17 февруари 2005 г.

"ПОЛИНА СЪРВИС" - АГЕНЦИЯТА, КОЯТО МОЖЕ ВСИЧКО

      Една от първите пътеки, по които имигрантът в Чикаго прохожда по Новия Свят, е тази до Спедиторската агенция "Полина Сървис - България" на 4833 Талман Авеню, недалече от пресечката на Лорънс и Калифорния.

      ...По едно време един ми рече, че месеци наред знаел само две пътечки - към църквата за общението му с Бога и към "Полина" - за общението с България. Чрез вестниците и списанията, които си купувал. Едно щастие било и това, че до Спедиторската агенция се намирал и най-пълният с българи и български деликатеси магазин - "Харвестайм" - "Жълтият магазин".
      Така беше и с някои от нас, които навремето започнахме да правим първия сериозен наш етнически вестник с ангажиращото име "България". Малко по-късно, когато по стар български обичай и чикагските "Българии" станаха две, новата - "България 21 век" се премести за по-сигурно - на 100 крачки от "Полина Сървис - България" с българската преса и туршиите, лютеници, луканки и сирене на "Харвестайм".
      Та по това време написахме, че веднъж, привечер, когато дежурният екип на вестника ни се шляел по чикагските улици, изведнъж попаднал на един изгубен слон, довел го в редакционния обор и решил да го подари на българската зоологическа градина.
      И кой мислите, че го е превозил, този слон, през океана?
      Познахте! Само "Полина Сървис - България"! Агенцията, която може всичко.
      Тогава, както и сега, граждани с будна съвест се обадиха да ни предупредят, че такова животно, като слон, не може да се разхожда по аутострадата "Джон Фицжералд Кенеди" и че не може да бъдат така баламосвани. На което ние с ръка на сърцето признахме, че слон наистина не сме хванали в Чикаго, и това наистина е чиста лъжа, но ако бяхме го хванали - тогава, за да го прехвърлим в България, щяхме да използуваме наистина само "Полина Сървис - България". Което си е кристална истина.
      Щото това е, повтаряме, Агенцията , която може всичко.
      И ето ме, отново сред шарените като перуанско пончо вестникарски щандове на "Полина". Можеш да избираш - от списание "Пчелар" до "Плейбой" и дори до още по-страшния - чикагски български вестник "Старт".
      Пия европейското кафе, което тук правят, при това гратис, корупцията се засилва и с една безплатна за журналиста мура, и си приказваме със Светлозар Иванов за потайностите на каргото.
      Карго е основната дейност на "Полина Сървис", което значи - на Светлозар и екипа му. Прехвърлянето на стоки през планини и океани е негова професия повече от 20 години.
      Правил го е в България, правил го е в Средния и Далечен Изток, по летища и терминали, декорирани с палми или с опашати азиатски дракони... Правил го е и Европа, от 6 години вече и в нашия красив, мокър, богат на тичане и беден на приятни емоции град.
      Професионализмът му е сигурен и точен като снайперски спусък.
      Агенцията има свои офиси и складове на летището в София, което означава гарантирана сигурност на получаваните и изпращани стоки. Всичко това е известно и през Чикаго сега преминават товари не само от Илинойс, но и от десетки други щати. Клиентите му изпращат стоката до Чикаго и от тук нататък няма грижа за нищо.
      Товарите са пъстри като живота. От годежни пръстени до джип чероки или цялото имане и всичките мебели на нечия къща, стопанинът на която е решил да се връща в Родината.
      Докато беседваме му звънят от Хюстън, че пращат електроника и машини, резервни части и Бог знае още що, което трябва спешно да препрати на адреса в България.
      Предпочитат "Полина" не само заради сигурността, но и заради много добрите цени, по които може да се извърши превоза.
      Не питам как го прави това. Най-общият принцип е, че едно ще ти искат ако превозиш един килограм веднъж годишно и друго - ако местиш през океана по сто кила всеки ден в годината... Струва ми се, че "Полина Сървис" скоро ще е единствената агенция, която може да си позволи да прекарва вестници и книги със самолет през океана - главно заради своите тарифи. Иначе, при тези курсове на долар-евро и новите цени, пратка вестници ще ти излезе колкото венчална рокля.
      Тя е фирмата, която може да си позволи вноса на минерална вода, захарни изделия, филми, сувенири, хиляди печатни издания или само на уникални екземпляри, които да идват от България специално за даден абонат. Сега в "Полина" пристигат по един брой "Пчелар", "Криле" и "Фермер" и тукашните наши сънародници си ги получават - всеки брой, увит и стегнат, като коледен подарък.
      "Полина Сървис - България" е вече не само фирма за Чикаго, но и за САЩ и Канада. Тя е и нашата фирма. На "Старт BG - Чикаго". Може да стане и вашата.
      Адресът е в началото на статията. Телефоните - 773 895 9425 в Чикаго - по всяко време! И в София /011 359 2/ 937 3422.
      Приятно прекарване - на вашето карго - през Атлантика!

В ролята на репортера беше:
Климент ОХРИДЧАНИ


Назад


Спедиторската агенция
Спедиторската агенция

Интернет дизайн