17 февруари 2005 г.

АНДРЕАС МАКРИС:
АМЕРИКАНСКИЯТ КОМПОЗИТОР, ЧИЙТО РОД Е ОТ МЕЛНИК


      Във Вашингтон през февруари се откри вторият по големина в САЩ Център за изпълнителско изкуство - Стратмор. Внушителната 7-етажна сграда в Бетезда е една сбъдната мечта отпреди 20 години. Събраните средства за построяването й - над 100 милиона долара са от частни дарения и от бюджета на общината Монтгомери.
      В луксозно отпечатаната програма за 12 февруари е включен концерт на Националната филхармония на САЩ с музикален директор и диригент Пьотр Гажевски с първо изпълнение на "Увертюра Стратмор" от Андреас Макрис, както и "Портрет на Линкълн" от Аарон Колланд и Деветата симфония на Бетовен. Една снимка на Макрис с датата на смъртта му само седмица преди премиерата, напомняха на елитната публика , че животът е кратък, а изкуството вечно.
      Андреас Макрис е роден в Килкис, Гърция, на 7 март 1930 година. Майка му е от Мелник, дъщеря на Андрей Хаджидимитров - Влахлията, търговец и земевладелец, собственик на една от най-големите къщи в града. Той е родолюбец и достоен човек, подпомага със средства македонското освободително движение.
      Андреас Макрис, кръстен по името на дядо си, слуша като дете майчините спомени и родови легенди и мечтае да види старото семейно гнездо в Мелник. Той посети града през май 1989 г., когато Софийската филхармония под диригентството на Йордан Дафов изпълни негова симфонична творба.
      След дипломирането си като отличен цигулар и композитор в Атинската Консерватория Андреас Макрис продължава своите професионални специализации във Франция и САЩ. Тук той създава своето семейство и композиторско творчество.
      Творбите му, като "Егейски фестивал", "Фанфари за Александър", "Анамнезис", "Малка гръцка песен" и др. отдавна са го поставили на трайно място в световната музикална карта. В Атина и Колорадо, САЩ, има музикални конкурси на негово име за млади творци и изпълнители.
      В творчеството на Андреас Макрис звучи гласът на Егея и родните легенди от Мелник, контрастите и пълнотата на живота.

Вашингтон, от нашия кореспондент Лада ГАЛИНА

Назад


Мелник
Тайнственият български град Мелник, в чиято история откриваме хора и събития, които изглеждат като легенди.

Интернет дизайн