17 февруари 2005 г.

БЪЛГАРСКОТО КОНСУЛСТВО В ЧИКАГО ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТО ПРЕЗ МАРТ

      Българското консулство в Чикаго ще се разположи в "Олимпия Център", в непосредствена близост до втория по височина небостъргач в Чикаго "Джон Хенкok". На това Място има и много други консулства като японското, румънското и пр.
      В момента се извършва ремонт и оборудване на помещенията. Очакванията са, че към средата на март консулството ще започне да функционира.
      По време на нашето интервю г-н Неделчо Данчев беше любезен да сподели, че първоначално ще работи с двама души технически персонал. Консулството ще обслужва следните щати: Илинойс, Мичиган, Индиана, Охайо, Уискънсин, Мисури, Айова, Канзас, Минесота, Колорадо, Небраска, Уайоминг, Северна Дакота, Южна Дакота. Ще бъде отворено пет дни в седмицата с обявено работно време. За улеснение на българските граждани известно време ще се работи и в почивните дни на установените места - в офиса на в-k "България" и църквите "Свети Иван Рилски - Чудотворец" и "Света София".
      Както вече "Старт" писа Неделчо Данчев е роден в София през 1962 година. Завършил е в 1984 г. Киевския Институт по Международни Отношения. Женен е и има син на 15 години. Семейството му ще дойде скоро в Чикаго.
      Новото, което научихме е, че досега е бил консул в Украйна и Кувейт.
      За пръв път стъпва на американска земя и е доволен, че това става в Чикаго.
      Екипът на "Старт" му зададе, разбира се, и най-коментирания консулски въпрос в последно време: как ще стане подмяната на международните паспорти при българите в чужбина.
      Нашият събеседник ни обясни, че това може да стане като заверите документите си в консулството и сами ги изпратите, заедно със стария паспорт, за България, но може да предоставите това и на куриерските услуги на консулството.
      В близко време ще разполагат с телефон, на който можете да получите допълнителни сведения.
      След толкова разговори за работа имаше по-емоционален въпрос: кога ще пием шампанското?
      Мястото на срещата вече е известно. Точният ден и час ще научите отново от "Старт", само че не сега, а след малко търпение. На официалното откриване се очаква да дойде и доста, а може би много, представителна личност от България.

Кина Бъговска

Назад


Неделчо Данчев
Неделчо Данчев

Интернет дизайн