10 февруари 2005 г.

БЪЛГАРИЯ И САЩ: В ПЪРВА ПО РОДА СИ БИЗНЕС-СРЕЩА

      През януари в САЩ гостува голяма българска бизнес-делегация и това сякаш беше началото на един нов етап в търговското и промишлено сътрудничество между двете страни.
      За първи път българските предприемачи, индустриалци, стопански дейци и строители не бяха своеобразен фон на политици, които ги "взимаха" със себе си при своите визити из близки и далечни страни. Този път те бяха основните фигури и всичко беше свързано с конкретни и точни идеи и професионални интереси.
      По маршрутите на една напрегната и ползотворна програма бяха създадени сериозни, перспективни, контакти с американски фирми и институции.
      По този повод главният редактор на "Старт BG" - Чикаго, Климент ВЕЛИЧКОВ, разговаря с някои от членовете на делегацията и взе интервю от Елица ПАНАЙОТОВА, търговско и икономическо аташе при Посолството на Република България във Вашингтон, с чиито усилия беше организирана тази уникална програма.

24 наши фирми представят в САЩ инвестиционния потенциал на България
Интервю на вестник "СТАРТ BG" - Чикаго с ЕЛИЦА ПАНАЙОТОВА, търговски и икономически представител на Република България в САЩ

      "СТАРТ": Какви бяха задачите на Българската Бизнес Делегация при посещението й в САЩ?
      ЕЛИЦА ПАНАЙОТОВА: Това е първата чисто бизнес делегация, която не придружава политическа фигура или представител на правителството, а е фокусирана изцяло върху установяването на делови контакти.
      От 24-те фирми в състава на делегацията, две-трети бяха в областта на строителството, докато останалите представяха леката индустрия - туризъм, текстил и облекла, обувна промишленост, винарство.
      Това определи и конкретните цели - запознаване с нови технологии и материали в областта на строителството, контакти с американски компании-потенциални партньори и привличане на инвестиционен интерес в областта на инфраструктурата и недвижимите имоти.
      Ако говорим за генерална цел тя може да бъде формулирана като представяне на инвестиционния потенциал на България. Друг акцент беше установяването на партньорство между Българо-американския търговско икономически съвет (БАТИС) и американски търговски камари в Невада и Окръг Колумбия.

      "СТАРТ": Как протече деловата работа и с кои основни институции и лица бяха направени контакти?
      ЕЛИЦА ПАНАЙОТОВА: Програмата на делегацията беше наситена със срещи на институционално и фирмено ниво. В Лас Вегас, освен посещението на най-голямото международно комерсиално изложение на строителни технологии в света и индивидуалните срещи с компании от бранша, българските бизнесмени се видяха и с губернатор Боб Милър и неговия екип и представители на местната Търговска камара.
      Акцентът на срещите във Вашингтон на ниво администрация и институции, съвсем естествено падна върху търговския обмен и проучването на възможностите за привличане на инвестиции и сътрудничество с американски компании за проекти от всякакъв формат.
      Срещите на бизнес ниво също преминаха изключително успешно. Българските фирми се разговаряха с добре подбрани събеседници, които проявиха интерес към продължаване на контакта, оценили потенциала за съвместна дейност.
      Разговорите с представителите на компании и институции като Американската Корпорация за частни чуждестранни инвестиции (OPIC - Overseas Private Investment Corporation) и Агенцията за търговия и развитие на Съединените щати (US Trade and Development Agency - TDA) стигнаха до конкретното обсъждане на съвместни проекти, с инвестиционен обем от 10 до 80 млн. долара.

      "СТАРТ": Имаше ли срещи с представители на българската общност в САЩ?
      ЕЛИЦА ПАНАЙОТОВА: За разлика от всички досегашни бизнес делегации, това посещение беше с изцяло делови профил, бизнесът представляваше сам себе си, своите възможности и интереси за партньорство. Основната тема беше недвижими имоти и строителство - един динамично развиващ се пазар, който българите в чужбина следят с интерес. Именно поради това изпратихме предварително съобщение за посещението до всички български медии в Америка. Профилите на компаниите са качени на страницата на посолството и всеки, които проявява сериозен интерес може да разчита на съдействието на търговската служба за повече информация.

      "СТАРТ": Какви са резултатите? Какво да очакваме по-нататък?
      ЕЛИЦА ПАНАЙОТОВА: Основното за успеха на такива делегации е поставянето на ясни цели, доброто планиране и внимателния подбор на компании по сектори, като потенциал и адекватност на съответния пазар. Това беше чисто бизнес делегация - формула, която до този момент е пренебрегвана, а е най-работещата, защото така усилията се съсредоточават не върху политика, а върху намирането на конкретни партньори и решения.
      Като директен резултат от това посещение бих посочила вече близката перспектива за реализирането на отдавна съществуващата идея за посещение в България на американска делегация в областта на строителството и инвестициите. Предстои поредица от срещи, които да уточнят подробностите.
      Иначе през месец март организираме дегустация на български вина, следва посещение на българска търговска делегация от фирми в областта на хранително-вкусовата промишленост; туристически щанд на България на изложението в Ню Йорк; организиране на семинар, посветен на работата със средни и малки предприятия, както и много други събития, за които читателите ще продължават да научават от в. "Старт".


Американският бележник на българските бизнесмени

      Българската бизнес делегация, която бе на делово посещение в САЩ, включваше в състава си представители на фирми от различни браншове, но преобладаващи бяха строителите.
      Личеше класата на "Главболгарстрой", най-голямата българска фирма в строителството на сгради с над 6 500 регистрирани строители, известна както със строителството си в България, така и в Русия, Украйна, Казахстан, Германия, на Африканския континент, в Средния Изток и Персийския залив.
      Тук бяха представителите на Строителния консорциум "Тера Груп".
      Имаше специалисти от големи агенции за недвижими имоти като ASI Ltd, на текстилната индустрия - "Рила Стил", на прочутата с вината си "Магура", фирми от обувната промишленост, софтуерни фирми, туристически компании, търговски фирми.

      Мнение за работата на делегацията в САЩ сподели пред "Старт BG" - Чикаго Аспарух Карастоянов, шеф на Българо-Американския Търговски и Икономически Консил към Българската Търговско-Промишлена Палата.
      Според него професионалната насоченост и интереси, заедно с отличното планиране на срещи с перспективни за добра съвместна дейност американски компании са дали много положителни резултати. Голяма заслуга за това имат съорганизаторите от Българското посолство във Вашингтон.
      Особено добри контакти са установени при строителите - и то главно там, където се използва много бетон и се осъществяват монументални проекти. Като пример посочи контактите в Лас Вегас. Текстил, обувки, вина - ето и останалите браншове, към които е имало голям интерес сред американците. Членовете на делегацията са осъществили над 200 срещи. САЩ се очертава, както и може да се очаква, много сериозен икономически партньор на България.

      Венета Кръстева, в чийто обсег са били българските интереси в областта на недвижимите имоти, конструкторската и финансова дейност, свързани с тях, информационната дейност и пр. е впечатлена от интереса към страната ни, проявен по време на срещите в различни места по Западното крайбрежие на САЩ. България става интересно място! Има много възможности за съвместна дейност с американските риал-естейт фирми, архитектурни и конструкторски бюра и пр. Търговията с недвижимости между частни лица и компании ще се развива все по-бурно. България е един експанзивно развиващ се пазар в тази област.

      Чавдар Александров, собственик на туристическа компания, смята, че всички членове на делегацията са имали отличните възможности да направят много важни за бизнеса си контакти с американците. Туристическият потенциал на страната ни е огромен. Според него българите в Чикаго са вече около 120 000 и е редно да му се вярва, защото травел-компаниите често пъти знаят много по-добре дори и от официалната статистика къде колко и какви хора живеят. Особен интерес при него предизвиква така наречения SPA туризъм - през септември на световно изложение в Далас той ще участва със свой щанд и ще представи възможностите на България
      Събеседниците споделиха и за някои предстоящи нови срещи между българския и американски бизнес. Чикаго също фигурира в маршрутите на българо-американските търговски и промишлени контакти.

Назад


Българска  делегация  - САЩ
Българска промишлена и търговска делегация посети САЩ и в сътрудничество с посолството ни във Вашингтон изгради перспективни бизнес връзки с американски партньори

Интернет дизайн