10 февруари 2005 г.

ЧИКАГО: НАШИЯТ КОНСУЛ В НАШИЯ ГРАД!
Неделчо Данчев сега е един от най-необходимите хора в нашия град.
Неделчо Данчев е новият Генерален консул на България в Чикаго.
Той е първият държавен човек, назначен да работи за нас, в това най-населено с българи място извън Родината.


      Понеделник привечер, след полет с Ер Франс от Париж, той стъпи на чикагска земя. Пистите на О'Хеър са най-големите работохолици сред всички писти по света. Половината, ако не и повече, от днешните 120 000 българи в Чикаго са направили първата си крачка по Новия Свят точно на това място.
      У мнозина от нас и първото впечатление от Америка е запечатано завинаги като лента бетон, на която уморено се просна най-после нашият самолет, пренесъл ни над такава голяма вода преди това. Помним и първите хора с непристегнати колани, които се изпречиха пред нас след нескончаемия ни полет през океана.
      Почувствахме ги като братя, като светли образи, с които ни предстои заедно да живеем и работим.

      Сигурен съм, че и нашият консул почувства така първите си сънародници, които видя в Чикаго. Не беше очаквал толкова скоро да срещне хората, които ще прекрачат след дни, месеци или години прага му в консулството. Сигурно е почувствал колко много работа го чака в Чикаго. Добре стана, че отрано усети мащабите на Българското Чикаго.

      Бяха пътували заедно с френския консул в Чикаго и очарователната му съпруга, без да се познават. Но тези, които държаха в ръка голямата табела с името на г-н Неделчо Данчев и българското "Добре дошъл", знаеха и него.
      Запознаха ги.
      Искра Петкова, преди време от Севлиево, сега от "Ер Франс", спомогна за първите дипломатични контакти на нашия консул.
      Младата Аня Алексова от Дупница озари всички с лъчезарна българска усмивка, а Николай Бараков се пошегува, че от Чикаго българският консул ще работи за цяла България, защото няма местенце от скъпата ни Родина, което да не е представено достойно по тукашните места. Светлин Конарев от Велинград също сподели, че в Чикаго можем спокойно да направим Българско-Американско народно събрание, което няма да работи по-малко от това в България.
      Никола Чаракчиев от Българо-Американската Асоциация снабди новия ни консул с карта и изгледи на Чикаго, както и с последните издания на разклонилата и разлистила се българска чикагска преса.

      Генералният консул на България в Чикаго Неделчо Данчев е роден през 1962 година в София. През 1984 година завършва Международни отношения в Киев. Женен е и има син на 15 години. Скоро и семейството му ще пристигне в Чикаго.

      Българските медии ще се срещнат с него и с добре познатия ни консул от Вашингтон г-н Любомир Грънчаров по време на техните, съвместни този път, консулски дни на 11, 12 и 13 февруари (вижте графика на седма страница). Ще научите още за работата на нашето консулство в Чикаго, което тези дни се стяга за сериозна работа.

Дежурен екип
СТАРТ BG, Чикаго


Назад


Чикаго
Чикаго

Интернет дизайн