3 февруари 2005 г.

ВЕЛИКОЛЕПНА БЪЛГАРСКА ИЗЯВА В КУЛТУРНИЯ ЖИВОТ НА ЧИКАГО

      Истинско преживяване е да посетиш един от седемте Сити Колежи на Чикаго - Райт Колидж. Неговата внушителна стъклена пирамида отдалече привлича вниманието.
      Въпреки потока от хиляди студенти от цял свят, учещи в различни факултети - бизнес и финанси, архитектура, компютърна информатика, филология и изкуства, всичко тук е добре организирано и подредено.
      Можеш спокойно да намериш място за колата си в огромния шестетажен паркинг, да посетиш обширната библиотека, да се свържеш със света от огромната компютърна зала, или да поседнеш с приятели на кафе.
      Рекламни постери отдалече привличат вниманието с информация за предстоящи събития.
      Едно от тях бе поредният концерт на Northwest Chicago Symphony Orchestra & Wright College с диригент Майкъл Холиан.
      Денят е 30 януари, 2005, неделя.
      Концертната зала на колежа с амфитеатрално разположени места и прекрасна акустика бе препълнена с публика от всички възрасти и нации. Английският се смесваше с пъстър говор на испански, японски, полски и, разбира се, български! Защото нашето присъствие тук е вече ярко и забележимо.
      В програмата на концерта фигурираше увертюра от Брамс, прекрасни валсове на Щраус, бе включена и Симфония Концертанте от Дитерсдорф за контрабас и виола със солисти Петя Бъговска и Кийт Джонс.
      Произведението прозвуча брилянтно и бе посрещнато с възторг от публиката.

      Самите оркестранти приеха изключително възторжено появата на нов музикант в лицето на Петя. Тя и нейният колега получиха много цветя и поздравления.
      Бъговска е част от артистичния живот на Райт Колидж, и вече е преподавател на студентите по музика там.
      Колегите веднага забелязаха нейното професионално майсторство, затова е водач на контрабасите и получи покана за солист на оркестъра още в началото на сезона.
      Публиката я възнагради с бурни аплодисменти, а една американка от оркестъра сподели: "Ако можех да свиря с моята цигулка така, както го правите вие с контрабаса - щях да съм много щастлива!"
      По време на концерта Петя Бъговска отново бе посветена докрай на музиката, на контрабаса...
      Приятно е да знаем, че там, в един от най-престижните американски колежи, има вече и българско присъствие и нашата музикална школа, позната и високо ценена по цял свят, се появи в още един кът - този път в Чикаго!

Собствена информация на "СТАРТ BG" ЧИКАГО

Назад



Солистите Петя Бъговска и Кийт Джонс
Солистите Петя Бъговска и Кийт Джонс по време на своето изпълнение на Симфония Концертанте от Дитерсдорф.

След концерта
Още един красив повод колеги музиканти, почитатели на музиката и българи от всички краища на Чикаго да се срещнат и да споделят заедно удоволствието от съприкосновението с изкуството

Интернет дизайн