3 февруари 2005 г.

НБА - ВСЕКИ КЛУБ СИ ИМА СВОЙ КРАСИВ ДОМ

      Всеки спорт и всеки клуб, всяка страна, се славят със своите най-добри зали и стадиони. Наричат ги понякога "нашият дом" или дори "нашата крепост", А най-простичко - "нашият терен". На наш терен и стените помагат...
      Във футбола са познати такива "грандове" като "Маракана" или "Уембли", а във тениса кортовете на "Уимбълдън".
      В САЩ една арена се слави като "Меката на баскетбола". Тази огромна зала, намираща се на 33-та Улица и 7-мо Авеню в Ню Йорк, се нарича "The Garden". Досещате се, че това е Медисън Скуер Гарден (Madison Square Garden), разположена на Пенсилвания Стейшън, Ню Йорк Сити.
      През годините много мачове са се играли в това величествено съоръжение в сърцето на Ню Йорк. Ако се върнем малко по-назад в историята ще видим, че залата е сменяла месторазположението си четири пъти. Първите два пъти е била разположени във Медисън Скуеър откъдето идва и името.
      Залата побира 20,000 зрители и е на пет нива. Както всяко модерно спортно съоръжение има и блестящи сервизни помещения, ВИП ложи за собствениците и почетни гости и пр. Но това не е фактът, който прави "Градината" така популярна. Усещането да играеш в тази зала е невероятно и за това говорят големи величия във спорта. Майкъл Джордън сподели след последният си мач в Ню Йорк, че ако един баскетболист не е играл в Медисън Скуеър Гарден, то той не е изпитал какво е това да играеш баскетбол.
      Разбира се Медисън Скуеър Гарден не е единственият великолепен дом на НБА. Тук в Чикаго си имаме най-голямата арена в САЩ - поне като сграда. Домът на Чикаго Булс е наистина едно красиво здание с трибуни за 20,000 зрители. Юнайтед Сентър е разположен в центъра на Чикаго, на Медисън Авеню.
      Други забележителни спортни зали в САЩ са Стеипълс Сентър - домът на Л.А. Лейкърс и Л.А. Клипърс.
      В Тексас се намират три от най-модерните баскетболни съоръжения в САЩ: Америка Еърлайнс Сентър в Далас, Тойота Сентър в Хюстън и SBC Сентър в Сан Антонио.
      Както забелязвате повечето зали в НБА носят имената на спонсориращи компании, което показва, че името не е нищо повече от реклама. Но едно не може да бъде отнето на зали като Медисън Скуър Гардън и това е тяхната митичност и принос към спорта, защото от по-голямо значение е не кой спонсорира залата, а кой играе в нея.

Йордан СИМЕОНОВ
Баскетболен коментатор на "СтартBG" - Чикаго


Назад


Madison Square Garden
Madison Square Garden
Интернет дизайн