3 февруари 2005 г.

ГОВОРЕТЕ, СЛУШАЙТЕ И ГЛЕДАЙТЕ САМО ДОБРОТО
Специално интервю на Кина БЪГОВСКА , "Старт" - Чикаго,
с Негово Високопреосвещенство Архиепископ КИРИЛ


      Божествената Света Литургия в препълнената от наши сънародници Българска Православна Църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец" в Чикаго завърши. Но хората не бързаха да се разотидат. Бяха все още под тайнственото влияние на красивия християнски ритуал, отслужен този път от Главата на Православния ни Диоцез в Америка Негово Високопреосвещенство Архиепископ Кирил, в съслужение с енорийските ни свещеници. Благодатта на молитвените думи бяха освободили духовете от тежестта на тленното и преходното и хората се чустваха по-близки в духовната си същност до святото и вечното.
      И не случаен беше отговорът на Архиепископ Кирил на моя първи въпрос. Той каза:
      - Еноряшите трябва винаги да чувстват и да помнят, че в Църква се отива за молитва, за мир и братство. Храмът е дом за молитви. Той не може да се превърне в място за светски спорове и развлечения.
      Разбрах, че поводът за неговата визита в Чикаго е поканата от свещениците и църковното настоятелство, и че това съвпада с времето, когато посещава своите епархии. Архиепископ Кирил идваше също така и да отслужи в неделя, 30 януари, Светата Литургия на големия християнски православен празник Три Светители (Свети Василий Велики, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст).
      - И все пак и църквата и всички християни сме част от днешния неспокоен свят. Има ли проблеми във вашата епархия?
      - В моята епархия няма проблеми, включително и в Чикаго. Всички са задължени да изпълняват Канона и Законите на Православната църква и да го вършат с вяра и старание.
      - Спазват ли свещениците вашите изисквания и имате ли бележки по това?
      - Няма нарушения от страна на свещениците. Те изпълняват достойно своите задължения и трябва да се знае, че те са отговорни единствено пред своя Владика и никой друг не може да ги оценява и да се занимава с тях.
      - Знаете ли за проблемите, които изникнаха пред другата наша Българска Православна Църква "Света София"?
      - "Света София" не е под моето административно ръководство. Те си имат своя духовен ръководител, на който са подчинени и те трябва да решават проблемите си сами.
      Попитах и отец Валентин какви въпроси ще се разглеждат на насроченото след Светата Литургия събрание на църковното настоятелство и има ли отношение присъствието на Негово Високопреосвещенство към него. И още - има ли противоречия между членовете на църковното настоятелство и свещенослужителите?
      - Всичко е спокойно - каза той, - с изключение на някои, които се опитват да ме петнят лично. Аз съм ги призовал писмено за покаяние, но никой не се е явил до този момент. Църковното настоятелство няма противоречия. Изминалата година се оказа най-благоприятна за нашата църква.
      При нас беше и г-н Гърков - касиер на БПЦ "Свети Иван Рилски - Чудотворец" и той сподели:
      - Почти са готови и точните резултати - каза той. Мисля, че това действително е най-добрата година за църквата ни. Ние ще изплатим напълно моргича за храма до края на тази година. Няма злоупотреби и се забелязва подобрение на климата между нас. На предстоящото събрание ще се разглеждат въпроси за ремонти и за училището при църквата.
      Следващият ми въпрос беше към председателя на църковното настоятелство Георги Иванов, който мисли как да се направи по-ефективна работата на хората, които се грижат за църквата.
      - За съжаление нямаме и не сме имали такова ръководство, което да работи максимално полезно за църквата. Седем човека сме, всички са на доброволни начала. Не може да се съберем винаги заедно. Очакваме нови избори и се надяваме да изберем ръководство, което да спазва устава и да спомогне за сплотяване на църквата и нашите еноряши.
      Потърсих с въпрос и Георги Иванов, съименник на председателя на църковното настоятелство и част от църквата.
      - Г-н Иванов, вие критикувахте някои моменти от дейността в църквата - какво очаквате от Владиката Кирил, от свещенослужителите и от църковното настоятелство в бъдеще? Какви са противоречията ви?
      - Както винаги службите в тази църква са добри и проповедта на Владиката беше прекрасна. Иска ми се двете църкви в Чикаго да си подадат ръце и да видят, че служат една служба.
      - Какви претенции имате срещу свещениците? Кой според вас трябва да се махне?
      - Аз не искам никой да се махне, а само да служат за доброто на църквата заедно.
      Когато Архиепископ Кирил завърши разговорите си с еноряшите, които слушаха думите му, нашето интервю продължи.
      - Наскоро се празнува юбилей на Първия Митрополит на Епархията ни в Америка, Канада и Австралия Дядо Андрей. Какво ще кажете за него?
      - Аз бях секретар на Дядо Андрей в Ню Йорк. И по времето, докато работех с него разбрах колко прекрасен и ерудиран църковник и човек е той. Неговият живот беше много достоен и скромен.
      - Таня Дякова, една правнучка от фамилията на Митрополит Андрей, издаде брошура за него и бяха организирани тържества в България за юбилея му.
      - Да, аз бях поканен на тържествата във Врачеш.. Радвам се, че там прозвучаха отново мъдрите и поучителни слова на Дядо Андрей. Те трябва да се помнят и следват.
      Иска ми се, в нашите напрегнати и пълни с противоречия дни да си припомним някои от мъдрите думи на Великия Български Митрополит Андрей:
Мене отрупват с много политически внушения.
Ние изслушваме всичко и всички.
Но винаги ще помним, че сме служители на Бога, на Христовата Църква.
Нашата програма е Светото Евангелие. И ние имаме само една цел: да градим Божието Царство на Земята.

      Брошурата на Таня Дякова за Дядо Андрей завършва с думите на Архиепископа:
Моят съвет към вас е този:
Недейте говори за никого лошо.
Не слушайте нищо лошо и не виждайте нищо лошо.
Говорете, слушайте и гледайте само доброто.
И Бог ще ви даде благодат.


Назад


Негово Високопреосвещенство Архиепископ КИРИЛ
Негово Високопреосвещенство Архиепископ КИРИЛ по време на служба

Интернет дизайн