27 януари 2005 г.

З Д Р А В Е

      Страница на Старт BG, създадена в сътрудничество с Washington ProFile

      ПАРИТЕ ИЛИ ЖИВОТА!
      Парадоксално е, че най-добрите лекарства не помагат на болните, защото те просто не могат да си ги купят. Така парите се оказват "по-скъпи" от живота.
      Постоянните критики към системата на здравеопазване в САЩ са на база, че в Америка държавата не се намесва в регулирането на цените на лекарствата, както е в други страни.
      Според изследванията на компанията Ipsos-Pharm Trends през 2003 година 15 процента от семействата в САЩ не са купували лекарствата, предписани им от лекарите, поради високата им цена.
      През 2002 г. американският пенсионер е трябвало да похарчи 1 500 долара за покупката на едно от необходимите му лекарства. Ако лекарствата са пет то сумата нараства до 7 500 долара. За някои това е твърде много.
      Обикновено цената на предписаните лекарства напълно или частично се заплаща от застрахователната компания. Но през последните години в САЩ са се увеличили значително хората без медицински застраховки.
      Лекарствата по цял свят стават все по скъпи.
      По данни на маркетинговата компания IMS Health през 2004 година продажбата на лекарства в 12 най-развити страни по света са достигнали рекордната сума от 342 милиарда долара!
      Най-високи доходи получават фармацевтичните компании в САЩ. За споменатия период американците са купили лекарства за 173 милиарда.
      В САЩ на свободна продажба се пускат само няколко категории медикаменти - най-простите болкоуспокояващи, някои препарати срещу простудни заболявания и пр. За около 95 процента от лекарствата е необходима рецепта от лекар. Експертите твърдят, че разходите на американците за лекарства се увеличават всяка година с 10-16 процента. Като пример - за 5 години цената на едно от най-популярните лекарства в САЩ - Claritin се е увеличила с над 50 процента.
      Лекарствата в САЩ се продават на по-високи цени, отколкото в други страни. Едни и същи медикаменти, от една и съща търговска марка, в Канада и Мексико струват обикновено от 20 до 60 процента по-евтино. Например таблетка Lipitor (снижава нивото на холестерина в кръвта), лекарство, което направи световен рекорд по продажби през миналата година, в САЩ струва 2.38 долара, във Великобритания - 93 цента, във Франция - 75 цента.
      През 2003 година голямата част от пазара на лекарствата в САЩ са били контролирани от 10 гигантски компании - 5 американски, 2 британски, 2 швейцарски и 1 френска. Всичките те са имали една ценова политика: да продават лекарствата в САЩ доста по-скъпо отколкото по другите страни в света!
      По данни на Министерството на Здравеопазването в САЩ средните медицински разходи на американеца са 3 759 долара годишно. Ако ги преценим за страната ще видим, че това прави 1 000 000 000 000 (1000 милиарда или 1 трилион) долара!
      Въпреки това в болниците ежегодно умират до 100 хил. души поради негативна реакция на използваните за лечението им медикаменти. Понякога на пациента се предписват повече от десет препарата и половината от тях би трябвало да отстраняват страничните ефекти на другата половина...
      Сега в САЩ има две мощни течения, които отстояват коренно противоположни позиции. Фармацевтичните компании доказват, че цената на лекарствата трябва да се формира единствено от пазара. Американската Медицинска Асоциация и Американската Асоциация на Пенсионерите искат цените, макар и на част от лекарствата за нетрудоспособните жители на САЩ, да се договарят между властите и фармацевтичния бизнес.
      Последното допитване на GALLUP за това как се отнасят американците към различните корпорации показва, че фармацевтичните фирми, заедно с нефт-газовите компании имат рекордно ниска популярност. Болшинството американци смятат, че цените на лекарствата в страната им са неоправдано високи. 60 процента от запитаните се изказват за въвеждане на държавен контрол за цените на лекарствата.

      ВНИМАНИЕ!
      ГРИП, КОЙТО НЕ СЕ ШЕГУВА

      По оценка на Worldwatch Institute грипът е най-опасното от сега съществуващите инфекциозни заболявания. Само в индустриално-развитите страни всяка епидемия е фатална средно за около 650 000 души.
      Причинителите на грипа са вируси - неживи организми. На практика - протеини, които са програмирани за репродукция.
      Всяка година до 20 процента от населението на САЩ боледува от грип. Средно годишно американците пропускат по 2 работни дни заради грипа. Това носи загуба на икономиката на САЩ до 20 милиарда долара.
      Някои грипни вируси могат да поразят и хора с много силна имунна система. Най-сериозната опасност е когато видоизменен вирус на животински (какъвто е птичият) грип попадне в човешки организъм, който вече боледува от лека, позната, форма на грип. Тези два вида се обединяват и създават нов вирус, към който никой няма имунитет. Вирусът се разпространява с невероятна бързина. Ако подобен грип се стовари върху човечеството сега то за една година той ще унищожи повече хора, отколкото сърдечните болести, раковите заболявания, инсултите, спина и Алцхаймер, взети заедно...
      Според имунолозите от Университета Ню Джърси, грипните пандемии възникват на всеки 20 - 30 години и ние чакаме следващата ден след ден... През последните 36 години такава пандемия не се е появявала в света и следващата може да ни навести много скоро. Нито една страна не би могла да я избегне и жертвите ще бъдат над 7 милиона.
      Правителството на САЩ ежегодно снабдява болниците и частните медицински офиси с ваксини, до които има достъп всеки американец. Но през 2004 се оказа, че ваксината е недостатъчна, което създаде паника сред населението.
      Грипът убива над 36 000 американци всяка година - 1 на 1000 заразени. Особено са застрашени възрастните хора, децата, бременните жени и хората с понижен имунитет. Поради това властите правят активна кампания сред тази част на населението да се ваксинират.
      Процесът на изработка на ваксината е същият както преди 40 години - инжектират се милиони яйца, в които се развиват грипните щамове до необходимото ниво. Имунолозите се стараят предварително да познаят какъв точно ще бъде вирусът на идващия грип и да подготвят ефективната срещу него ваксина. Процесът на изработка на ваксината трае няколко месеца и затова понякога се появява криза.
      Така беше миналата година в САЩ. Органите на здравеопазването в САЩ искаха да закупят 100 милиона дози, но производителят не можа да ги направи. Великобритания, където са лабораториите, им отнела лиценза, защото не се съблюдавала технологията на производство. Тогава властите се обърнаха с призив към младите и здравите да отстъпят място на по-застрашените и това се оказа много успешен ход. Американците проявиха висока съзнателност.
      Направиха се още и "грипни екскурзии" до Канада - За 105 долара желаещите отиваха за ден до Канада, поставяха си ваксина и се връщаха.
      Властите се стремят тази година да убедят фармацевтичните компании да се заемат по-активно с антигрипната ваксина. Обаче това производство не носи голяма печалба. Например: годишната доза от лекарството за снижаване на холестерина струва 1600 долара, годишният запас Виагра - 3 500 долара, ваксината срещу грипа е от 7 до 10 долара и търсенето й не е гарантирано...

      НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАШ ОТ ЖЕНИ?
      ЧАКАЙ ИНФАРКТА!

      Усетят ли проблеми с потенцията, болшинството мъже веднага тичат при уролога или сексолога.
      Но, както се твърди от най-новите изследвания, те трябва да почукат и на друг кабинет - при кардиолога.
      Загубата на интерес към жените определено може да е признак, че нещо в сърдечно-съдовата система на мъжа не е наред.
      "Ерактилната дисфункция" (така обладателите на медицински дипломи наричат импотентността) често пъти е проява на сърдечно заболяване. Тя е предшественик на стенокардията и може да е ранно предупреждение за оня..., така наречения "инфаркт" - казва д-р Мак Калог, директор на отделението за мъжко сексуално здраве при Ню Йоркския университет. - Това е както при водопровода. Ако включите крана в кухнята и вода не потече, това съвсем не значи, че е счупен. Много е вероятно да се е запушил. Такова е и положението с половата система на мъжа. Ако тя стане равнодушна към близостта на жена, това съвсем не значи, че мъжкият "кран" е излязъл от строя. Може да му пречи насъбраната органична "кал", да е "заръждавял" от холестерина, който се налепва по стените на артериите и пречи на кръвоснабдяването".
      При поражения на сърдечно-съдовата система в кръвоносните съдове намалява оксидното съдържание на азота. А това е много важен елемент - точно той им помага да се разширяват. А ако кръвоносните съдове не се разширяват за каква ерекция може да става дума?
      Временно да се повишава оксидното съдържание на азота спомагат такива препарати като виагра. Но това е ВРЕМЕННО. Виаграта може да реши урологическите проблеми, но и силно да навреди на сърцето.
      Разбира се не винаги проблемите с ерекцията са свързани с лоша кръвоносна система. Някои мъже могат да страдат именно от повреда в "крана".

Назад


Лекарства

Интернет дизайн