27 януари 2005 г.

"ИМИГРАНТИТЕ" В НБА

      Националната Баскетболна Асоциация може спокойно да се нарече "Интернационална". Много играчи от от цял свят идват всяко лято за да опитат спортното си щастие в отборите на НБА. Факт е, обаче, че повечето от тях не успяват и се връщат по родните си места. Много мечти се разбиват, но ситото на НБА е такова - безмилостно и строго! То изисква да даваш всичко от себе си и да го правиш на 100 процента всеки момент.
      Ние знаем повече за другата, по-малка, група. За играчите, които остават да играят в Лигата.
      Някои от тях, като Дърк Новитски (Гер), Андрей Кириленко (Рус), Мано Дженобили (Арж) и пр. стават дори лидери в своите отбори.

      НАД 100 БАСКЕТБОЛИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ИГРАЯТ ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН В НБА
      Над 100 от играещите сега в НБА баскетболисти са дошли от чужбина.
      Масовото имигриране на добри спортисти в САЩ започва още от 80-те години на миналия век. Първият впечатляващ чужденец е от Азия, но по време на Втората Световна война го взимат в армията и кариерата му не трае дълго.
      След него през НБА преминават хиляди играчи от Европа и другите континенти. Лигата има нужда от тях за да подобри рейтинга си и да увеличи посещаемостта на мачовете.
      От другата страна, баскетболистите, имат желание да играят тук заради големите пари и популярността, която получават в замяна. Тека и спортистите и мениджърите са доволни.

      ОТБОРИТЕ С ПОВЕЧЕ ЧУЖДЕНЦИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ПО-ДОБРЕ
      Ако погледнем по-внимателно ще открием, че отборите с повече чужденци се представят по-добре в Лигата.
      "Сан Антонио" имат М. Дженобили (Арж), Тони Паркър (Фр), Рашо Нестерович (Слв), Бено Удрих (Слв) и дори Тим Дънкан (Вирджинските Острови). Те станаха шампиони през 2003 г.
      Сега "Далас Маверикс" са претендент за титлата, благодарение звездата от Германия Дърк Новитски. "Финикс Сънс" пък са с най-доброто си начало в историята /32-10/, благодарение на канадеца Стийв Наш. Нашите "Чикаго Буулс" имат над 50 процента победи (20-19) благодарение и на Андрес Носиони (Аржентина). "Сакраменто Кингс" са стабилен отбор с помоща на Предраг Стоякович (Сърбия-Черна Гора). "Кливеленд" с ЛеБрон Джеймс, също имат нужда от своя интернационален играч Зидрунас Илгаускас (Литва). "Господин Калашников", или Андрей Кириленко от Русия, бе незаменяем за "Юта Джас" и без него отборът тръгна надолу.
      Дори "Л.А. Лейкърс" имат чужденци в лицето на украинеца Станислав Медведенко, който обаче не вдъхва много доверие на новия треньор Руди Тимджанович.

      ЩЕ ГЛЕДАМЕ ЛИ И БЪЛГАРИ В НБА?
      С времето интернационалните играчи ще се увеличават и качеството на играта ще расте. Дали обаче ще видим сънародници от България в Лигата е трудно да се каже.
      Бойко Младенов беше на проби в Кливленд, но не го приеха. Изглежда има още над какво да работи.
......................
      За НБА ще бъде по-добре ако в лигата имат повече интернационални баскетболисти. Дали те ще бъдат Яо Минг от Китай или Дарсо Миличич от Сърбия няма значение. Важно е хората от нашата планета да се опознават и обединява все повече с помощта и на спорта.

Йордан СИМЕОНОВ
Баскетболен коментар на "СтартBG" - Чикаго


Назад


NBA
NBA
Интернет дизайн