27 януари 2005 г.

УТРОТО СЛЕД БАЛА
Джордж Буш е 43-ят Президент на САЩ


      След тържественото встъпване в длъжност на 43-я Президент на САЩ Джордж Уокър Буш в столицата Вашингтон се състояха 12 бала за висши сановници и близки, за спонсори и влиятелни симпатизанти.
      Най-интересен беше Балът за гостите от Тексас - "С черни вратовръзки и ботуши", на който дамите с дълги рокли също потропваха с везани каубойски ботушки.
      Непоканените на баловете си купуваха билети по 60 и 150 долара да гледат парада по Пенсилвания Авеню - от Капитолия до Белия дом.
      Недоволните се събираха на определеното място за демонстрации на "Фрийдъм плаза", преди завоя на 15-а улица към Белия дом и пазеха лозунгите си от мокрия сняг. Под портретите на Буш пишеше "Най-лошият от всички" или "Войната е престъпление. Импийчмънт за Буш".
      Президентът им помаха с ръка от новата си лимузина "Кадилак", модел на Дженърал Мотърс - 06.
      Кортежът от коли се движеше със скоростта на пешеходец. Агентите от "Сикрит Сървис", които обикновено подтичват от двете страни на кортежа, сега вървяха бавно, вперили очи в тълпата.
      Протестиращите бяха допуснати за разнообразие на пейзажа. Президентът не иска да бъде поляризираща личност и разединител на нацията, вместо да е неин обединител.
      Този ден рейтингът му беше рекордно нисък - 49 процента не одобряват това, което предприема и състава на новото му правителство, но това може и да не се вземе под внимание. Типично за днешното време е политическата класа да преследва своите планове и цели, без да се съобразява с настроенията на масите, с изключение на стратегията при изборната кампания.
      Ако Буш - баща беше повече дипломат, то Буш - син е повече политик и не е така хладно отчужден от хората, които го избират. За разлика от баща си той спечели своя втори мандат.
      В речта му след полагане на клетвата има една ключова дума - свобода. В една кратка програмна реч тя се споменава 36 пъти. Любителите на семантиката могат да я преброят.
      Явно, че това ще бъде лайтмотивът на американската политика за четири години напред.
      "Отстояването на нашата свобода зависи от успеха на свободата по света..." Преведени на езика на конкретните действия тези думи могат да означават много - от нови войни до идеализъм и защита на демокрацията, на общочовешките ценности.
      "Вашингтон срещу света" - това е заглавието на уводната статия на "Нюйоркър", която предупреждава за планираните от Пентагона нови войни, докато американският народ иска завръщане на войниците у дома. Трябва да се търси алтернатива на войната, коопериране и сътрудничество, вместо изолационизъм и едностранни действия.
      Твърде различен е днес пейзажът от първия мандат от януари 2001, от по-лесния и щастлив свят преди 11 септември, преди бомбените килими в Афганистан и Ирак. Ала как ще се подреди "пъзелът" в Персийския залив и тлеещият конфликт на САЩ с Иран, Северна Корея и други, назовани "оси на злото", зависи от САЩ, единствената свръхсила днес в света. Това изисква и голяма отговорност.
      В утрото след бала отрезвяващите гласове се множат: "Ирак се превърна на Виетнам за Буш - твърди сенаторът от Масачусетс Тед Кенеди. - Кризата в Ирак е изкуствена, както и кризата за Социалното осигуряване. Неговата приватизация означава да се пълнят джобовете на брокърите от Уолстрийт..."
      Рекордните дефицити в бюджета и в търговията също са отрезвяващи факти. Съпътстват ги натежалите проблеми в здравеопазването и образованието, ръстът на безработицата, скандалите с откраднатите пенсионни фондове, износът на работни места в чужбина от стремящите се към максимална печалба корпорации. "Ние ще създадем общество от собственици" - твърди Джордж Буш, но как ще се справи с 37-те милиона американци, които нямат дори краткосрочна здравна застраховка?
      Церемонията по встъпване в длъжност на 43-я Президент на САЩ струваше 40 милиона плюс 10 милиона долара, взети от бюджета на Вашингтон ДС за подсилената охрана на "национално събитие от първостепенна важност". То събира на едно място трите власти - Законодателна, Изпълнителна, Съдебна. Също така демонстрира три важни обществени принципа - рутинна смяна на изпълнителната власт, мирно предаване на властта и публичност на събитието. Със спазването на Основния закон на Американската конституция страната е сигурна, че има стабилност и продължаване на управлението. Поради тази причина първо се заклева вицепрезидентът, ако внезапно се случи нещо с президента, държавното кормило да е в сигурни ръце.
      С ръка върху Библията на Джордж Вашингтон от 1789, заета от близката му Масонска ложа, на 20 януари, 2005, Джордж У. Буш се закле за втори път да спазва Конституцията и да служи вярно на американския народ... И както Вашингтон той каза: "Нека Бог ми помага", фраза, която не е включена в текста на Конституционната клетва. През 1933 Франклин Делано Рузвелт пропуска тази традиционна фраза, но създава нова традиция - посещение на епископалната църква "Сейнт Джон" в непосредствена близост с Белия дом преди церемонията по въвеждане в длъжност на Президента. Същото стори днес и Буш, а страната и светът ще следят неговия път занапред.

Лада ГАЛИНА, Кореспондент на "СтартBG - Чикаго" във Вашингтон

Назад


Тържествено встъпване в длъжност
Тържествено встъпване в длъжност


Джордж Буш полага клетва
43-я Президент на САЩ Джордж Уокър Буш полага клетва


Интернет дизайн