27 януари 2005 г.

ЗЕЛЕНА КАРТА ЧРЕЗ РАБОТА
Департаментът на труда става хай-тек и обещава, че с помощта на Интернет драматично ще намали срока за обработване на зелени карти чрез работа


      На 27 декември 2004, Департаментът на труда оповести нова процедура за подаване на молба за зелена карта чрез работа, според която срокът за получаване на удостоверение от Департамента на труда (т.нар. лейбър сертификейшън) ще отнема от 45 до 60 дни. Новата процедура влиза в сила от 28 март 2005 и ще се изисква за всички молби подадени на и след тази дата. Тя ще използва Интернет за електронно подаване и обработка на молбата и според нейните архитекти, драматично ще намали срока за получаване на удостоверение от трудовия отдел (лейбър сертификейшън). Получаването на това удостоверение е първата стъпка за спонсориране на чуждестранен работник за зелена карта. Понастоящем, срокът за получаване на такова удостоверение в някои щати надвишава четири години.
      Законът счита, че всеки чужденец, който идва в САЩ с намерение да работи на постоянна длъжност ще отнеме работно място от американски работник. Затова законът счита такъв чужденец за недопустим без доказателство, че за работното място няма достатъчно американски работници. По тази причина, работодател, който иска да спонсорира чуждестранен работник за зелена карта, трябва да получи удостоверение от Департамента на труда, че за тази длъжност няма достатъчно американски работници и че, следователно, чуждият работник няма да измести американски работници.
      За да получи такова удостоверение, работодателят трябва да докаже на Департамента на труда, че за длъжността няма американски работници, които да искат или да могат да я изпълняват. За тази цел, работодателят трябва да представи доказателства, че в продължение на шест месеца преди подаването на молбата е търсил работници, но без резултат. Новата процедура изисква това търсене да става от няколко задължителни източника през шестте месеца преди подаването на молбата за удостоверение. Освен това новата процедура налага три допълнителни източника за търсене на работници за длъжности, които се считат за професионални. Департаментът на труда публикува списък от професии, за които ще се изискват три допълнителни източника за търсене на работници.
      Според новата процедура, кампанията за търсене на американски работници трябва да е приключила преди подаването на молба до Департамента на труда. Задължителните източници включват молба за определяне на заплата, 30-дневна поръчка за работници до бюрото за безработни, и две печатни реклами в неделни броеве на най-широко разпространявания вестник в района на работата. Ако работодателят има вътрешни медии, работата трябва да бъде публикувана във всички вътрешни медии, в които работодателят обикновено публикува известия за работа. Ако длъжността принадлежи към профсъюз, работодателят трябва да даде известие на профсъюза. За професионалните длъжности, Департаментът на труда е публикувал списък на допълнителни източници за търсене на американски работници и изисква от работодателя да използва поне три от тях. Едва след като работодателят документира безуспешна кампания за търсене на американски работници, може да подаде молба до Департамента на труда за удостоверение (лейбър сертификейшън), че няма американски работници. Датата на подаването на молбата до Департамента на труда е така наречената приоритетна дата, която осигурява място на чуждестранния работник на опашката за имигрантски визи, за които има годишна квота.
      Работодател може да спонсорира чужд гражданин за каквато и да е длъжност, за която няма достатъчно американски работници. Длъжността трябва да бъде за пълна работна седмица и да бъде отворена за всеки американски работник, който подаде молба. Освен това изискванията трябва да бъдат обичайните за длъжността и не трябва да бъдат концентрирани около квалификацията на чужденеца, нито да има изисквания, които са прекалено ограничаващи. Например, работодател не може да търси автомонтьор и да има изисквания за диплома по философия, тъй като тази диплома не е нормалното изискване за тази длъжност. Освен това работодателят трябва да плаща поне минималната за бранша заплата в дадената област. Ако за работата кандидатства американски работник, който е квалифициран и който е съгласен с условията, работодателят не е длъжен да го наеме, но не може да продължи с процеса за зелена карта тъй като няма да може да докаже, че няма квалифицирани американски работници.
      След подаването, молбата ще бъде проверена от компютър за грешки. Ако има грешки, молбата ще бъде проверена и от служител. Ако всичко е наред, тя ще бъде одобрена в срок от 45 до 60 дни. Ако обаче има грешки или има съмнение за измама, Департаментът на труда ще проведе ревизия на работодателя и ще даде срок от 30 дни на работодателя да даде отчет и да изпрати всички документи, които доказват неуспешното търсене на работници. Проблем може да възникне, ако работодателят няма работници, а има само контрактори, ако няма бизнес адрес а работи от къщи, ако е дал мобилен телефон вместо бизнес телефон и други. Освен това 20 процента от молбите ще бъдат проверявани и без причина, за да се поддържа нивото на достоверност на подаваните молби.
      Дори и да бъде одобрена молбата, работодателят трябва да пази документите в подкрепа на молбата в срок от пет години. Полученото удостоверение подлежи на анулиране, ако се окаже че не е имало основание за одобрението му. Няма краен срок за неговото анулиране и то може да бъде анулирано по всяко време, дори и след получаване на зелена карта, по искане на Департамента на труда, Отдела за домашна сигурност, както и на Държавния департамент.
      Независимо от ускореното обработване на молбата от Департамента на труда, това е само първата стъпка в процеса за получаване на зелена карта. След нейното одобрение, работодателят трябва да подаде петиция до Отдела по домашна сигурност, така наречения USCIS. При тази стъпка, работодателят ще иска от имиграционния отдел да издаде имигрантска виза на чуждия гражданин на базата на длъжността, за която Департаментът на труда е удостоверил, че няма достатъчно американски работници. При тази стъпка работодателят трябва да докаже, че към датата на подаването на молбата до Департамента на труда (първата стъпка), е имал достатъчно пари да плати минималната заплата. За тази цел работодателят трябва да представи данъчните декларации, които да демонстрират или нетен доход или нетни авоари на стойност, надвишаваща сумата, необходима за годишната заплата.
      Ако петицията на работодателя за имигрантска виза (стъпка 2) е одобрена и ако молбата е достигнала приоритетната дата, чуждият гражданин има право да подаде молба до правителството за зелена карта (в някои случаи стъпка 2 и 3 се подават едновременно). Ако чуждестранният работник е на територията на САЩ и не е бил извън статут над 180 дни, може да подаде молба за промяна на статута (Adjustment of Status) и за разрешение за работа, без да напусне САЩ. Обикновено 90 до 120 дни след подаването на молбата за работа чуждестранният работник ще получи разрешение за работа. От друга страна, ако чуждестранният работник е влезнал нелегално или е бил извън статут над 180 дни, единственият начин да получи зелена карта е чрез консулския отдел в родната страна (Consular Processing), освен ако не подлежи на закона, който дава възможност на нелегални чужденци да променят статута без да напускат САЩ като платят $1000 глоба или тъй наречения Лайф Акт ((Life Act) (това са хора за които има подадена молба или петиция преди 30 април 2001 и които са присъствали физически в САЩ на 21 декември 2000). Единственият избор за хора които са тук нелегално и които не подлежат на този закон е или да напуснат САЩ и да кандидатстват за зелена карта чрез консулския отдел, като рискуват евентуална десет годишна забрана за завръщане в САЩ, или да не подават молба за третата стъпка, а да продължат да стоят незаконно в САЩ и да се надяват на промяна на закона.
      Следователно, за да получи зелена карта на базата на одобрена имигрантска петиция, която от своя страна е била одобрена на базата на удостоверение от Департамента на труда че няма американски работници за дадена длъжност, работникът трябва да задоволи две основни изисквания. Първо, имигрантската петиция трябва да е достигнала приоритетната си дата, и второ, чуждият работник трябва да е допустим в САЩ като постоянен жител.
      По тази причина, приоритетната дата е много важна, тъй като тя определя позицията на чуждия гражданин на опашката за имигрантски визи, които се раздават според определена годишна квота. Това означава, че независимо, че чуждият работник може да има удостоверение от Департамента на труда и одобрена петиция от Отдела за домашна сигурност, няма да може да кандидатства за третата и последна стъпка (независимо дали е на територията на САЩ или чрез консулския отдел) докато не излезе неговата приоритетна дата (т.е., докато Държавният департамент не обяви че се раздават имигрантски визи на хора, които са подали първоначалната молба на определена дата). Понеже се раздават няколко хиляди визи на година, а хората с одобрени петиции в някои категории надвишават годишната квота, понякога се налага да се чака няколко години преди да може да бъде подадена молба за третата стъпка (независимо дали е за промяна на статута в САЩ или за обработка чрез консулския отдел).
      Новата процедура дава възможност на хора с молби, които са подадени преди години, да подадат по новата процедура без да загубят приоритетната си дата. Това означава, че човек, който чака от години за удостоверение от Департамента на труда (лейбър сертификейшън), може да подаде нова молба и да получи одобрение за два месеца като запази старата приоритетна дата. Въпреки че новите срокове на обработка звучат примамливо, за да бъде запазена старата приоритетна дата, новата молба трябва да е идентична със старата във всяко едно отношение (работа, заплата, адрес, задължения и т.н.), иначе старата приоритетна дата няма да бъде запазена, старата молба ще се счита за оттеглена, и новата молба ще се счита с нова приоритетна дата. Следователно подаването на нови молби с опит да се запази старата приоритетна дата носи известен риск, особено за хора, които са подали документи преди 30 април 2001 и разчитат на старата приоритетна дата да им даде право да вземат документи в САЩ като платят глоба от $1000. Засега все още не знаем дали имиграционната служба ще счита загуба на старата приоритетна дата, за загуба на правото на имигранта да се възползва от закона за нелегалните имигранти. По тази причина всеки случай трябва да бъде анализиран индивидуално от професионалист за да се преценят евентуалните рискове.
      Ако приоритетната дата на чуждестранния работник е излязла и той е подал за промяна на статута или молба до консулството за имигрантски статут, трябва да докаже че е допустим за постоянно жителство. Това означава, че трябва да представи медицинско свидетелство, че не е болен от заразна или друга болест от обществена значимост, че няма криминално минало, че не е заплаха за държавната сигурност, че няма имиграционни нарушения и други. За някои от причините за недопустимост, има процедура за получаване на компромис (или така наречената уейвър). Ако чуждестранният работник е бил в депортация или в процес на премахване (ремувал), както и ако има криминално минало, дори и да е за дребно престъпление, непременно трябва да потърси компетентен съвет преди да подаде молба за третата стъпка.
      Освен това нека не забравяме, че даването на зелена карта е по усмотрение на имиграционните власти и тяхното усмотрение не подлежи на федерален апил. По тази причина молбата за третата стъпка трябва да бъде максимално документирана, за да убеди имиграционните власти, че чуждестранният работник заслужава зелена карта и че имиграционните власти постъпват в интерес на обществото като решат да му я дадат.

София Знаймер, адвокат, Юридически консултант на "СТАРТ BG" - ЧИКАГО по имиграционни въпроси
София Знаймер е адвокат при Jasinsky Immigration Law, LLC, www.jasinsky.com и практикува имиграционно право. С нея може да се свържете на телефон 773-276-7706 или на е-мейл sofia@jasinsky.com

Назад


Зелена карта
Интернет дизайн