20 януари 2005 г.

АЛТЕРНАТИВНАТА МЕДИЦИНА В АМЕРИКА

      По данни на американския Център за контрол и профилактика на заболяванията 36% от американците ползуват услугите на помощната и алтернативна медицина. Според специалистите през 2004 г. броят на пациентите при лекари без медицински дипломи се е увеличил с 62%.
      Центърът е създаден през 1998 година и има задачата да наблюдава новите, често пъти съмнителни, терапии. Това са група медицински системи, непризнати досега като съставна част на традиционната медицина.     

      През 2001 година с алтернативна медицина в САЩ са се занимавали 167 000 лицензирани специалисти и 222 000 - без лиценз. Техният доход е надхвърлил 29 милиарда долара.
      С най голям авторитет и търсене се ползува масажната терапия. Работили са 70 000 дипломирани масажисти и 190 000 - без сертификат. Общият им доход е около 8.25 милиарда долара.
      В САЩ работят 65 000 лицензирани мануални терапевти /хиропрактика/, чийто общ доход е 14.4 милиарда долара.
      От контактите, които "Старт" - направи в Чикаго стана ясно, че българските масажисти, които тук не са малко, се ползуват със авторитет и са предпочитани като терапевти в различните частни и обществени медицински офиси и центрова в града. Мнозина от тях са завършили нашата Национална спортна академия "Васил Левски", където факултет по Спортна реабилитация има утвърден международен авторитет. Тестовете и курсовете, които те и другите наши сънародници, учили и практикували масажното лечение в България, преминават, показват ясно великолепната им подготовка. Познат е случаят, когато и петима български масажисти и масажистки, дошли като състезатели на Световните игра за ветерани в Бризбейн - Австралия, още по време на състезанията бяха "разграбени" от австралийски медицински институти спортни организации. В момента и петимата имат отличен бизнес в този далечен континент.
      На второ място сред алтернативните практики в САЩ е традиционната Източна медицина С нея се занимават 13 000 лицензирани специалисти и 15 000 практикуват без лиценз. Доходите им са 3.43 милиарда долара.
      На трето място е Акупунктурата - 16 000 лицензирани и 5 000 нелицензирани практикуващи с доход 2 милиарда долара.
      На четвърто място е Натуропатията - 24 000 лицензирани и 3 000 нелицензирани практикуващи лица с общ годишен доход 630 милиона долара.
      На пето място е хомеопатията, при която практикуващите са имали за годината 470 милиона долара приходи.
     
      Алтернативната медицина има особен авторитет при жените. Хора от двата пола, които са били в болница и не са получили желаното подобрение, както и хората с висше образование, също проявяват подчертан интерес към нея.
      Най-често търсят помощ в алтернативните практики хора със заболявания от спин, болки в шията и ставите, при депресия, нестабилно психическо състояние.
      Повечето идват без консултация с лекарите от традиционната медицина.

      Американският Център за профилактика и контрол на заболяванията дава следната класация на десетте най-популярни вида помощна и алтернативна медицина, някои от които са направо изненада. Класирането е съставено от процента американци, ползвали алтернативна медицина за лечението си. Сборът е над 100, защото някои са ползували два или повече вида алтернативно лечение.
      1. Молитва за подобряване собственото здраве 43%
      2. Молитва за здравето на роднини и близки 24%
      3. Натурални продукти /билки/ 19%
      4. Дихателна гимнастика 12%
      5. Участие в групови сеанси за здраве 10%
      6. Медитация 8%
      7. Мануално-терапевтични процедури 8%
      8. Йога 5%
      9. Лечебен масаж 5%
      10. Различни видове диети 4%

      В последно време се е увеличила продажбата на билки и лечебни растения, като общата сума за година е около 4 милиарда долара.
      Колкото по-сериозна е болестта - толкова повече пострадали търсят помощта на алтернативната медицина. Това важи особено за раковите заболявания. Хипнотизирането на съзнанието е голямо. Мнозина са сигурни, че ако не мислят за болестта, или просто се молят по-често на своя Бог, всичко ще мине.

По материали на американски институти и медии

Назад


Акупунктура
Акупунктура
Интернет дизайн