20 януари 2005 г.

ТРОКДРАЙВЪР НАДЛЪЖ И НАШИР ПРЕЗ АМЕРИКА!

      ДРАГИ НАШИ ЧИТАТЕЛИ,
      Приятели, които кръстосвате със своите трокове надлъж и нашир необятните простори на Америка,
      В един репортаж от Тур де Франс, Колоездачната обиколка на Франция, журналистът бе нарекъл състезателите "Гълтачи на километри".
      Вие сте нещо повече. Вие сте "Гълтачите на мили" и то не през петнадесетина дни, а през цялата година! Етапите, които печелите са неизброими!
      По магистралите на Америка за вас не разчистват пътя със сирени и полицейски коли, както на колоездачните пробези, а често пъти полицейската сирена ви настига и ви спира… Има много въпроси, които възникват по време на вашата професионална дейност.
      Фирмата "Dispatch Service", която специализира в транспорта и работи в сътрудничество с адвокати, брокери и други специалисти, осигуряващи й информация, съвети и помощ, споделя с вас на страниците на "Старт" своя опит, който може да ви бъде от полза.
      Вашите отзиви, мнения и препоръки са добре дошли. Те биха подпомогнали идеята българските трокдрайвъри да имат повече информация, с това и повече сигурност по пътищата на Америка.
     
      ВИЕ ПИТАТЕ, НИЕ ОТГОВАРЯМЕ

      ЗА НЕИЗПЛАТЕНИТЕ ЗАПЛАТИ
      Когато започвате работа вие не трябва да се осланяте само на копието от "Application for Employment", което имате. Поискайте от компанията, или от собственика на камиона, подписан документ, в който да се удостоверява какви пари ще получавате, за какъв труд, кога ще ги получавате, каква ще бъде вашата отговорност спрямо акцидентни случаи с камиона - ако се развали или счупи нещо. Компания или собственик, които държат на бизнеса си, ще ви дадат такъв документ.
      Ако работите при собственик на камион, който е диспечван от компания, желателно е да имате такъв договор със собственика. В противен случай, ако той не ви плати, компанията не носи никаква отговорност за заплащането ви. Тя има договор със собственика на камиона, не с вас.
"Application for employment" е документ, който попълвате за да започнете работа в зависимост от вашия опит и пр. Той само може да помогне, но детайлите трябва да са разгледани във вашето писмено договаряне с компанията или собственика на камиона.
      Внимание!
      Пазете всички документи, които получавате от компаниите. Правете копие на чековете /уверете се, че чекът носи името на човека, която трябва да ви плаща. Направете си копия от Log-books и други подобни.

      ЗА ВАШИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КАТО ШОФЬОР
      Помнете, че освен да карате безопасно камиона по пътищата, да попълвате изрядно всички пътни документи, да вземете и доставите товара навреме, вие сте отговорни и за самия товар.
      За това какво карате, дали дестинациите са еднакви с Bill of Loading и диспеча. Отговаряте за липсваща или повредена стока, помощ при товарене и разтоварване и всичко, което е свързано с прекарването на товара.
      Някои от отговорностите могат да отпаднат, ако използвате укрепители за товара при необходимост или ако сложите пломба пред очите на представител от мястото на товарене и бъде вписан номера на била и поставен подпис.
      При R ремаркета е важно собственикът на ремаркето да ви покаже документ, че хладилникът работи нормално. Такъв документ може да се получи във всеки специализиран сервиз за хладилни ремаркета. Той не струва много и може да ви спести доста неприятности и пари.

      ЗА ВАШИЯ CDL
      Понякога по пътя вие получавате предупредителни писма (Warning), които е необходимо веднага да изпратите в компанията, за да бъде необходимото подписано и коригирано.
      Внимание!
      Ако имате Warning за Log-books уверете се, че към подписания Warning от компанията е приложен и документ, че сте си коригирали Log-book и че сте минали поправителен курс за попълване на Log-book /този курс и документ трябва да бъде одобрен от щата, в който имате глоба/. Това понякога ще облегчи глобите.

      КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯ, АКО РЕША ДА СИ КУПЯ СТАР КАМИОН?
      1. Трябва да имате Bill of Sale, където да е упоменато: дата, кой на кого продава и адресите, цената, какво се купува, vin #, make, year… Трябва да бъде нотариално заверено с подписите на продавач и купувач.
      2. Договорът за парите трябва да включва освен законните правила за кредит, така също и информация за какво е този кредит. Някои продавачи на камиони не упоменават за какво ви дават кредит или използват форма Promissory note, която означава, че ви дават пари на заем. Договорът трябва да бъде също нотариално заверен.
      3. Гаранция за камиона също е необходима, въпреки, че такава в повечето случаи нямате. Обикновено за състоянието на камиона се получават някакви уверения по време на разговора. Нашият съвет е преди да сключите договора да направите Inspection report, но това не трябва да става в сервиза на продавача. Намерете независим сервиз, който реално да ви уведоми в какво състояние се намира камионът и какво може да се очаква от него. Така поне малко по-добре ще знаете какво купувате.
      4. Добре е към договора да има прикрепено и копие от Title и други регистрационни документи, за да може веднага след сделката да пререгистрирате камиона на ваше име.
      Внимание!
      Бъдете сигурни, че VIN # на камиона , който купувате, е на същия камион. В противен случай договорът ще се окаже невалиден.
Не се хващайте на думите: "Карай сега този камион и ми плащай, докато ти докарат другия, за който е сделката."

      КОНКРЕТНИ ВЪПРОСИ
      Въпрос: В щата Калифорния получих тикет за използване на неправилна лента. Попитах служителя на съда дали мога да се запиша за Traffic School - с цел да отстраня това нарушение. Беше ми отговорено, че този съд не позволява никакви облекчения на С притежателите. Аз пък имах информация, че ми е позволено на всеки 18 месеца да се явявам на Traffic School.
      Отговор: По принцип е така. Но сега в Калифорния част от съдилищата взеха решение да не позволяват такива облекчения. Подготвено е предложение и ако се одобри - ще стане закон. По отношение на тези Traffic School важно е да се внимава по какъв начин трябва да се явиш и какви облекчения ще получиш. При повечето случаи шофьорите си мислят, че ако се явят на Traffic School нарушението ще отпадне. Но понякога нарушението си остава на рекорда. Може евентуално да се намалят точките в щатовете с точкова система.
      Въпрос: Наскоро получих тикет в Тексас за превишена скорост. Дали е възможно да се защитя чрез писмо по пощата, защото не живея в този щат?
      Отговор: Повече от година Тексас не приема оправдания по пощата и е един от трудните щати за защита. Затова е желателно да се подготвите добре и по възможност да имате адвокат.
      Въпрос: Работя като Owner-operator към компания, която ми плаща процент от цената на товара. Как да съм сигурен, че това е истинската цена , когато не искат да ми покажат никакъв документ от брокера?
      Отговор: Когато работите за някого, вие се съгласявате с условията и със заплащането при тази компания. По закон компанията няма право да ви показва с кого прави сделки и на каква цена е сделката. Но е задължена да ви издаде документ за сделката между вас и компанията, където да е описан всеки детайл за трипа, дори и цената, за която сте се договорили.

      ТИКЕТИ
      Когато получите какъвто и да е тикет, задължително трябва да направите нещо повече от това да го платите, за да поддържате вашия COL.
      Процесът за оспорване на даден тикет е около два месеца. Ако наемете някой да ви помогне за това вие ще получавате писма от съда в какво положение е делото. Ако не получите такива писма някой от вариантите е, че тикета или е платен и вие сте се признали за виновен, или въобще не е подходено към въпроса. Макар, че при втория вариант съдът ще ви напомни до 10 дни след датата на делото.
      Начините да оспорвате тикет са два: или сами да го направите или да наемете адвокат.
      Ако с вашия случай се заеме адвокат трябва да бъдете наясно дали той е запознат с транспортния закон на щата, от който е вашият CDL. Няма голямо значение какви наказания налага щатът, от който е вашият тикет, но има значение как вашият CDL-щат ще отрази този тикет.
      Тъй като адвокатският хонорар започва от 200 долара, по-евтино е да се включите в агенция, която предлага тази услуга.. Но внимавайте много и с тези агенции. Желателно е при всеки ваш тикет да им се обаждате постоянно за да проверите докъде е стигнало делото, тъй като, поради заетост, те могат да ви забравят.
      Ако се наемете сами с проблема си можете да действате или чрез пощата или да се явите лично.
      Щатовете, където може да обжалвате по пощата са: Калифорния, Флорида, Индиана, Луизиана, Небраска, Орегон. В Охайо и Уиоминг зависи от дадения съд. Такова обжалване се нарича Trial by Declaration. Скоро се очаква Калифорния да премахне този вид обжалване и Traffic School за облекчаване на нарушение.

      НАРУШЕНИЯ, КОИТО СЕ ОБЖАЛВАТ ТРУДНО
      1. Напускане или бягство от мястото на провинението.
      2. Предварително напускане от дадения Out of service order.
      3. Каране в нетрезво състояние
      4. Превишена скорост
      5. Несъобразено каране
      6. Без или с невалиден CDL
      7. Неспазване на дистанцията
      8. Използване на непозволена лента
      9. Повече от един CDL
      10. Каране на Hazmat товар без такъв Endorsement на CDL.
      Внимание!
      1. Когато решите да си извадите CDL в даден щат, научете през колко време в този щат правят проверки за местоживеенето. В случай, че щатът ви изпрати писмо за даден вид проверка и писмото се върне те имат право да анулират вашия CDL.
      2. Ако вашият CDL е анулиран в някой щат по закон вие нямате право да карате и в останалите щати, ако анулирането е обявено и във вашия CDL-щат.
      3. Ако вашият CDL е анулиран по причини, които вие смятате за неправилни, имате право да обжалвате три пъти.
      4. Проверката на вашия CDL рекорд идва от два източника. Първият е рекорда от 3 години - той е регионален. Вторият е федералният, който е за 10 години. Той се вади, когато решите да смените книжката, без значение защо или да полагате изпити за CDL.
      5. В първия се отразяват само нарушения, които са обявени на база тикети, но някои щати обявяват всичко. Във втория рекорд е отразен всеки контакт с държавен служител без значение дали е изписан тикет или какъвто и да е друг документ. Отразена е всяка проверка, дори всеки минал през Weight Station или Tolls Road камион.
     
      ОЧАКВАЙТЕ В СЛЕДВАЩИТЕ БРОЕВЕ НА "СТАРТ":
      В следващата специализирана страница на "Старт" ще прочетете:
      1. Какво е предимството да притежавате собствено ICC?
      2. Още нещо за тикетите
      3. Къде може да се явите на руски или на друг език при изпитите за CDL?
      4. В защита на шофьорите
      5. Новини от пътя
      6. Любопитни факти
      7. Какви ще бъдат вашите разходи, ако искате да притежавате камион?
      8. Как да спестите от Fuel?

Старт

Назад


На път
На път
Интернет дизайн