20 януари 2005 г.

БЯЛ ГРАД ПОД ЗАГАДЪЧНИ СКАЛИ
Специално интервю на в. "Старт BG" - Чикаго с Людмил АНТОВ, кмет на град Белоградчик


      Сред първите български градове, които искат да създадат добри икономически връзки със САЩ и с най-голямата българска диаспора в света в Чикаго, е уникалният град Белоградчик.
      Природата е била щедра към малкия град и го е дарила с неща, които стават все по-скъпи в днешния свят.
      Миналата година гост на Чикаго беше г-н Васил Михайлов, който постави началото на необходимите контакти, сега с неговата инициатива в Белоградчик и Видинска област се развиват инициативи, които могат да бъдат полезни и за двете страни на Атлантика. В този брой ви предоставяме интервюто ни с кмета на Белоградчик г-н Людмил Антов.
      Редакцията на "Старт" - Чикаго ще предостави английския вариант на поместените и други материали. От тях се интересуват американските институции, с които се работи за икономическото и културно сближаване на България и САЩ.
      С поместеното във вестника , и особено с електронния сайт на изданието ни, ние се стараем да обърнем внимание и на българския бизнес в САЩ към най-близкия му по дух маркет - в родината. България сега се нуждае от инициативата, здравите икономически връзки и инвестиции от страна на българите в САЩ.

      - Какви са историческите, географски и икономически дадености на Белоградчик, за развитието на туризъм и друга стопанска дейност в близките години?
      - Ако говорим за Белоградчик, в исторически и географски аспект, районът притежава изключителен природен потенциал. Уникалният скален комплекс "Белоградчишки скали" - обявен за природна забележителност, биосферният резерват "Чупрене", пещерата "Магура" със забележителните си рисунки, езерото Рабиша - едно от малкото тектонски езера в страната, са само най-известната част от този безценен ресурс.
      През годините е направено немалко за оползотворяване потенциала на тези природни дадености. Въпреки това, възможностите на богатото природно наследство на района, към настоящия момент не се използват достатъчно ефективно. В това отношение Белоградчишките скали са най-ощетени. Част от скалният комплекс е обявен за защитена територия още през 1949 година, но макар да попада сред първите защитени територии в страната, до този момент не са предприемани целенасочени действия за изграждане на подходяща туристическа инфраструктура. Това се отчита като сериозен недостатък, тъй-като намалява атрактивността на уникалният природен феномен. Туристите не могат да навлязат сред скалите и да се потопят в тяхната мистична атмосфера. Това от друга страна, не ги предразполага да остават за по-дълго в града и съответно е в ущърб за местния туристически бизнес.
      През последното десетилетие има ясно изразена тенденция за бързо разрастване на един нов сектор в туризма - екотуризма. Това значително повишава ценността на Белоградчишките скали и ги превръща във важен фактор за развитието на щадящ природата туризъм. Разработването на концепция за цялостно атрактивно експониране на скалния комплекс, вече е абсолютно наложително и ще позволи да се извлече максимален дивидент от този природен ресурс. Общинското ръководство е разработило проект за изграждане на система от екомаршрути, с което ще се улесни и регламентира достъпа до скалите и ще допринесе за съхраняването на природната забележителност.
      Друг природен обект с голям потенциал като туристическа атракция е пещерата "Магура". Тя е първата благоустроена пещера в България, а преди две години по проект на община Белоградчик бе извършена цялостна реконструкция на осветлението. За по-пълноценното използване на възможностите на пещерата имаме идеи за разработване на интерпретативни програми и за изграждане на посетителски център, в който да бъде направен макет на залата с уникалните праисторически пещерни рисунки.
      Не по-малко ценно от гледна точка на развитието на туризма в общината е и безценното историческо наследство. Белоградчишката крепост, латинското кале, множеството църкви, както и разкриващите се в момента, останки на римско селище в местността "Анище", са сериозна предпоставка за нарастване на туристическия интерес към региона.
      В заключение, чудесното съчетание на прекрасни природни дадености, съхранени традиции и богато културно-историческо наследство предопределя главната насока за развитие на общината в областта на туризма.
      Не без значение е наличието на отлични условия за заснемане на филми - природни дадености, гостоприемно население, най-доброто кинохранилище в Републиката със салон за прожекции на филми. Досега Белоградчик е ползван за декор на около 20 филма със световна известност благодарение на природните си дадености - скални фигури, крепост, Пещерата Магура, естественото езеро на входа на пещерата - всичко това дава възможност освен за ползване за заснемане, и за инвестиране в изграждането на постоянно действащ киноцентър.
      Съществуват отлични условия и за изграждане на голф игрище, лифт, движещ се между скалните образувания, усъвършенстване на спортната база в града, и реализиране на още много други привлекателни и атрактивни проекти, които за съжаление не биха могли да бъдат финансирани само със средствата на общината.

      - Какво е уникалното, с което ще се срещне деловият американец или туристът от Америка при гостуването си в България?
      - България е уникална страна. Тук на малка територия е съсредоточено изключително разнообразие от ландшафти и приказни творения на природата. Море, трансевропейска река, две равнини и пет планини и всички те със свой собствен облик и своя мистична атмосфера, коренно различни една от друга. Едно световно признание за нашата запазена природа са двадесет и седемте биосферни резервата, с които България се нарежда на едно от първите места в Европа по качество и разнообразие от защитени природни територии и изпреварва държави като Германия и Франция.
      Самобитният народен фолклор в неговото пъстро многообразие също е едно от безценните богатства на страната ни. Не е случаен факта, че именно българска народна песен носи послание от нашата човешка цивилизация към непознати нам космически светове. В много български села все още се изпълняват традиции и обичаи съхранени през вековете. Според мен деловият американски бизнесмен и турист ще остане очарован от магията на фолклорните фестивали, кукерските празници и коледарските традиции, тъй-като това е един свят съхранил духовните послания и възрожденския дух на миналото.
      В исторически план, България е земя на древни цивилизации, дали своя принос в човешкото развитие. По нашите земи е открито най-старото обработено злато на европейския континент, откритият наскоро храмов комплекс "Перперикон" съперничи по мащабите си на откриването на древна Троя. Множеството крепости, манастири, църкви и древни руини все още пазят спомена за величието и драматизма на траки, римляни, славяни и българи. Всички тези паметници на културната ни история представляват забележителна туристическа атракция и със сигурност биха провокирали интереса на американските туристи.

      - На какви изложения, фестивали, тържества може да бъдат поканени личности или фирми от САЩ през 2005 година?
      - В Община Белоградчик традиционно се провеждат два панаира - Белоградчишкия и международния: Салаш - Ново Корито.

      - Чикаго е световен град на всякакви панаири, прегледи и фиести. Почти всяка човешка дейност има тук някакъв свой кът от време и място за да се представи. С какво бихте могли да се представите най-добре на някой от тези чикагски форуми?
      - Една от туристическите атракции в Община Белоградчик е Пещерата "Магура", известна със запазените си праисторически рисунки. В пещерата с картинна галерия, изрисувана преди хиляди години, съществуват и идеални условия за отлежаването на естествено-пенливи вина - постоянна температура от 12 градуса С. Специализираната винарска изба произвежда пенливи вина по класическа френска технология, които отлежават в галерия от пещерата. Естествено пенливо вино от серията "Златна класика" - "брут", "сухо" и "полусухо", Мерло, Каберне, Каберне Совиньон, Гъмза, Алегро, Алиготе, Мерло 3Q, различни видове ракии - богатият асортимент и високото качество, както и класическата технология на производство, биха били добре представени и приети на международни форуми и конкурси за вина. Не по-малък интерес биха предизвикали и туристическите дестинации, даващи възможността на хиляди туристи да се възхитят на феноменалната природна забележителност в Община Белоградчик.

      - В Чикаго има стотици българи от вашия район. Мнозина от тях имат вече и свои успешни дейности. Според нашата Търговско - Промишлена Палата особено добър международен бизнес се осъществява между фирми на сънародници, живеещи в различни страни по света. Какво бихте казали по този повод на сънародниците си от вашия край, които живеят в Чикаго?
      - Преди всичко искам да поздравя нашите сънародници в Чикаго и да пожелая здраве на тях и техните семейства, както и 2005-та да бъде една успешна година за техния бизнес.
      С голяма радост бих приветствал всяка инициатива на нашите сънародници живеещи в Чикаго за изграждане на трансатлантическо бизнес-сътрудничество. Като кмет на Община Белоградчик се ангажирам да направя всичко по силите си в подкрепа на такова сътрудничество. Смятам, че регионът има какво да предложи на интереса на желаещите да инвестират в сферата на туризма и производството на екологично чиста селскостопанска продукция. Инвестициите в изграждане на малки преработвателни предприятия за производство на изделия на хранително-вкусовата промишленост, също могат да бъдат много успешни.
      Предпоставка за успеха на инвестициите в този сектор е съхранената природа. В региона няма увреждане на нито един от компонентите на околната среда. Това, заедно с получаването на равноправен достъп до европейските пазари, след приемането ни в Еврозоната, разкрива добър потенциал за развитие на съвместен бизнес.

      - Можете ли да ни зарадвате с оптимизъм за бъдещето на България?
      - Като цяло аз съм човек оптимист и смятам, че ние българите ще съградим добри бъднини за себе си и децата си. От петнадесет години България върви по пътя на демокрацията и пазарната икономика и вече е постигнато немалко. В момента израства поколение необременено от догматичните доктрини на близкото минало. Тези младежи формират своя характер и светоглед в свободна среда, с неограничен достъп до информация за света. Много от тях имат възможност да учат в чужбина и да черпят от извора, културните и етични модели на утвърденото гражданско общество в развитите държави.

Старт

Назад


Людмил Антов
Людмил Антов


Белоградчик
Белоградчик

Интернет дизайн