6 януари 2005 г.

НАЦИОНАЛНАТА ХОКЕЙНА ЛИГА
ГИГАНТЪТ, КОГОТО ЗАМРАЗИХА

      Спортът в САЩ и Канада се приема от повечето хора като част от живота им. Малко са тези, които не са спортни фенове и не се интересуват било от футбол, от бейзбол и пр. Американските спортни асоциации са една машина за добри играчи и много пари. Повечето от най-класните атлети живеят и тренират в САЩ.
      Защо тогава хокеят, който се счита эа национален спорт в Канада и е с почти същата почит в САЩ, е на изчезване?
      Една от причините, разбира се, са парите, които не са в излишък на повечето хокейни шефове.
      Тази година НХЛ (Националната Хокейна Лига) няма да проведе редовния си сезон. Повечето клубове се отказаха дори да преговарят със хокейните шефове. Босовете на отборите заявиха, че не разполагат с финансови средства, за да продължат договорите на играчите си и да започнат първенството.
      Лигата загуби много в последните години от зрителския интерес. Залите не се пълнеха, а ако срещнете човек на улицата и го попитате кой е шампион на хокейната лига, почти е сигурно, че той няма да може да отговори. Именно за това един от най-гледаните спортове през изминалия век сега е на изчезване в държавите, които го обожават. Нима беше отдавна когато милионите фенове се наслаждаваха на Уеин Грицки, Доминик Хашек, братята Буре и Бред Хъл. За сега това е единственото, с което хокеят в Северна Америка може да се похвали. Последният път, когато видяхме професионалистите на леда беше на 14 септември в Торонто, когато канадците грабнаха световната титла с победа срещу Финландия с 3-2.
      Къде са играчите сега? Повечето от хокеистите си намериха различни малки клубове от Канада. Една голяма част, обаче, замина за Европа където ще играят докато ситуацията в тяхната родина се подобри. В крайна сметка никой не печели при тези обстоятелства. И, както повечето знаят, най-бързата игра на света не е толкова популярна на Стария континент.
      Независимо от факта, че родината на ледената игра се счита Европа, откакто пристига в Северна Америка през 1870 г. тук тя сякаш си намери втората родина.
      Първите, който играят хокей на лед са британски войници в Канада. Именно там се организира и първият турнир, в който взимат участие 4 аматьорски отбора. Тогава канадският генерал Лорд Стенли дарява и първата купа, която после ще се превърне в най-ценния трофеи в хокея - Купата на Стенли (The Stanley Cup). Чак след Първата Световна Война се образува и Националната Хокейна Лига с 5 професионални отбора от Канада. Първият мач се играе на 19 Декември, 1917, а първият шампион е Торонто. От тогава насам НХЛ не знае провал в своята близо вековна история.
      Стигна се обаче до 2004 и нещата се замразиха, новото поколение мениджъри не издържа на напрежението и докато това не се оправи сезон няма да има. За всички хокейни фенове остава да гледат записи на стари мачове и да се надяват бъдещето да донесе нови майстори на леда.
      Едно, обаче, е сигурно - НХЛ никога няма да бъде както преди и само хокеистите ще са благодарни, че могат да излязат на леда за 60 минути за да поиграят.
      За сега положението никак не е розово. Все пак се очаква шефовете да сключат договори с играчите и в крайна сметка отново да се наслаждаваме на най-бързата игра в света.

Йордан Симеонов

Назад


Хокей
Хокей


Интернет дизайн