6 януари 2005 г.

АМЕРИКАНЦИТЕ - 2005

      Не само в България, но и европейците трудно разбират американския начин на живот. И докато за нас преди време това беше само тема за разговор, днес то е едно от най-суровите изисквания на Новия свят: да го разберем и колкото се може по-бързо да се адаптираме към него.
      Българите в Чикаго донякъде сме облекчени от масираното присъствие на наши сънародници до нас - понякога цял ден можем да си говорим само на български, да четем български вестници и да се веселим по български на българските места в града. Но нашият истински живот в новата родина може да започне само, когато сме напълно наясно и на "ти" с американското общество и сме вече част от него.
      От това зависи качеството на живота ни. Колко дълго ще стоим пред прага на обществото, без да можем да го прекрачим. Как ще живеем през първите години в Америка - ще запазим ли здравето и духа си или ще изпаднем в меланхолия и опасна носталгия, ще останем ли здрави или ще бъдем пациенти.
      "Старт" прегледа в началото на новата година някои изследвания за това какво е американското общество в началото на 2005-та година. Статистическите данни от редица анкети, съпоставени едни с други, разкриват американския дух, американските стремежи и с това - американското бъдеще. И тъй като и ние трябва рано или късно да станем активна и съзидателна част от него, решихме да "погледнем" към американците, за да сверим часовника си и да не... изоставаме от Америка!
      Сравнявайки анкетите на институции и медии като Gallup, Harris Interactive, Washington ProFile, Wall Street Journal и пр. виждаме лицето на съвременна Америка.

      АМЕРИКАНСКОТО СЕМЕЙСТВО
      Общият индекс от удовлетвореността от живота в САЩ е 74 бала (при 100 възможни). Това е с 4 бала повече от миналата година.
      Най-сигурни американците се чувстват при семейството си - 98 бала. Те са доволни от жилището и качеството на живот в страната - по 95 бала.
      Най-малко възторг предизвикват у американеца състоянието на съвременната им икономика, моралът и личните финанси.
      92% от американските семейства, при които има дисхармония в сексуалния живот, съхраняват съюза си.
      12% от мъжете и жените имат 4 пъти секс седмично (при неженените процентът е 22).

      РАБОТА, ЗДРАВЕ, ОБРАЗОВАНИЕ
      През 2004 година средностатистическият американец е работил 50 часа седмично. През 2003 показателят е бил 49 часа.
      71% от хората на наемния труд смятат, че им плащат по-малко, отколкото заслужават.
      55% от хората заявяват, че ако спечелят 10 милиона долара, все пак ще останат да работят старата си работа.
      61% от американците се отнасят негативно към това, че фирмите изнасят производствата от САЩ в страните с евтина работна ръка, за да печелят повече.
      44% са на мнение, че падането на долара е лоша новина и само 7% мислят, че слабият долар е полезен за американската икономика.
      С най-голям авторитет се ползва компютърната индустрия. Следват общественото хранене, дребната търговия, туризмът, селското стопанство.
      Американецът е настроен негативно най-вече към нефтената и газова промишленост, където само 21% от хората смятат, че компаниите се придържат към добрите правила на бизнеса. По недоверие следват фармацевтичната индустрия и системата за здравеопазване.
      Работата на Федералното правителство се оценява като позитивна от 34%, негативна е за 39%.
      51% от американците са на мнение, че рецесията е свършила. 85% вярват, че през 2005 г. ще се живее както в края на деветдесетте години, дори и по-добре.
      Най-доброто място за живот - природна среда, забавления, сигурност - е графството Ориндж - Калифорния. Най-лошият град - Флинт, Мичиган. Най-спокойните градове са Минеаполис, Сиатъл, Далас.
      Най-опасните - Детройт, Вашингтон, Лос Анжелис.
      Десетте града с най-висок културен уровен са: Минеаполис, Сиатъл, Питсбърг, Медисън, Синсинати, Вашингтон, Денвър, Бостън, Портланд, Сан Франсиско.

      МОРАЛЪТ И МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ
      Само 1% от американците смятат, че моралът в страната е на високо ниво.
      77% са на мнение, че се влошава от година на година.
      Класацията при най-уважаваните професии е следната: медицински сестри, учители, аптекари, офицери, лекари. Най-нечестните професии се нареждат така: дилъри на автомобили, рекламни агенти, юристи, конгресмени.
      Най- интересни, от гледна точка на европееца, са моралните качества, които трябва да притежава обществената и политическа личност. Американците избират своите идоли и водачи според това как те се отнасят към еднополовите бракове, към абортите, по вярата им в Бога, по това как гледат на семейството.
      Само 1% се интересуват дали политикът има активно отношение към околната среда, защитата на гражданските права и свободи, външният свят.
      Половината от младото поколение не се интересува от политика.
      Само 20% имат интерес към политическа кариера и биха искали да станат президент на САЩ. 67% от младите не приемат за президент да имат човек, който не се е родил в САЩ.

      ПОЛИТИКАТА
      Главната задача на властта и политиците е да се справят с положението в Ирак. Следва борбата с тероризма, образованието и икономиката, социалното обезпечаване, безработицата.
      75% от обикновените американци не са съгласни САЩ да изпълняват полицейска функция в света. 80% от елита е точно на противоположното мнение. Според тях САЩ трябва да въдворяват ред в света.

      НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ НОВИНИ
      Най-висок интерес събужда цената на бензина - 64%. Следва положението в Ирак - 54%. После идват новини като ураганът във Флорида - 52 %. Изборите предизвикаха интерес у 48% от американците. С интерес се следят спортните рубрики.
      44% от американците предпочитат и вярват на местните вестници. Общонационалните гиганти като Ню Йорк Таймс и Вашингтон Пост се следят от 7%.

      НАЙ-ОПАСНИТЕ ДНИ В АМЕРИКА
      Една полувековна статистика показва, че най-опасните дни в САЩ /както и във всички развити страни/ са празниците. Причините са известни - пътните произшествия.
      Миналогодишните данни регистрират, че на Нова година е имало 67 случая завършили с непоправимото за участниците в трафика. Празникът за Рождество Христово се нарежда на второ място с 52, Денят на Благодарността е трети - 43, Денят на Независимостта е с 38 случая.
      През делниците са регистрирани средно по 34 случая дневно.
      През годината по пътищата на САЩ са загинали 38 000 души. 1 900 000 са получили наранявания и травми.

Специален новогодишен материал за вас от екипа на "Старт",
със съдействието на нашите колеги от "Washington ProFile"


Назад


Семейното щастие
Семейното щастие получи най-висок бал при новогодишните анкети


Най-уважаваната професия
Най-уважаваната професия в Америка е трудът на медицинската сестра


Интернет дизайн