6 януари 2005 г.

ТРАУР И СОЛИДАРНОСТ

      Всичко, което се напише за най-голямото природно бедствие в обозримия период от историята на нашата планета се променя още на следващия час.
      В сряда вечер беше установено, че идентифицираните жертви на стихията са вече 157 000 души. Само Индонезия е дала 95 000 жертви. В Шри Ланка загиналите са 47 000. Германия има 60 загинали, но още около 1000 немци са изчезнали и вече се губи надежда за спасяването им. Загинали са 52 шведи, но ги няма още 1097 шведски туристи. Такова е положението с туристите от почти всички европейски страни, които традиционно отиват на почивка в тази част на Азия през Европейската зима.
      Преди часове се разбра, че Германия е надминала всички по своята щедрост. Правителството отреди 500 милиона евро /680 милиона долара/ в помощ на пострадалите страни. Тук не влизат огромните суми, които германците дават като лични дарения. Михаил Шумахер е дал 10 милиона долара като своя лична подкрепа.
      Втори и трети са Япония и САЩ с по 500 и 350 милиона долара. Америка изпраща особено голяма допълнителна помощ на най-пострадалите - Индонезия.
      В европейските страни бе обявен национален траур. От Португалия до Исландия хората сведоха глава в триминутен национален траур под черните знамена. Бяха преустановени шумни празненства и забавления. Завиха сирени. Старият континент от времето на Втората световна война не е губил толкова много хора наведнъж - хиляди, ако изчезналите без вест не се спасят по някакво чудо. Даже Албания, която не е кандидат за Европейския съюз прояви европейска солидарност и също обяви национален траур.
      В България бяха наведени знамената, които се веят по върховете на някои административни сгради.
      Старт

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ВЪЛНА ОТ ЧОВЕЧНОСТ И СЪЧУВСТВИЕ СЛЕД ВЪЛНАТА ЦУНАМИ ЗАЛИВА ПЛАНЕТАТА

      Премиерът Симеон Сакскобургготски призова българите да се притекат на помощ на пострадалите от земетресението и вълните цунами в Югоизточна Азия - кой с каквото може. С приведени знамена в България ще бъде отбелязан траурът по загиналите.
Президентът Георги Първанов е дарил лични средства в помощ на пострадалите по време на природното бедствие в Южна Азия. Средствата са преведени по специална сметка, открита от БЧК в Булбанк.
      Вестник "Старт BG", чрез свой представител, който сега се намира в България, се включи в световния призив за подпомагане на пострадалите от природната стихия в Югоизточна Азия.
      Помощта от нашата страна се осъществява и контролира от Българския Червен Кръст, който е открил специална сметка в Булбанк, клон Калоян. Номерът на сметката е 1000030250, банковият код е 62176307.
      САЩ предоставя 350 000 000 долара като безвъзмездна помощ на пострадалите. Мобилизирани са 12 000 военни, сред които има лекари и специалисти по епидемиология, хигиена, инженерни части, които ще възстановяват спешно най-необходимото - канализацията за прясна питейна вода, ще строят подвижни болници и подслони за огромното количество хора, които са останали само с дрехите на гърба си и, за щастие, с живота си.
      Португалия изпрати военен самолет с 12 тона санитарни материали и лекарствени средства за пострадалите.
      Световната здравна организация смята, че сега по засегнатото крайбрежие и островите има над 500 000 ранени и контузени хора, които се нуждаят от покрив над главата си, вода, храна и медицински грижи.
      Турция изпрати 1 250 000 долара като помощ за пострадалите.
      Европейският съюз скоро ще достигне цифрата от 500 000 000 евро, които ще се предоставят дългосрочно на всички пострадали страни. До сега са били преведени 277 000 000 евро.
      Япония за сега е не само рекордьор по отпуснатите почти моментално 500 000 000 долара за пострадалите, но и по количеството и качеството на изпращаната хуманитарна помощ. Няма точно сметка за организациите и екипите, които от самото начало на трагедията работят за пострадалите.
      Уволнен е главният метеоролог на Тайланд. Причината е, че неговите служби не са дали тревожен сигнал за приближаващите вълни.
      Според някои журналисти това е направено, за да не пострада туристическата индустрия.
      Прочутият немски футболен клуб "Байерн" - Мюнхен предостави само 7 дни след трагедията свой проект за помощ на пострадалите. Проектът струва 300 000 евро. Известният по цял свят немски футболен ас Карл Хайнц Румениге сподели, че германците ще построят училище, сиропиталище и др. като се грижат в продължителен период от време за живота и учението на децата.
      Около 100 000 са установените досега загинали при катастрофата. Смята се, че техният брой ще достигне 150 000, тъй като още много хора са в пълна неизвестност. Не се знае какъв ще бъде и животът на около 5 милиона хора, които са без подслон и елементарни условия за живот.
      Германският Червен Кръст обяви като световна сензация обществения отклик за подпомагана на пострадалите в Азия, който надмина всички очаквания. В последните няколко дни в Германия се събират ежедневно по 12 - 14 милиона евро.
      Гърция изпраща 1 000 000 евро и 4 транспортни самолета на гръцките военно-въздушни сили с най-необходимата медицинска и друга хуманитарна помощ. Ежедневно в Гърция се набират по около 40 000 евро за пострадалите.
      В Стокхолм пристигнаха първите ковчези със загинали шведски туристи. В момента още 827 шведски граждани се смятат за изчезнали, а други 1495 влизат в графата "Липсва всякаква информация".
      Британски самолети връщат ежедневно пострадали туристи в страната. Мнозина от тях са в тежко състояние. На всеки самолет има лекарски екипи, които буквално се борят, на 11 000 метра височина, за живота на десетки пациенти.
      Германия изпрати 5 самолета и подвижна болница - кораб с провизии и медикаменти, както и с десетки лекарски екипа, които ще останат в пострадалите райони необходимото време.

"Старт BG" - Чикаго
5 януари, 2005. Сряда


Назад


Интернет дизайн