15 март 2009 г.
Скали, сякаш докоснати от Бога
Казал го е наш сънародник от Канада

Световната кампания за определяне на седемте най-удивителни творения на природата по нашата планета идва като пролетен слънчев лъч за мнозина българи. За всички, които страдат, че от дълго време и у нас и по света често свързват името ни с едни други, много неприятни, класации.
Затова и никак не е чудно, че за много късо време световният вот, който организира швейцарската туристическа и екологична фондация на сайта си www.new7wonders.com събра ентусиазма и енергията на толкова много българи, че преборихме дори такива феномени като Гранд Каньон, Гибралтарската скала и Дяволския град.
В ранна пролет Белоградчишките скали наистина водят в една от класациите. Но до 7 юли има още много време и затова ще ни трябва и воля и упоритост и знание как да разкажем и как да покажем българския природен феномен на още много хора по света, за да го подкрепят.

Изключително трудно е за малък народ да спечели в световна класация, но феноменалните Белоградчишки скали са достойни за върха, затова можем с чисто сърце да говорим и пишем, да опознаваме с тях нашите приятели от други националности по цял свят, за да се случи и чудото – чудото на България да се признае, че има „Чудо № 1 на планетата”!

Уникалните обекти, за чиято красота, историческа, географска и природна значимост, екологична чистота и привлекателност като туристически обект се гласува са групирани в 7 раздела.
А. Земни пейзажи и ледникови образования
В. Острови
С. Планини и вулкани
D. Пещери, скални образования, долини – тук са Белоградчишките скали
Е. Гори, национални паркове, природни резервати
F. Езера, реки, водопади
G. Морски пейзажи

Организаторите включват в първоначалния списък 430 обекта, намиращи се в 224 държави по света. Сред тях такива природни забележителности като най-високият връх на планетата Еверест, вулканът Везувий, Ниагарският водопад, езерата Балатон и Лох Нес, остров Бора Бора, планината Олимп...

До 7 юли 2009 година на сайта на организаторите www.new7wonders, както и на българския сайт на град Белоградчик www.belogradchik-bg.net, може да се гласува за вече номинираните 260 природни обекта в споменатите 7 категории.
По този начин се определят по 11 участници в следващия етап – общо 77 обекта.
Следва най-проблематичния етап: експертна група определя по 3 участника от 11-те – общо 21, които продължават борбата.
Победителите ще станат известни след нов кръг, който ще се състои през 2011 година.

Такъв „олимпизъм” в правилата на проекта малко обезкуражава темпераментните гласуващи, но трябва да се има предвид, че замисълът е чисто прагматичен. Това е нещо като един футболен шампионат да се направи с един финал между два отбора или да се изиграят 360 мача между двадесетина отбора – идват да гледат стотици хиляди хора, израстват нови играчи, развива се търговията, свързана със съревнованията, пресата има какво да пише, хората да четат и пр. и пр. Ясно е, че и при коментирания регламент на вота почти две години ще може да се пише и говори за многото туристически обекти, очаква се че природните чудеса ще бъдат посетени от повече хора и дадените места и страните в които са ще имат повече изгоди. А представете си, че за два месеца изберем с някакво гласуване Еверест – колцина повече ще се засилят да го изкачват и до колко ще можем да повтаряме в медиите суперлативите по неговата същност...

Ето че дори и в най-ранния етап на класацията за най-големите природни чудеса на Земята се заговори за България, а на самите Белоградчишки скали, както съобщават от там, още през зимните месеци посетителите са се увеличили двойно. В Белоградчик вече се готвят да стягат по-добри пътища до София, пък и до други места, надяват се да си оправят водоснабдяването. За лятото трябва да се мисли за непознат прилив на туристи. Да се мисли, а не да не се мисли, както стана в Банско и по Черноморието, където някои само си пришиха по един голям заден джоб на панталона, а великолепната природа изигра печалната роля на рибарска стръв, която е на свършване.

Две години говорене, писане, гледане и въобще общение с Белоградчишките скали, подбуждащо и мисленето за други български природни феномени, за някоя и друга наша, вътрешна анкета, са много време и добър капитал. Та само тази ли легенда за скалите се знае? За оня римлянин Антонио, намерил в коя българка да се влюби – точно в послушницата Витиния! Вита му родила момченце, а когато той дошъл на бял кон да си ги прибере, кой знае защо, се извила страхотна буря и гръмотевици вкаменила всичко де що види, та се появили на света Белоградчишките скали...

В Инициативния комитет на проекта, освен местните хора, срещаме доста познати имена – и учени и босове на държавни институции и личности от държавния и частен туризъм в България и присъствието на такива силни фигури като Международни туристически борси и пр. Срещаме и сенките на българския синдром да се борим предимно помежду си, за радост и полза на съседите. Разбира се, че сега не трябва да стават такива работи. Още повече, че става дума, както го е изрекъл един човек, когото не познавам, но много бих искал да чуя – българинът живеещ в Канада, който бил инициаторът да се представят Белоградчишките скали като едно от чудесата на света. Негови са и думите, около които трябва да се обединим: „Скали, сякаш докоснати от Бога”!

Климент Величков


По маратонския път на вота

Регламентът за определяне на седемте чудеса на природата по нашата планета е труден, сложен и осезаемо дълъг. Започваме в 2009, завършваме в 2011. Щом тръгваме по тази маратонска дистанция – очаква ни сериозно тичане. По пътя може и ще трябва да се измислят и нови и нови тактически варианти.

В Чикаго виждаме добри резултати от активните действия на инициативни хора от българските общности в града ни, в Ню Йорк, Лос Анджелис, Вашингтон, Атланта, Финикс, Сиатъл, Лас Вегас, в Канада, Европа и Австралия в единение с дългосрочната и настойчива подкрепата на българските медии по света.
Тя може да се изрази както в съответните журналистически материали, така и чрез организиране в градове с развита българска общност на информационни пунктове, където на практика да се гласува. В Белоградчик сега всички посетители на Скалите минават и през местния информационен център, където гласуват.
Особено подходящи за това са наближаващите празници Великден и 24 май. Ако има в църквите, културните центрове, в българските училища, в нашите ресторанти и клубове, добре запознат с процедурата фен на Белоградчишките скали - с негова помощ ще гласуват и хора, които имат недостатъчна възможност да направят това.
Ако пък и учителите в българските училища посветят малко време и на Белоградчишките скали - това със сигурност ще бъде не само урок по география.

Сигурно ще е добре да се отпечатат илюстровани листовки със съответната информация и хората, които посещават българските консулства за визи и пр. да получат чрез тях едно подсещане, че могат да гласуват.
Отпечатването на материали на английски и други езици е много важно Ясно е, че сравнително малочисленият наш народ ще трябва да търси съратници сред приятели, особено сред истинските ценители на природната красота и феномени в чужбина.

Сигурно е и това, че мнозина от българите в чужбина ще изпратим и лични имейли до наши познати по света – българи и чужденци – да ги подканим да видят, или поне научат нещо за Белоградчишките скали и ги оценят по съвест.

Вероятно и Българската Телеграфна Агенция, която организира за пети пореден път Световната среща на българските медии през май ще посвети специална част от този форум на коментирания световен вот с българско участие.

Всички ще търсим и обменяме информация за тези и много други възможности.
И ще правим каквото можем за реализирането им.

Редакция на вестник „Старт Чикаго”

Назад




Скали, сякаш докоснати от Бога

Как да гласуваме за Белоградчишките скали?

1. Отворете страницата на един от двата сайта
www.new7wonders.com
или
belogradchik-bg.net

2. Напишете вашия имейл адрес при графа members.


3.. Повторете същия имейл адрес.

4. Във VOTE 1 изберете в първото поле континент Европа и в подполето изберете Белоградчишките скали/ Belogradchik Rocks- Bulgaria/

5. Във VOTE 2, 3, 4, 5, 6 и 7 изберете различни континенти и съответните природни обекти към тях.
В полетата за гласуване не трябва да се повтарят природните обекти.

6. Натиснете: Submit
Вашия глас се счита за валиден след получаване на потвърждение на посочения от вас имейл адрес.

www.belogradchik-bg.net


Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago