15 март 2009 г.
Генералното консулството в Чикаго и Българо - американския център за културно наследство вдигат българското знаме в Дейли

Българското знаме за трети пореден път издигна трицветно чело към небето на площада на Дейли Плаза, в чест на 3 март, свята дата за всеки българин, припомняйки ни за тежкото робство и героично извоюваната свобода.

Към генералното консулство като съорганизатори тази година се включи и Българо- американски център за културно наследство, който още с поредната си проява доказа, че може и има потенциал да държи будна българската общност, било с изложби и празници за честване деня на Васил Левски, или 3 март, националния ден на България. Тържеството бе почетено от много гости, официални лица, българи и американци.

Иван Сотиров, генерален консул на Република България в Чикаго откри тържеството и даде думата на официалните представители от офиса на Губернатора Пат Куин, кмета Ричард Дейли, трежъра Мария Папас. С признателност говори и Джон Куо, учредител на фестивала за балкански фолклор и почитател на българските традиции, „че и ний сме дали нещо на света”, като Джон Атанасов и др.

Приятно бе да видиш сред множеството гости, посветили деня си на българския празник като диригента на Lincolnwood Chamber Orchestra и артистичен директор на American Music Festivals, Фил Симсон, Пат Михалски, отговаряща за етническите общности и етническите медии, видни българи като д-р проф. Константин Христов от Чикагския университет, отдал 40 години в борба с рака, академик Борис Тенчов от Northwestern University, Хамид Русев от в-к България, Петранка Стаматова и Велина Иванова от Българо-американския център за културно наследство и най вече момичетата от Хоро и момчетата от Балкански ритми.

Защото това, което наистина стопли сърцата на българи и гости бе темпераментните танци и ритми на ансамбъл „ Хоро” с ръководители Ирина и Тодор Гочеви и оркестър „Балкански ритми”, на Константин Маринов. Оживлението от музиката, истинската, изворната, пренесена и тук от българите с гайдата, кавала и гъдулката се предаде и на забързалите се наоколо минувачи, а Ева Шерадска от губернаторството възкликна: “И аз бих искала да танцувам така.”

Гостите неохотно напускаха мраморното фоайе на Дейли плаза, в чийто стъклено-метални стени резонираха звуците на бълбукащи извори, на морски бриз и птича песен, на горски повей и планински стихии.

От името на Българо американски център за културно наследство, където се съхраняват българските традициите, малката Деси Стаматова, раздаваше мартеници на всички посетители с пожелание за здраве и късмет, по стар български обичай.

Кина Бъговска

Назад




3 март 2009 - Чикаго

Небостъргачите на Чикаго – добър фон за трицветния български флаг.


3 март 2009 - Чикаго

Приветствие от губернатора на щата Илинойс, прочетено от Пат Куин, присъстват още генералният консул на Република България в Чикаго г-н Иван Сотиров, постановчикът на български народни танци Джон Куо, голямата приятелка на България, която от дълги години работи с етническите общности и медии в Чикаго и събърбите г-жа Пат Михалски, представителят на кметството на Чикаго.

3 март 2009 - Чикаго

Танците на Ансамбъл „Хоро”


Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago