15 януари 2009 г.
EXPRESS TRAVEL
В СЪРЦЕТО НА „ДЖОН ХЕНКОК”

...Отрупан бар-плот със сандвичи и всякакви лакомства, в средата коледни свещички, плодове и шампанско. Седящите около масата бяха вперили поглед към един мъж на средна възраст, в черно елегантно палто...
Той оживено разказваше. Заслушах се и аз.
„Бяхме се излегнали край прохладния басейн и посръбвахме прохладно питие. Тя ме погледна и каза: „ Знаеш ли че днес се навършват 7 години откакто се срещнахме?
Какво ще кажеш, ако се оженим?”
На другия ден моите мексикански приятели ни метнаха на два коня и след църковната церемония препуснахме галоп през целия плаж. И двамата в бяло. Пред нас - сини пръски, зад нас облаци от пясък. Всички ни поздравяваха възторжено. Беше като по филмите. Вечерта в ресторанта се събра цяло Акапулко. Собственикът ни подари куфар с песос. И ние удължихме медения си месец с още един. Плуване, разходка с коне, вечеря с приятели в хотела! Тя и сега обича да ходи там, независимо, че вече не сме заедно. Всяка година осигурявам билета й с престоя в хотела”.
Той вдигна чашата шампанско, а аз се престраших да попитам:
- Извинете, къде е агенцията „Експрес Травел”?
- На точното място сте - ми отвърна една жена на български.

И така се запознах с Денка и нейния съпруг Ефсей, домакини на тържеството.
С нея вече се познавахме по телефона. Преди две години, когато търсех билети за България и тя ми намери най-изгодния вариант. Тогава работеше за друга компания. Миналата година се обърнах за услуга отново, когато ми се наложи да замина за Испания. Имах специални изисквания - да отида до Мадрид, след това до Малага, да прекъсна пътуването си за една седмица, да продължа до България, да остана известно време там и да се върна отново в Чикаго. Поддържахме връзка по телефона и Интернет. Беше учудващо, че колкото пъти се обадя по телефона – винаги Денка ми отговаряше търпеливо и любезно ми предлагаше различни варианти. Кръстосахме надлъж и шир Испания, докато не ми намери най подходящия билет. Аз сменях непрекъснато датите, а тя не се ядоса нито веднъж, че имах все нови изисквания!

Сега, когато ме покани на коледното си парти, в собствената си агенция „Експрес травел” не къде да е, а на 31 етаж на Джон Хенкок, приех веднага, бях и задължена, а и исках да се запозная с тази жена лично и да допълня впечатленията си. Успях - и то в добрия смисъл.
Приветлива и усмихната тя ме представи на гостите и на съпруга си. За осем години в Америка срещнах доста български агенции за билети. Някои от тях се появяваха на Чикагския хоризонт и бързо изчезваха. Денка Грушевска и нейния съпруг са вече 6 години в бизнеса.
- Каква е тайната? - се обърнах към нея в офиса й, с прекрасна гледка към Мичиган Авеню.
Ето и нейната кратка история:
- Още в България съм се занимавала с туризъм, 9 години като тур-оператор в Несебър. Откъдето съм и аз. Случи се така, че ме измамиха и трябваше да си продам апартамента, за да си платя. Преминах през много лишения, но спечелих Зелена карта и идвайки в Америка не се поколебах да започна да правя това, което умея. Да работя в туризма. Аз вярвам, че ако искаш нещо силно – го постигаш. Започнах в руска агенция и видях, че тази работа е свързана изключително много с компютъра и телефона. Започнах да уча, получих диплома и разбрах, че образованието дава всички познания за това как да отвориш бизнес, да имаш своя собствена компания. В САЩ и аз се сблъсках с нов порядък и различни обноски от това, което съм свикнала да виждам в България. Забелязах, че американците са винаги усмихнати Посрещат те дружелюбно и го приех като мое правило. Една усмивка вдъхва повече доверие отколкото лошото настроение.

Така си я представях и аз. По телефона никога не усетих раздразнение в гласа й или нетърпение. С чувство на отговорност, отдадена на работата си по 10 – 12 часа, за да усвои всички тънкости на бизнеса, да улови съвременните тенденции. Пътят и я извежда до най-централното място на Чикаго. Кой може да си позволи офис на Мичиган Авеню, в утробата на “Джон Хенкок”? Българското консулство е само през една пряка. Това тя дължи на себе си, но и на риалтора Стела Тахрилова, която успява да й намери изгодния договор за наемане на туристическия офис в небостъргача.
(Стела, Realtor & Civil engineer, тел. 312 498 7798)
От Стела също разбрах, че Денка е нейния травел агент, също като домашния лекар, на когото доверяваш всичко и намираш пълно разбиране.
- Винаги предпочитам техните услуги-казва Стела за тях, защото си личи, когато човек обича работата си. Те не само ти намират билет, но търсят упорито, докато не изчерпят всички възможни варианти. Препоръчала съм ги на много клиенти и всеки от тях е бил изключително доволен, заради уважението, с което са посрещани.

Така идват в центъра, защото не искат да се ограничат само с български клиенти. Денка знае, че една тур-компания не продава само билети за ваканции. Туризмът има много лица и при бизнес пътувания, конференции, семинари.
Независимо, че можеш и сам да си направиш резервация в Интернет, мнозина прибягват до услугите на туристическите агенцията. Защото чрез тях можеш да правиш по лесно промени в пътуванията, ако се наложи. По Интернет всичко е фиксирано.
Често разговорите с клиенти помага те да вземат решение или да научат нови неща. Денка ми сподели, че онова, което най-много я радва е благодарността на клиентите. Тези които вече са ползвали нейните услуги и отново я търсят. Като този американец Дейвид, богат инвеститор, прекарал някога медения си месец в Мексико и който всяка година поръчва билети от Денка по Коледа за Мексико, на вече бившата си жена.

В този бизнес доверието е всичко. Един клиент води след себе си и други, по чиято препоръка ще се възползват останалите. Така бавно но търпеливо тя изгражда това доверие, разбира се за сметка на свободното си време Както за нея така и за съпруга й който й помага. Слава Богу, че децата й са вече големи, дипломирани като дизайнери и художници в Америка, поели по своя път.
Но и тя си има своите мечти.
-Липсват ми класическите концерти. Бих пътувала да посетя непознати места. Разпитвам тези, които пътуват, за да науча нещо ново, интересно...
Бях със сина си, Михаил и решихме да се качим на небостъргача. Тук, от върха на 95-ия етаж, хвърлихме едно панорамно око над зимно Чикаго в навечерието на Коледа. Отвисоко езерото Мичиган образуваше около брега множество накъсани снежни островчета като колаж на картина в сребърно бяло. Над могъщите мълчаливи гиганти, сътворени от човешка ръка, денят бавно се стопяваше. По извивката на Лейк Шор Драйв „пъплеше” поток от неуморни коли-буболечки със сто километра в час. Аз все още си мислех за срещата с Денка Грушевска и нейния съпруг Ефсей и удоволствието да срещнеш българи, тук в Чикаго, чиито цели са съизмерими с небостъргачите.
Дай боже повече като тях.

За тези, които искат да се възползват от тези услуги, ПОТЪРСЕТЕ:
EXPRESS TRAVEL
By DENKA GRUSHEVSKA
312 794 7771 or 312 479 2861
875 N. Michigan Ave, Ste 3100,
Chicago, IL 60611

Кина БЪГОВСКА

Назад




EXPRESS TRAVEL

Денка Грушевска
в своя „Експрес Травел” офис




Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago