7 януари 2009 г.
БЪЛГАРСКО-АМЕРИКАНСКИЯТ ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО
СРЕЩНА БЪЛГАРИЯ С ЧИКАГО

Дори на тези, които скептично поглеждаха на Българо-Американския Център за културно наследство, има ли го или не, той доказа, че съществува. И още как! Прави концерти, кани и посреща гости, независимо че самият той си няма дом... Затова пък хората, които са там, имат сърца.
Така успяхме да посрещнем в навечерието на Коледа представителите на Държавната агенция за българите в чужбина, обичаните от всички- актрисата Виолета Гиндева и композитора Хайгашот Агасян.
За мнозина стана вече ясно какво прави Държавната агенция за българите в чужбина, накратко ДАБЧ, след като пратениците й обиколиха всички български училища в Чикаго, срещнаха се с българската общественост, посетиха редица институции тук.

Случи се когато децата подготвяха коледните си тържества. Затова беше и истинско преживяване. Най-напред нашите приятели от България раздадоха много награди и грамоти на децата, участвали в популярните по цял свят конкурси на ДАБЧ, както и календари с техни рисунки.
Мария Гарева представи редакти­раната от нея книга с български пословици и гатанки преведени на английски от децата в САЩ.
За пръв път в Чикаго, гости от България, от Държавната агенция за българите в чужбина, дойдоха през декември като същински Дядо Коледа, с пълни чували книги и награди за нашите деца, даже калпаци, но не за студа, а за фолклорния ни ансамбъл „Хоро”, без да се плашат от зимните виелици в нашия „Уинди Сити”...
Но най важното, което имаше да свърши Държавната агенция беше да разясни новата държавна политика спрямо българите, живеещи в чужбина. С тази задача бе натоварена юристката на агенцията, Галина Ганчева, която ни разказа подробно за разработения проект от закони и разпоредби, касаещи българските граждани в чужбина.
Инициатор и експерт на проекта е ДАБЧ, заедно с други български институции, както и представители от чужбина.
Седмицата обещаваше да бъде на­ситена с интересни събития. Още в петък започна с представяне на филма с участието на Виолета Гиндева “Сватбите на Йоан Асен”. Прожекцията се състоя в Университета на Чикаго със съдействието на тамошния Български студентски клуб и по специално, Сабина Георгиева и нейната сестра, Мария. Присъства и консулът Александър Пейчев, студенти и българи, които очакваха с нетърпение да започне прожекцията.
На тази среща Виолета Гиндева прочете приветствието и предложение на Йордан Детев, главен редактор на списание Орфей и учредител на фондация „Детев”. Като радетел за българско културно и духовно наследство той предлага да станем инициатори за организиране на фестивал на българския, исторически и археологически филм в Чикаго. Основател и директор на тази идея той вярва, че българската древна история не заслужава да бъде забравена и другите народи трябва да научат за нея.

В събота сутринта гостите от ДАБЧ, съвместно с Виолета Гиндева и Хайгашот Агасян, започнаха своето „турне” из българските училища. Незабравими ще останат срещите им с децата, изпълнили класните стаи и очакващи ги с ентусиазъм. Великолепните българчета обикнаха и пяха песнички с Хайгашот Агасян и неговата музика. Страхотен купон, при който малките демонстрираха умения и талант, а големите се наслаждаваха.
Учениците от българските училища към православната църква „Света София” и Евангелистката църква , се събраха заедно в Българския учебен център „Знание”, където Виолета Гиндева раздаде и специални грамоти за театралните им умения в присъствието на генералния консул на България в Чикаго, г-н Иван Сотиров.
Така се сложи началото на една театрална инициатива за разгръщане уменията на малките таланти, чийто инициатор беше Тони Лукова от Българо-американския център за културно наследство с помощта на актрисата Виолета Гиндева.
С голям ентусиазъм и радост бе отбелязано тържеството и в многобройното Българско училище, заело сградата на университета „Де Пол”, където учениците рецитираха и пяха със своите скъпи гости и получиха също грамоти от актрисата и подаръци от ДАБЧ.
Коледно тържество имаше и в Българското училище към храма „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, където режисьорът Добри Карабонев седмици наред работеше заедно с учителите по постановката за Захари Зограф, написана от Румяна Стайкова и демонстрирана ни от младите актьори към училището. Децата бяха възхитителни и събраха грамоти и похвали..
По-късно тържеството продължи за „големите”, на кафе и сладки.

Мария Гарева, която отговаря в ДАБЧ за българските училища в чужбина, беше много развълнувана, че в Чикаго има толкова много деца, които пеят и рецитират на прекрасен български език!
Кони Димитрова, директор към ДАБЧ призова децата да се включат и в предстоящия ежегоден конкурс за детски рисунки „България в моите мечти” и им подари календари, в които са отпечатани детски рисунки на българчета от цял свят.
Интересно събитие бе и медийното представяне на списание „Ек” от неговата редакторка Олга Шурбанова. Това е едно великолепно списание, което прелита от България до десетки страни по света, разказва за талантливи българи, живели в чужбина, припомня ни забравената история и личности ! Списание което внушава респект към човешките ценности, държи будна съвестта ти и те мотивира позитивно. Винаги съм се възхищавала на добрите идеи и внушения, прекрасната графика и даже енергия, която като че ни носи от Родината!

Кулминация на събитието стана съботната вечер в едно от най-новите български заведения в Чикаго, кафе „Българи”, разположено в близост до езерото Женева. Неговият стопанин Кольо Колев и добре подбран екип, под ръководството на мениджърката Маги, бяха се постарали да се почувстваме уютно и в добро настроение. На организираната с” вкус на Класика” нетрадиционна Българска Коледа се показаха за първи път класически танци под ръководството на техния професионален танцьор Кирил. Танцуващите двойки приковаха вниманието на всички, когато се появиха на сцената в темпераментен танц на аржентинското танго. Христина, Велина, Евгени и Кирил показаха умения и във валса и в другите танци. Американските изпълнители Марк и Звонимир – бас и класическа китара бяха царе на тангата, както и нашите известни музиканти с флейта и пиано - баща и син, Румен и Росен Арнаудови.
Професионализмът в подготовката на тази незабравима класическа вечер с мото „Бал Елеганс” се дължеше безспорно и на театралния актьор Иван Ангелов, които с режисьорските си умения подготви една изящна вечер, поднесена от изящната водеща Мария. Достоен партньор им беше и диско водещия Матей, главен виновник за развихрилия се по късно танцов маратон.
Гости на тържеството освен тези от България бяха и генералният консул Иван Сотиров, който поздрави българите по случай Коледа и отправи пожелания за успех и ползотворна дейност на Българо американския център за културно наследство, в чиято мисия е убеден. Официален дарител на бала, както винаги беше Countrywide, в лицето на Валентин Георгиев. Там бяха и диригентът на „Линкълн Симфони Оркестра” Филип Симонс, както и нашите стари гръцки приятели д-р Пападопулус със съпругата си, редактора на гръцкия вестник в Чикаго, Джими със съпругата си и др.
Кой казва, че в Чикаго нямало време за веселба? Има, стига да знаеш как и с кого. Веселихме се до ранните часове и никой не бързаше, защото бяхме с незабравимите песни на Хайгашот и Недялко Йорданов, с обаянието на Виолета Гиндева.

Мнозина заслужават добри думи за всичко, което сториха за тази незабравима среща между Родината-майка и ние – големите и малки деца, които сега живеем по нови места. Чикаго е град на големите разстояния и за да се навести българската общност беше необходимо постоянно да кръстосваме разстояние проснало се колкото от София до Пловдив. Благодарности на всички, които предоставиха своите коли и скъпото си премерено време, за да могат нашите гости да се срещнат и се опознаят с повече хора, да научат и нас на нещо повече.
Благодарим на добре познатия сред българската имиграция и в България Шефкет Чападжиев за вниманието, което прояви към нашите гости.
Дължим благодарност на Деян Кожухаров, Джордж Корветарис за финансовата подкрепа. За навременния и по всяко време транспорт и гостоприемство на Велина и Лолита, на Ирина и Тодор Гочеви, Тони Лукова, Русен Русев, на Петранка Стаматова, на Елена Гайдарска и на още много други. Благодарим и на Йордан за подсигурените закуски от Вкусен Свят, гостоприемството в „Чикаго бай найт” на Панчо, на магазин „София” – Дес Плейнс, включил се осъществяването на томболата .
Тук са и медиите отразили безвъзмездно събитията и рекламната кампания - в-к „Старт”, Eurochicago.com, a също в-к „България сега”.
Но особено сме благодарни за трогателната всеотдайност, с която нашите гости от България направиха всичко по силите си, за да доставят най вече на българските деца в Чикаго радост, удоволствие, заедно с протегната ръка за сътрудничество, както и на всички българи от Чикаго, които не пожалиха свободното си време и направиха това да се случи, за да запишем в историята си: Беше 2008, в навечерието на Коледа, когато българските деца в Чикаго пяха и танцуваха български песни и танци, заедно с Хайгашот и Виолета, с Кони, Мария, Олга и Галина, защото не забравят България. Благодарим ви скъпи наши гости: Виолета Гиндева, Хайгашот Агасян, Кони Димитрова, Мария Гарева, Олга Шурбанова, Галина Ганчева.

Кина БЪГОВСКА

Назад




BAHC Chicago 2008

Ген. консул на България в Чикаго Иван Сотиров с гостенките от ДАБЧ Кони Димитрова, Галина Ганчева и Олга Шурбанова

BAHC Chicago 2008

В българското училище, помещаващо се в сградата на университета „Де Пол”

BAHC Chicago 2008

Учениците от Българския учебен център „Знание”

BAHC Chicago 2008

Училището към БПЦ „Света София”

BAHC Chicago 2008

Виолета Гиндева и г-н Иван Сотиров поздравяват присъствуващите на „Бал Елеганс”

BAHC Chicago 2008

Велина и Кирил

BAHC Chicago 2008

Христина и Евгени

BAHC Chicago 2008

Постановчикът на „Бал Елеганс” Иван и водещата Мария

BAHC Chicago 2008

Хайго и Деси от Чикаго

BAHC Chicago 2008

Панчо Панчев и гостите в неговото заведение

BAHC Chicago 2008

Хайгашот Агасян стана любимец на българските деца в Чикаго!

Снимки: Кина Бъговска и „Еурочикаго”


Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago