15 декември 2008 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
...Светлината в края на тунела бе загасена  
или
Какво ни носи 2009-та

Търпение и време –  сякаш е панацеята и за кризата, разтърсила основите на най-мощната икономика в света, и плъзнала по всичките му краища.
  Или както се казва във вица, поради жилищната криза, проблемите на автомобилостроенето, растящите безработица и цени, светлината в края на тунела бе загасена! (Поне засега).
  Като цяло 2008 бе разочароваща, а 2009-та не се очертава да е значително по-добра, макар през втората половина да се очакват известни подобрения, отбелязва Елиът Полак в прогнозите си за предстоящата година.
  Добрата новина е, че предпоставките и основните движещи сили на Голям Финикс остават положителни. Но трябва да сме търпеливи. Възстановяването ще се материализира бавно, също както рецесията се разви бавно, отбелязва Полак.
  Без да се подценяват усилията и постигнатия известен напредък в коригирането на дисбаланса на националната и на местните икономики, и през новата година ще решаваме съществени проблеми.  
  Кредитните пазари: бъркотията ще продължи докато не се стабилизират цените на имотите. А стабилизирането на жилищните цени на редица пазари, включително и в Голям Финикс, ще отнеме повече от година. Успокоителното е, че прекомерните излишъци от жилища на пазара са в процес на ликвидиране и “дъното” сякаш е съвсем наблизо, ако не е и достигнато.
  Потребителското търсене: Сривовете на кредитните и на жилищните пазари са само част от проблема и влияят отрицателно върху потреблението. Потребителите вече не разполагат с ликвидността, осигурявана им безпроблемно от кредитната и жилищната индустрия, и от стоковите борси през 2002-2006. При това задлъжнялостта на населението е значителна, а спестяванията са по-ниски от когато и да било.
  Цените на храната и петрола: Макар в момента да купуваме бензин под $2.00 в по-дългосрочна перспектива бензинът ще поскъпва. В близко време – цените и на храните, и на бензина може още да падат. Това ще подсили платежоспособността на средния потребител.
  Бизнесът: Независимо от жестоката рецесия на жилищната и автомобилната индустрии, редица отрасли, свързани с износ, се развиват доста добре. И то благодарение на ниския обменен курс на щатския долар, който поевтиняваше значително американския износ за други страни, и оскъпяваше вноса.  
Но официално обявеното забавяне на икономическия растеж в Еврозоната и в Китай, ще забави американския бизнес сектор за последното тримесечие на тази и през следващата година.
  Освен глобалното забавяне, успешното функциониране на американския бизнес ще бъде повлияно от свиването на ликвидността. А от тук ще последва и намаляване на търговското строителство.
  Голям Финикс бе засегнат много по-силно от сегашната циклична криза от когато и да било през последните 40 години, както и в сравнение с останалите метрополити. Ако до миналата година Голям Финикс заемаше първо място или бе сред първите 34 метрополии с над един милион работещи. Днес, той е на 27 място в същата класация за втората половина на 2008-ма. Причината за това изпадане е рязкото свиване на строителната индустрия, на финансовия сектор, производството, търговията, редица услуги и др.


ЛЪЧ НА НАДЕЖДА – ЩАТСКИЯТ ДОЛАР!  
(“Money and Markets”)


НА ВРЕМЕТО …
Ето как J. Irving Weiss, цитиран днес от сина си Martin D. Weiss, Ph.D. (основател и президент на Weiss Research, Inc), описва съдбоносните три години, които днес наричаме Голямата Депресия.
Само през трите къси години между апогея на стоковия пазарен бум през 1929 и най-ниската му точка през 1932, господстваше чувството, че светът се разпада.
Финансовият балон се пръсна….
Гигантски компании се сриваха…
Америка загуби 13 милиона работни места и безработицата достигна 25 процента…
Промишленото производство се сви наполовина… Над четири пети от жилищното строителство бе ликвидирано.
Над 5,000 банки фалираха….
  И въпреки всичко това, налице бе един изключително важен инструмент за инвестиции, който не само оцеля, но и набра значителна сила – Щатският (американски) долар.
- Защо?
- Поради Дефлацията и Страха!
Благодарение на дефлацията паднаха цените на абсолютно всичко – на борсовите стоки, земеделската земя, колите, потребителските стоки, цената на труда. И терзани от страха, инвеститорите изоставиха риска и търсеха сигурност в наличните пари (в брой) и в зелените банкноти.
И резултатът не закъсня: покупателната стойност на долара и цената му хвръкнаха стремглаво нагоре.
 
…И СЕГА
  Днес, също като в началото на 30-те години, безработицата расте. Само през ноември (миналия месец) в САЩ бяха загубени над половин милион работни места.
  Също като през 30-те години, най-големите американски финансови институции като Fannie Mae и Freddie Mac, Washington Mutual и Wachovia, Bear Stearns, Lehman Brothers, и Merrill Lynch ... дори гиганти като  AIG и Citigroup потънаха в небитието, извадени от “черната яма” с цената на стотици милиарди долари, или заставени под упор да се влеят в други корпорации.
  Но най-важното е, че както и през 30-те години, цените падат, а страхът тласка милиони да търсят сигурност в “твърдия” кеш (hard cash).
 
ВЪЗХОД НА ДОЛАРА
  И в резултат на казаното дотук, щатският долар –  на практика обявяван за мъртъв до съвсем неотдавна, постоянно и бързо набира стойност.
  Така изпод всички лоши новини проблясва едничък, изключителен лъч на надежда, по две причини:
- Показва, че въпреки всички икономически мъки, които ни предстоят, щатският долар ще оцелее и ще се засилва.
- Прави ни свидетели на първата фаза от възход на долара, който открива известни  възможности за най-значителните и стабилните печалби през живота ни.


НОВ ИСТОРИЧЕСКИ ВЪЗХОД НА ДОЛАРА:
ЛИХВИТЕ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ВАЛУТИ ПАДАТ С ЕФЕКТА НА ДОМИНО
(По Jack Crook, със съкращения)


Безпрецедентното орязване на лихвите в Еврозоната, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Швеция застрашава техните валути, но и подготвя почвата за нов исторически възход на американския долар, отбелязва Джек Круук в рубриката си “Световни валути”.
  Никой не може да предскаже бъдещето, но във времена като тези ми се струва, че мога да изредя заглавията на утрешните вестници, отбелязва той.
  Механизмът е следният:
Когато една централна банка намалява лихвите, международните инвеститори изоставят панически валутата на съответната страна… като по този начин сриват  стойността й. А насочвайки се към друга валута, те я засилват.
  Точно това става в момента:
В началото на декември австралийската централна банка намали със шокиращи 100 базисни точки (=1%) от 5.25% на 4.25%. Малко след нея четири други главни централни банки се включиха в глобалната кампания по орязване на лихвите.
  Само за 48 часа;
• Европейската централна банка свали лихвата със 75 точки;
• Великобритания намали лихвата със 100 базисни точки до най-ниското й ниво от 1939 г. насам;
• Нова Зеландия  “резна” 150 точки (1.5%);
• Швеция свали процента със 175 точки.
  Според Круук, новината е ужасна за тези държави, но е отлична за американския долар. С други думи, през следващите декемврийски дни и седмици стойността на американската валута ще хвръкне рязко нагоре, предлагайки възможности за значителни печалби.

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад


Какво ни носи 2009-та


Какво ни носи 2009-та


Какво ни носи 2009-та

Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago