15 ноември 2008 г.
ПОГЛЕД В 2008-ма, ПРЕДИ ДА СТЪПИМ В НОВАТА 2009-та
Българо-Американска Асоциация в Чикаго

Завършилото неотдавна Девето поредно издание на Семинара “Актуални проблеми на българите в Чикаго” от Фестивалната програма на “Български дни в Чикаго - есен 2008”, по същество се превърна в един показател, едно обобщение на основните теми и явления, които бяха включени и разглеждани в годишната програма на Българо-Американската Асоциация /БАА/. Семинарът се състоеше от няколко презентационни панели.

Правни и социални проблеми на българите в Чикаго
Адвокат Цветелина Бойновска, президент на Българо-Американска Асоциация и Петранка Стаматова, президент на www.EuroChicago.com , запознаха присъстващите с продуктите и политиката на www.SocialSecurity.gov и www.CedaNorthWest.org , целящи социално подпомагане на живеещите в САЩ. Госпожа Бойновска представи няколко възможни правни решения за гарантиране на наследство и наследници в САЩ. Тя заедно с адвокат София Знаймер представиха продуктите на своите адвокатски кантори.

Глобалната сигурност – лична и корпоративна
Сигурността е комплексно понятие. Бяха разгледани най-новите й направления - както в общ аспект, така и при конкретни случаи. Отбеляза се, че докато за националната и обществена сигурност се грижат държавни и общински институции, то за личната и корпоративна сигурност, за добро или лошо, трябва да се грижим лично ние. Най-накратко дискусиите в този панел може да се охарактеризира като щафета между знаещи, можещи и мотивирани българи в Чикаго по въпросите на глобалната сигурност. Пролича добрият синхрон между дискутиращите по редица актуални проблеми.
С много голям интерес се посрещна телефонното включване (теле мост) на специалистите от България, като съдията Маринела Дончева от Варна, нотариусът Теодора Кашилска от Пловдив и българският енциклопедист от САЩ проф. Иван Канев.
Маринела Дончева определи, че грижата за всеки един имот е грижа преди всичко на собственика му. И предложи редица изпитани методи за неприкосновеност и сигурността на личната собственост.
Нотариус Кашилска представи кои нотариални услуги се ползват най-често от емигрантите и кои правни услуги са в приоритета на съдебната система. Новото е, че нотариусите в България вече могат да осъществяват и правни консултации.
Професор Иван Канев говори за необходимостта от засекретяване на данните за нашето ДНК, тъй като в него се съдържа най-ценната и важна информация за личността, която при попадане в някои институции, може да доведе до неочаквани и непредвидими резултати за индивида.
Особено прочувствено и интересно беше словото на пастор Станимир Танев от Българска Евангелска Божия Църква “Нов Живот”, който говори за методите за сигурност в духовен аспект.

Приноси на българската общност за просперитета на Чикаго
И този път традиционно в раздела “Конкурси, номинации, награди, дарителство. Лобиране за нови идеи” бяха представени разнообразни награди и призове. Динко Динев и д-р Виолета Симов получиха албум от семинара “Образованието - ефективна инвестиция за имигранти” за осъщественото спонсориране на този резултативен форум. “Асоциация на българските училища зад граница” получи комплект географски карти за “Чикагското участие на срещата на АБУЧ в парламента на 16 юли 2008 година”. Адвокатска кантора “Знаймер и Знаймер” често поднася изненади при своето участие на семинарите. Този път адвокат София Знаймер награди присъстващите с по един своеобразен приз на тяхната кантора. Президентът на Българския музей в Чикаго Елена Табакова поднесе на БАА бутилки българско вино с благодарност за резултатното сътрудничество между двете организации с идеална цел. Никола Чаракчиев представи на присъстващите броеве от българското списание “Генеалогия”. Традиционно и тази година присъстващите бяха удостоени с вниманието на Йордан Ничев - “Вкусен свят”, популярната “Мама мия пицария” и ресторанта на Ник Шавулев - ”Tony’s Restaurant & Pizza Peddlers”.
Президентът на “Българо-американски център за културно наследство”, художничката и журналистка от вестник “Старт BG” - Кина Бъговска, представи политиката на вестника и подчерта, че медиите в Чикаго трябва по-често да отразяват позитивните прояви на нашите сънародници. Като пример тя разказа за серията статии озаглавени “Човекът който може”, посветени на Шефкет Чападжиев. Главният редактор на вестник “България сега” Стела Калайкова също подчерта значението на чикагските медии за имиджа на нашата общност.
Българо-Американска Асоциация съобщи, че е била упълномощена от Българско родо-изследователско дружество “Родознание” да дари на чикагската библиотека “The Newberry Library“ периодична поредица от списание “Родознание – Genealogia”, издавано в България.
В процес на комплектуване са документи на българската общност в Чикаго за предаване в оторизирани институции в САЩ. Желаещите да обогатят този архив със свое дарение могат да осъществят това с информация на Bulgarian_American@hotmail.com .
На семинара бяха съобщени и няколко радостни новини. На Благовест и Галя, финансист на БАА, се роди син Александър Добрев. На Светослав и Александра, дизайнер на БАА, се роди дъщеря Адриана Стойкова, а на Олга и Евгений се роди дъщеря Ели Чаракчиева, внучка на секретаря на БАА.

Области за инвестиране на българите в Чикаго
Най-силно беше изразен интересът на присъствуващите при коментариите как да отреагираме на зараждащата се икономическа криза в САЩ и по света. Взеха отношение адвокатите Цветелина Бойновска и София Знаймер, финансистите Ед Чилян и Стайка Должева, застрахователите Деян Кожухаров и Ана Русева, специалистите по недвижими имоти Петранка Стаматова и Стоян Стоев. Ще припомним, че Стоян Стоев и Ед Чилян са участвали и на първите “Български дни в Чикаго – есен 2004”.

Презентация на продукти и компании с българско участие в Чикаго
В раздела “Представяне на български компании и продукти” младата издателка и журналистка Катя Златкова представи на присъстващите издавания от нея “Първи български буквар”.
С рекламно-демонстративна цел бяха представени и дегустирани енергийните продукти “Buzz Bites”, дистрибутирани от Емил Попов.
Специален гост на семинара беше Георги Станоев, архитект на район “Витоша” в София, носител на специалната награда за проспериращ български архитект. Неговата творческа дейност беше представена от Динко Динев и сестра му - познатата на всички нас д-р Виолета Симов.

Неофициални новини от семинара
Всяка година на Българските дни в Чикаго неофициално се провъзгласява “Откритието на Фестивала”. Тази година “Откритието” си поделиха застрахователният агент Деян Кожухаров и софтуерният инженер Александър Петров.
Деян Кожухаров изпрати и специално благодарствено писмо до БАА, в което пише: “Приятно ми беше да се запозная лично с моите сънародници на “Българските дни в Чикаго” (г-н Кожухаров живее в Battle Creek, MI). Конференцията много ми хареса и с удоволствие ще присъствам отново. Чувствайте се свободни да ми се обадите за всякакви застрахователни въпроси. Поздрави, Деян Кожухаров”. През време на презентацията си Деян подчерта, че е получил направление в живота си благодарение на своите родители, които са учители и им изказа своята благодарност като син и ученик.
Господин Александър Петров е от няколко месеца в Чикаго и от няколко години в САЩ. Той е софтуерен инженер и работи по проекти от държавно значение. На семинара показа невероятна компетентност по въпросите за сигурността, софтуер, хардуер и енциклопедични познания в редица области на знанието. Кои ли ще бъдат следващите “Открития” на Фестивала “Български дни в Чикаго”?
И този път инж. Никола Перфанов от БЕБЦ “Нов живот” осъществи перфектно озвучаване на залата, а семейство Ковачеви за пореден път демонстрираха протокола на своите кулинарни възможности.

Послеслов
Очаква се 2009 година да бъде възлова година за българската емиграция в Чикаго. Навършват се двадесет години от политическите промени в България и началото на Петия (наречен “Миграционен”) период, на българската имиграция в САЩ. Освен това в Чикаго вече са синтезирани основните структурно определящи звена за хармонично функциониране на българската общност в този град. В тази връзка се предвижда през месец Май 2009 година да се проведе семинар на тема “Минало, настояще и бъдеще на българската общност в Чикаго” под егидата на БАА.
На гостите, регистрираните участници и симпатизантите на семинарите “Актуални проблеми на Българите в Чикаго”, в очакване на техните предложения за следващия форум през пролетта на 2009 година по същото време на познатото място - “Весели Коледни празници и успешна Нова Година на сбъднати желания”.

Проф. д-р Никола Чаракчиев

Назад


Българо-Американска Асоциация в Чикаго
Стоян Стоев, Цветелина Бойновска и Никола Чаракчиев по време на октомврийските изяви на БАА





Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago