15 ноември 2008 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
БАЛЪТ НА ПЕПЕЛЯШКА

На фона на задълбочаващата се икономическа криза в САЩ Президентът на Беркшайър Хатауей (Berkshire Hathaway) Уорън Бафет разговаря с Чарли Роуз, от ТВ- програма PBS, за състоянието на американската икономика, пакетът от спасителни финансови мерки за над $700 милиарда долара, за новия президент на САЩ.
Успешните му инвестиции и здравият му разум го поставиха начело на списъка на най-богатите хора в света. Бафет е търсен за съвет и консултации от лидерите на Конгреса, правителството, Федералния Резерв; желан събеседник на всички нива. /Предаваме интервюто с големи съкращения и обобщения./

ДА СИ АЛЧЕН, ДОКАТО ДРУГИТЕ СЕ СТРАХУВАТ
На въпрос за поредната си успешна инвестиция в момент, когато всеки си къта парите и не харчи, Бафет се усмихва: “Струва си да си алчен, докато другите са уплашени и да се боиш, когато другите са алчни”.

В: Как се чувстват другите в този момент?
О: Доста са уплашени. През съзнателния си живот не съм виждал хора толкова уплашени от състоянието на икономиката… Те видяха колапса на кредитния пазар, тревожат се за финансирането на кредитния пазар..; бяха свидетели на края на институции, които до съвсем наскоро смятаха за стабилни.

АТЛЕТ, СЪРДЕЧНА КРИЗА, ПЪРВА ПОМОЩ
Според Бафет приетият пакет от спасителни мерки за над $700 милиарда долара не е перфектен, но наложителен.
Бафет сравни американската икономика в момента с атлет, получил сърдечна криза. Имаме прекрасна икономика, но се налагат мерки, които да я изправят на крака. Точно сега атлетът е проснат на земята и линейката с парамедиците пристига.
А парамедиците трябва да окажат първа незабавна помощ, и мисля, че ще го направят, продължава Бафет. Може да започнат тук-таме пререкания кой прав, кой крив, за причини и щети. Но парамедиците не би трябвало в този момент да критикуват пациента, че не си е проверявал кръвното, и т.н. Т.е. Конгресът на САЩ прави точно каквото трябва да прави

ИКОНОМИЧЕСКИЯТ “ПЪРЛ ХАРБЪР”
Това наистина е икономически Пърл Харбър. Без “смазката”, основана на кредитиране и доверие в институциите икономиката не може да функционира. И кредитирането, и доверието ги няма и това е големият проблем. За никой няма да е добре, ако 300 милиона американци, загубили доверието си в банките, започнат да крият парите си под дюшека.
От друга страна големите финансови институции по света се опитват всячески да се отърсят от авоарите и задълженията си. Една единствена институция в света е в състояние да противодейства на тази глобална тенденция – Министерството на финансите на САЩ, продължава Бафет.
Смятам, че мерките взети досега на всички нива са правилни., но никой не очакваше вълната Цунами, отбелязва Бафет. А вълните прииждаха една след друга. И все пак по-добре са някакви мерки пред пълно бездействие и изчакване. Съпротивата из цялата страна срещу първия пакет от мерки (за $700+милиарда) е предизвикана от неправилното тълкуване, че целта му е спасяването на Уол Стрийт. Всички трябва да са наясно, че колабиралият атлет не е Уол Стрийт, а американската икономика.
Не е моментът сега да поучаваме колабиралия атлет кое е добро и кое не за него. Първо трябва да го свестим и да възстановим сърдечната му дейност.
На Уол Стрийт мнозина загубиха много, да не кажа всичко. Тук става въпрос и за пенсионни фондове, инвестиции, за притежатели на акции от цялата страна. И не е моментът сега да отправяме обвинения кой прав и кой крив. Ако бездействаме и не правим нищо срещу Пърл Харбър ние изоставаме във войната, която инак бихме водили, продължава Бафет.

ПАРИ, ПАРИ И ПАК ПАРИ…
Крайно важна е решимостта за действия да бъде демонстрирана на всички нива. Мисля още, че не бихме могли да имаме по-добър министър на финансите от Хенк Полсън. Той просто заема този пост в неподходящ момент. Може би той трябваше да откаже този пост. Приятел ми е, познава пазарите, знае как корпорациите функционират, наясно е с парите; Приел е интересите на страната присърце.
Смятам, че имаме точните хора на възлови позиции, които ще свършат работа. Но те се нуждаят от повече средства, продължава Бафет. Нужни им са много пари, за да се справят с този план… А на онези данъкоплатци, които се притесняват, че парите им са отишли на вятъра, ще каже, че те са използвани правилно и ще имат голяма възвращаемост. Те са инвестирани, а не похарчени.
В общи линии ще кажа, че най-вероятно имаше финансови оръжия за масово унищожение. И те разрушиха AIG – една от десетте най-големи застрахователни компании в САЩ, един от най-уважаваните застрахователи в света. Ако не бяха финансовите деривати, тази компания щеше да процъфтява и досега. Въпросните финансови оръжия допринесоха и за унищожаването на Bear Stearns и на Lehman, макар последната да имаше и други проблеми, обяснява Бафет.
В: …питат ме, няма ли да има възмездие за убийство в този случай? Няма ли хора взели системата на прицел? Хора, които просто се възползваха от обстоятелствата, натрупаха баснословни печалби, като оставиха след себе си прекомерни излишества, довели ни до там, където сме в момента?
О: Имахме от всичко, което изброихте дотук. Но бих казал, че най-сериозната причина е невероятният балон на жилищния пазар. Човеците, преминавайки през всякакви комбинации от страх и алчност, и тяхното поведение, често водят до “балони”. Историята познава много примери за това.
След балона на интернет-индустрията, предшестван от балона на земеделската земя в Средния Запад през 80-те години, се пукна жилищният балон.
Например, 300 милиона американци, техните кредитиращи институции, техните информационни средства, правителството – всички вярваха, че цените на имотите ще продължат възходящия си ход. И това убеждение доведе до създаването на жилищен пазар от $20 билиона щатски долара. Кредитирането се извършваше на тази основа. И всеки натвори по много глупости.
Безспорно имаме прекомерни излишества. Положителното тук е, че всяка година в САЩ се създават по над един милион нови домакинства. Така ние можем постепенно да абсорбираме инвентара. Лошото е, че цените паднаха значително.

БАЛЪТ НА ПЕПЕЛЯШКА
В: Като гледам накъде сме тръгнали… забелязвам два проблема – с риска и с финансирането. Прекрачили сме границата на разумното и при риска, и при финансирането.
О: Хората ще го правят отново и отново, защото се изплаща до време. Загубата, спирането на финансирането е единственият начин умен човек да фалира. Дължиш пари, но не можеш да ги връщаш. Ако си плащаш всичко и постъпваш умно има вероятност да станеш много богат. Но колкото и умно да действаш, дори да имаш финансиране, една грешка може да те затрие. Защото всякаква величина умножена по нула, прави нула!
Играта с риска и финансирането е много заразна, когато хората около теб я играят успешно. Тя е като Пепеляшка на бала. Знаеш, че трябва да си тръгнеш преди полунощ, защото след това каретата ти се превръща в тиква, а пажовете – в мишки. Но колкото времето напредва, толкова по-интересно става: хората изглеждат по-добре, музиката е все по-приятна, става все по-забавно.
Мислиш си, защо, по дяволите, трябва да си тръгна в 12 без петнайсет, като мога да си тръгна 2 мин. преди 12. Но бедата е, че по стените няма часовници и всеки смята да си тръгне 2 мин. преди полунощ.

ДОВЕРИЕ И СИГУРНОСТ – КЛЮЧОВ ФАКТОР
В: За спасителните мерки, приети от Конгреса и правителството – какво ще постигнат те? Ще улеснят кредитирането, ще спрат плъзгането надолу, ще предотвратят паниката?
О: Доверието и сигурността са ключови. Няма да си оставите парите при мен, ако не сте сигурни, че ще си ги получите обратно… Доверието в пазарите и институциите е като кислород. Когато го има дори не помисляш за него; и това може да продължи с години. Но когато не ти достига кислород дори за 5 мин., той е единственото нещо, за което мислиш. Та напоследък кредитните пазари и доверието бяха лишени от кислород. Трябва да им бъде подадена искра, jump start. И това е целта на пакета от спасителни мерки за над $700 милиарда долара.

“ИМАМЕ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА СЕНЗАЦИОННО БЪДЕЩЕ…”
В: Какво, според вас, никога вече няма да е същото?
О: Мисля, че доверието ще бъде възстановено. Тази страна ще живее по-добре след десет години. А след още десет години – ще живее още по-добре. Това се дължи на съставките, от които е сътворена тази страна.
Преживяхме Голямата депресия, водихме две войни, имахме грипна епидемия, петролен шок. И в резултата се откриха още по-големи възможности от човешкия потенциал през тези 100 години. Имаме великолепна система и производственият ни капацитет е по-голям от всякога. Разполагаме с по-голям човешки ресурс. Имаме предпоставките за сензационно бъдеще. За момента нашият атлет е проснат на земята. Но това е супер атлет, заявява Уорън Бафет.

В: А как се отразява сърдечната криза на този атлет върху глобалните дела?
О: Значително. Европейските банки правеха същото като американските банки.

В: През януари встъпва в длъжност новият президент. Ще имаме нов министър на финансите, ново законодателство. Какви са техните неотложни задачи?
О: Смятам, че нещата ще се ускорят щом се раздвижи кредитната индустрия. Но рецесията ще се влоши. Не искам да подхранвам празни надежди, че като с магическа пръчка кризата ще отмине за месец-два. Не знам дали тя ще продължи 6 месеца или две години… В най-лошият случай тя ще продължи дълго. Ако не правим каквото трябва, може да откара и пет години.

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад


Криза САЩ


Уорън Бафет

Уорън Бафет

Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago