15 октомври 2008 г.
БАА ГО ПРАВИ, НАПРАВЕТЕ ГО И ВИЕ!

Неотдавна в Чикаго се състоя среща между представителя на чикагската библиотека The Newberry Library - г-н Jack Simson, председателя на Българо-Американска Асоциация в Чикаго - адвокат Цветелина Бойновска, секретаря на организацията и член на редакционния съвет на списание “Родознание - Genealogia” - проф. д- р Никола Чаракчиев.
Българо-Американската Асоциация беше упълномощена от Управителния съвет на Българско Генеалогическо дружество ”Родознание” да предаде като дарение списание Родознание (поредица 2002- 2008 година) на една от най-големите библиотеки в Чикаго - The Newberry Library - www.newberry.org

Срещата е залегнала в плана на БАА за популяризиране на българската преса, литература и научни разработки в САЩ
Библиотеката The Newberry Library (60 West Walton Street, Chicago, IL 60610) е започнала да събира своята колекция от 1887 година, а съвременната внушителна сграда на библиотеката е завършена през 1893 година. Един от отделите на библиотеката се е специализирал в “Генеалогия и местна история” и заема около 35% от книжния фонд. Ръководител на отдела е г-н Jack Simson. В отдела работят пет служители. Генеалогичният фонд е всред първите десет най-значими сбирки в САЩ. Отделът единствено в Чикаго кореспондира с генеалогичните библиотеки в Сол Лейк Сити, които са най-големите в света, и може да доставя информация по поръчка при съответно заплащане. Обръща специално внимание на живеещите в Чикаго представители на различните световни етноси.

Българското Генеалогично дружество е създадено през 1990 година. То издава списание “Родознание - Genealogia” четири броя годишно. Председател на Българското генеалогично дружество и главен редактор на списанието е професор д-р Антоанета Запрянова. Отговорен редактор на списанието е Лазар Георгиев.

Присъстващите на срещата изразиха увереност, че връзките между българската общност в Чикаго и The Newberry Library ще продължат плодотворно и в бъдеще. По време на разговорите г-н Симсон подчерта, че и други български институции и частни лица могат да направят такива дарения във фонда, с което ще запазят за поколенията ценна информация, свързана с България, ще я направят и по-достъпна до читатели и изследователи.

Start BG

Назад

БАА Чикаго

Председателката на БАА адвокат Цветелина Бойновска и Jack Simson от The Newberry Library - Chicago по време на срещата

 

Интернет дизайн