15 октомври 2008 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
“Защо спасявате Уолстрийт? Спасявайте Мейнстрийт!”

Времената, в които живеем
На времето наш спортен функционер бе подметнал на шега – “Америка? – това не е държава, това е бизнес…” Аз бих казала – това е държава на бизнеса – на малкия, средния, едрия бизнес.
И тъй – от кредитната криза е засегнат целият бизнес – малкият, средният, едрият, фермерите. За да функционира всеки бизнес се нуждае от постоянен приток на пари – от заеми, кредитни линии, спонсориране…

Уолстрийт
Снимка на някакъв уебсайт показваше плакати на демонстранти и плакат: “Защо спасявате Уолстрийт? Спасявайте Мейнстрийт!”
Този въпрос, последван от призив, сякаш най-точно изразява същността на полемиките около противоречивите спасителни мерки за над $700 милиарда, приети колебливо тази седмица от Конгреса. Целта на мерките са оцеляването на Уолстрийт.
Уолстрийт, която олицетворява мозъкът и сърцето на финансовия елит,  и Мейнстрийт – синоним на “главната търговска улица” на града, символ на дребния бизнес, на средната класа. Уолстрийт – като един от главните виновници за сегашния срив, срещу Мейнстрийт – главния потърпевш досега.
Още преди година се чу за съдебни призовки, полетели към високите етажи на Уолстрийт.  Междувременно се разнасят факти и цифри за пенсионни планове на оттеглили се вече изпълнителни директори и президенти на бордове от порядъка на $50 милиона, или $20 милиона, или $150 милиона щатски долара… При това от банки и корпорации вече потънали безвъзвратно в бездната на финансовия крах.

Мейнстрийт
Новият закон за спасяване на Мейнстрийт влезе в сила на 1 октомври тази година и се нарича Нов жилищен закон (New Housing Bill).
Той визира главно гарантираните от федералното правителство заеми и то в две насоки:
• Рефинансиране на налични “лоши” заеми, с опасни амортизационни схеми и плаващи, по-точно, растящи лихви, 
• Отпускане при изгодни условия на нови ипотечни кредити.
  Предлагат се още нови, достъпни застраховки на новополучени ипотечни кредити, както и данъчни облекчения, и бонуси за закупилите до април 2009-та имот.
За съжаление Новият жилищен закон се отнася само за главното (или първото) жилище, лимитиран е по размер, и изискванията за състоянието на имота са високи.
Голяма част от “закъсалите” собственици остават извън действието му.
Навсякъде по места и към действащите големи банки са открити “Горещи линии” и местни консултантски служби за длъжници, които не са в състояние да плащат месечните си вноски. Целта е да се помогне на закъсалите собственици да запазят имотите си. Водят се преговори с инвеститорите за разсрочени плащания и други помощи.

Нов бум иде – инфлационен!
Засега резултатите от всякакви правителствени мерки са ограничени, а наблюдателите предупреждават за нов предстоящ бум на жилищните пазари – но този път инфлационен.
Т.е. цените на имотите ще продължат да падат, а инвентарът – да се увеличава.

Алчността и страхът движат пазара
Към основните двигателни сили на пазара теоретиците причисляват алчността и страхът. Ако до преди 4-5 години страната се вихреше в еуфорията на алчността, сега се огъва под бремето на страха и на неизвестността. И всяка от тези крайности има своята цена.
А когато животът преминава от едната крайност в другата, като че ли всички съжаляват за пропуснатата златна среда.

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад


Криза САЩ


Криза САЩ


Интернет дизайн