15 октомври 2008 г.
Българският дух и култура в Америка

Мартин Кьониг събуди българското Чикаго. Или поне мене, за което съм сигурен.
“Какъв е пък този сега – си мислех преди да го срещна? Не съвсем в ред американец, използувал някогашното стремление на страната зад желязната завеса да посмекчи лошия си имидж, като пусне някой и друг леко заблуден интелигент да наснима малко фолклор и да я поизбели пред света.

Но кои са заблудените? Не са ли тези, които отчаяно избелвайки себе си от нещо, което са правели користно по социалистическо време, се превръщат в отявлени псуватели на всичко - добро и лошо в миналото. Минало, към което са се били прилепили някога. Заради своя изгода. Сега, от безопасно място и време, ни разказват патетично за своята жестока омраза към ужасния режим, но е трябвало да му служат, защото ... как иначе са щeли да оживеят и сега ни ръководят в демокрацията? Правили са го като руснака, който твърди съвсем сериозно - да, пие, но пие с отвращение...

Мартин Кьониг, един американец, потвърди пред нас със своето изкуство, правено в сърцето на “зрелия социализъм”, че българският народ е онази велика еманация, която носи в себе си същността и бъдещето на нацията. Властелините над този народ понякога може да бъдат турци, фашисти, комунисти или мутри, но той, народът ги надживява и България - това не са те, а е той - народът. И наследството на тази България на българския народ, се знае и е признато в световната история. Това наследство, като дух и душевност, е в повечето българи, то е и с нас, които сме днес в Америка. Видяхме го, “пипнахме го” и го преживяхме още веднъж и съвсем истински благодарение нему...

Мартин Кьониг ни казва много със своите знаменити българи, облечени в китни носии, с техните хора и песнопения, с простичките кинокадри, в които не е искал да стряска и плаши хората с двуострия нож на киното, а да ги накара да се харесват такива, каквито са – непосредствени и истински. И прави това с фотосите, заснети от почти старовремска камера. Мартин Кьониг ни казва: ей, хора, вие имате достойнства и таланти, вложени във вас още в древното начало на вашата същност, във вашето Възраждане, което е предшествувало европейското. Пазете и почитайте всичко добро, направено преди вас. Защо сте я докарали до никъде точно сега, когато светът се отвори за вас?

Беше страхотна тази вечер, организирана от Българо-Американския център за културно наследство в обществената зала при Българския православен храм в Чикаго “Света София”. И ние почувствахме колко истинска е тази нова, наша обществена организация, открила ясно своето призвание и стъпила здраво на земята, точно навреме, когато, уви, се разпадат исконни ценности и духовност, за да подкрепи в сърцата ни вярата в нашето безценно наследство от деди и прадеди и да ни даде сили и воля да живеем като почтени хора в ново общество.

Да! Истина е. В тази красива епопея за възраждане на стародавния и уникален български дух на американска земя Мартин Кьониг имаше и един достоен съавтор - Българо-американският център за духовно и културна наследство. Те заедно проправяха браздите на българското духовно наследство и същност по чикагската земя като се започна от онзи празник и парад на българското великолепие в Чикагския културен център, място и институция от световен мащаб, огнище на култура, известно със своите милиони посетители, до тази трогателна среща с децата и внуците на заснетите във филма бащи и деди... Но какво говоря? Героите на неговия филм видяхме на живо и сред нас, в залата. На екрана бяха едно красиво младо момиче и един юнак, под чиито хора земята трепери. При нас са сега, след 40 години, същите по дух и темперамент Ирина и Тодор – вече като ръководители и танцьори в нашия, чикагски “Ансамбъл Хоро”!

И ако до скоро мнозина гледахме с леко недоверие към тази нова фигура на духовния български фон в Чикаго, като че става вече друго. Почувствахме го осезателно и на знаменитото хоро, което изиграхме тази вечер заедно с Мартин Кьониг, който сякаш преживя отново хубавото младо време преди 40, когато беше направил филма. До него се хвана и добре познатият в българското Чикаго с неговия състав за балкански фолклор Джон Куо, сторил от нашите стари и вечно млади песни и танци неразделна част от своя живот, удивителен със своята всеотдайност и любов към това изкуство.
Мартин Кьониг получи тази вечер и една достойна, заслужена, награда. Генералният консул на Република България в Чикаго Иван Сотиров връчи специалното отличие на Министерството на външните работи на този голям приятел на България за неоценимия му принос към нашата родина.

Разбира се, предстои още много. Разговарях с директора на тази интересна организация - радетел на опазване безценното българско наследство в САЩ, Кина Бъговска. За да не слушате само мене ще ви кажа, че и в нейните планове се таи надеждата да се стигне до единение на силите сред пръснатите сега таланти и сила българска. Още в първия, бих го нарекъл грандиозен за възможностите на българската общност, концерт, който те организираха, бяхме изумени не от това колко професионално-перфектни таланти имаме в Чикаго - оперни певци, музиканти, художници, артисти, литератори, а, че не сме ги събирали досега заедно. Видяхме и колко красиви и надарени са българските деца, които ни развълнуваха от сцената. Сега Бъговска, художник чието изкуство представя България в САЩ вече почти десет години, се стреми да намери и впрегне повече съратници в ярема /мисля, че това е точната дума за тази тежка отговорност/ на обществената дейност в полза на българската общност в САЩ. Повече българско присъствие и значимост в американския духовен и културен пейзаж - това е безалтернативната вече необходимост за доброто наше бъдеще.

Време е да се присъединим към тази важна работа. Тя ще бъде от полза за всички българи, дошли да работим и живеем в Новия свят. Имало е случай, които са опетнили и накърнили нашия авторитет като нация. Сега трябва да направим добро, което да е повече от лошото. Не, не сме отмиращи балкански субекти от съмнително общество, а хора на бъдещето, дошли от времето, в което са имали висока култура и умения. И нека бъде това наследство български дар към поколенията...

Разбира се, мисли Кина Бъговска, можем да направим нещо добро за нашата общност, за нас си в Чикаго, с общите усилия на личности и обществени институции. Заедно с нашите православни църкви, с българското консулство в Чикаго, с българските училища и школи, с организации като Българо-Американската асоциация, с българските медии, с българския музей, Ансамбъл Хоро и пр. Както добрият компютър върши добра работа, когато всички програми в него работят заедно, така и ние, отделните “програми” на българското общество в Чикаго, можем да свършим добро нещо ако сме в синхрон...
Малката културна епопея, която бе сътворена от Българо-Американския център за културно наследство в Чикаго, заедно с големия приятел на България Мартин Кьониг започна. Вече знаем посоката, останалото ще дойде, подкрепено от желание и вяра.

Това е пътят.
Нека тръгнем по него.

Климент ВЕЛИЧКОВ
Снимки: Eurochicago.com


Назад

Мартин Кьониг събуди българското Чикаго

Българско хоро в Чикаго - Мартин Кьониг сред Тодор и Куо: единият - участник във филма му преди 40 години като танцьор от Сливенския ансамбъл, сега в Америка - худ. ръководител на Ансамбъл “Хоро”, другият - худ. ръководител на Ансамбъл “Балканске игре” в Чикаго и също голям почитател на българския фолклор

Мартин Кьониг събуди българското Чикаго
На тържествена вечер, организирана от Българо-Американския Център за Културно Наследство - Чикаго в чест на американския етнограф и приятел на страната ни, присъствува и ген. консул на България Иван Сотиров, който поднесе правителствена награда на Мартин Кьониг. На снимката - посрещането на Мартин Кьониг и Иван Сотиров в залата на БПЦ “Света София” с хляб и сол, поднесени от Поля Велчев.

Мартин Кьониг събуди българското Чикаго

Танцьорки от Ансамбъл “Хоро”, начело с хореографката на състава Ирина Гочева доказват, че и в България и в САЩ народното ни изкуство е безценно духовно богатство!

Мартин Кьониг събуди българското Чикаго

Букет от фолклорни бисери поднесе Ансамбъл „Кабиле” от Ню Йорк със солистка Донка Николова


Мартин Кьониг събуди българското Чикаго

Водеща на тази прекрасна вечер беше Мария Георгиева

 

Интернет дизайн