1 септември 2008 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
ДОБРЕ ДОШЛИ В ЕСЕН - 2008!

СПОРЕД ГЛЕДНАТА ТОЧКА - Една добра новина и една лоша новина:

Цените на имотите за цялата страна продължават да вървят надолу!
НОВ национален РЕКОРД: цените на имотите в САЩ са паднали с нови рекордни 15.4% през второто тримесечие на 2008 в сравнение със същия период на предишната година, съобщи CNNMoney.com
Продажбите на имоти през първата половина на 2008-ма са се засилили в сравнение с 2007-ма, обявиха печатни издания!
Но продължава да расте и рекордният досега брой на жилища за продан! Докато възможностите за финансиране намаляват. Проблемът с инвентара обявен за продан не е решен дори наполовина, независимо от значителния брой покупки на форкложени имоти, смята Питър Шиф от Euro Pacific Capital.  
При това, хората не са склонни да купуват, когато цените продължават да падат, отбелязва Шиф. Те изчакват цените да “ударят дъното”. Кога е време да се купува?  – Когато имотите поевтинеят с поне още 20%  – смятат в момента мнозина!
Treasury Secretary Henry Paulson speaks at a news conference Sunday on the bailout of mortgage giants Fannie Mae and Freddie Mac. Paulson announced plans Sunday to put Fannie (FNM, Fortune 500) and Freddie (FRE, Fortune 500) under government custody, including replacing their CEOs, ending common and preferred dividends and creating a new class of preferred stock that will be senior to existing shares - meaning existing shareholder stakes were made less valuable.


ОЦЕЛЯВАНЕТО ИЗИСКВА “ДИСЦИПЛИНИРАНО” МИСЛЕНЕ

Прецедент бележи изборът на основния говорител на тазгодишното тържествено събрание с “обяд” (luncheon) на аризонската организация на Commercial Real Estate Women (AZCREW) – организация на жените - брокери на търговски и промишлени обекти.
Вместо традиционния доклад от местни брокерски фирми за търговски недвижими имоти, като главен говорител бе поканена Сюзън Джейкъби, автор на  “Ерата на американското безумие”  (“The Age of American Unreason”).  Нейната остра критика за отрицателни страни на американската култура е тема на серия от публикации в New York Times, U.S. News & World Report, The Chicago Tribune and The Los Angeles Times.
Както отбеляза председателката на AZCREW Ейлийн Нюкомб, тези критични времена изискват критично мислене. Промените в глобален мащаб значително ще повлияят отношенията в нашия бизнес. Налага се да мобилизираме изцяло интелектуалния си потенциал… Оцеляването изисква “дисциплинирано мислене”, продължава тя.


КУПУВАЙТЕ НА ТЪРГ!

Ако никога не сте купували жилище на търг можете да се запишете за семинар, където фирмата-организатор на търга ще ви разясни и подготви за процедурата. А можете да си наемете и агент за недвижими имоти като посредник.
“Екзотиката” при жилищни заеми от преди няколко години сега е заменена от “екзотиката” на начините за ликвидация на прекомерния жилищен инвентар. Изобилие от търгове, разпродажби, бонуси, и какво ли още не… Само купувайте!....
“Предлагате $90,000 на първо,  на второ и на трето – последно повикване – и имотът е ваш!”, обяснява Рет Уинчъл от Kennedy Wilson Auction Group от Бевърли Хийлз, Калифорния. През септември фирмата устройва търг за разпродажбата на жилищни модели на строителни фирми в нови жилищни квартали и селища.
На търга заминават 9 модела от северен Бъкай (Buckeye), 21 други модела от Гилбърт, както и от Водъл край Сърпрайз – всички в рамките на Голям Финикс.
Моделите на строителната фирма Trend Homes са напълно обзаведени от дизайнерски фирми и с много екстри, с други думи “събуваш се и влизаш”.
Къщите-модели в Бъкай са с по 3 или 4 стаи и са се продавали за по  $184,950 до $320,950 базова цена. На търга те са обявени с начална цена $90,000 - $155,000. 
На слука!


ФОРКЛОЖЪР С ГЛАВНО “Ф”

Ако някъде се води статистика за промените в разговорния речников фонд в тази част на света,   форкложър, фалит, банкрут, би трябвало да оглавят списъка на най-често използваните в ежедневието думи, наред с ипотечни кредити, лихви, къщи, сделки, и т.н. (естествено не в превод).
Те вземат връх не само в мислите на хората, а и в битието им!
И както American Dream – да си купиш къща – е главната цел на основната част от населението, загубата на тази къща маркира съзнанието му.
Форкложър (foreclosure) – собственик е вече банката -  обяснено накратко – означава да си загубиш къщата поради невъзможност да си погасяваш ипотечния кредит, т.е. да плащаш месечните вноски по заема. Говорим за форкложър, когато имота е вече собственост на банката.
Pre-foreclosure – собственик все още е лицето, купило къщата – но собственикът вече е спрял да плаща месечните вноски по заема, а банката е започнала процес по възвръщане/прехвърляне на собствеността; този процес е с различна продължителност за отделните щати – за Аризона е 9 или повече месеца.
Смяната на собствеността в Аризона (има различия между отделните щати) става чрез продажба на търг (най-популярният начин) или по съдебен ред (почти не се използува).


ФОРКЛОЖЪРИ В ЦИФРИ И ФАКТИ:

Сделките с форкложени имоти в Марикопа каунти (Maricopa County) представляват почти 42% от продажбите на недвижими имоти, пише Phoenix Business Journal .
Или от всички 25,755 сделки през първите 8 месеца на тази година, 18,060 са били с форкложени имоти, по данни на Arizona State University Realty Studies.
За сравнение, през юли миналата година, сделките с форкложъри са били 660 от общо  4,080 традиционни продажби.
Цифрите варират за различните райони на Метро Финикс:
За Сърпрайз (Surprise) – 41% от всички продажби,
Темпи – 13%,
Скотсдейл – 22%

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад

Fannie Mae

Freddie Mac


ТЪРГ


ФОРКЛОЖЪР


КЪДЕ СА НАЙ-ИЗГОДНИТЕ СДЕЛКИ?
Може да са навсякъде! Няма универсален отговор; Изгодни сделки (Deals) има навсякъде, както и не всеки форкложър е изгодна сделка. Свържете се с вашия брокер/агент за имоти за конкретен отговор.

КОГА ДА СЕ КУПУВА?
Когато решите, че искате и сте готови да купувате и веднага щом намерите изгодна сделка.

ИМА ЛИ СЕГА РИСК ПРИ ИНВЕСТИРАНЕТО В ИМОТИ?
Риск винаги има. Но риск печели, риск – губи!
И както казва Ейлийн Нюкомб, тези критични времена изискват критично мислене. Оцеляването налага “дисциплинирано” мислене.

Интернет дизайн