1 септември 2008 г.
КАТИНИЯТ БУКВАР В ЧИКАГО

Името на младата журналистка Катя Златкова е добре познато на българите в Чикаго. Вестник „България сега”, където тя води своята популярна рубрика „Из града” и където публикува още много други статии, я посочи в една своя анкета и като „Журналист с особени заслуги” за изданието.
И ето, че съвсем наскоро тя ни изненада със своя оригинален „Буквар”, посветен на най-младите граждани на нашия град Чикаго.

Нашият разговор е повече от приятен. Научавам, че това е първата й книга. Буквичките на нашата азбука са илюстрирани с колажи от фотоси на Катя и са направени така, че децата да ги запаметяват „от раз”.
Гледаш „П” и никога няма да я забравиш, защото тя е буквичката на едно усмихнато пате, гледаш „К” и си спомняш юнашките мустаци на котарака, виждаш „ М” – е, може ли да забравиш, че това е буквичката на мама?
Катя твърди, че главната заслуга тази книга да види бял свят е на нейната съавторка и първа читателка на буквара – тригодишната й дъщеря. Правена е по нейния вкус - много изискан и прецизен...

Идеята за буквара идва от дъщерята, която посочва дадена буква и чака обяснения от мама. И така Катя съчинява въпросното помагало...
Сега и много други родители също ще бъдат улеснени.

- Като българска майка в Америка държа да съхраня българския дух и традиции у детето си – казва Катя. – Сред най-важните условия за това е то да знае българския език и писменост.
Букварът е не само оригинален и полезен, но и много атрактивен и забавен за детето. Отпечатан е с твърди корици, страниците са свързани със спирала, ще устоят дълго време на горещия темперамент на младите четци и могат лесно да се прелистват. Илюстрацията е в ярки и жизнерадостни цветове. Струва $8.95.

Според Катя журналистката е нейното призвание. Че обича своята професия личи ярко от това, което пише. Започва още в България, но в Чикаго разбира, че това е делото, на което би искала да отдаде силите си.
- Аз съм социален човек – казва тя. – Вълнувам се от всичко, което става сред нашата общност, от проблемите и хубавите моменти в живота ни в Чикаго и САЩ. Обичам природата, пътешествията, динамиката...

Катя има много идеи и обича да се захваща с различни теми наведнъж. Всичко това е в пълен синхрон с майчин и съпружески дълг, в един пълноценен живот сред приятели, колеги и лудешкия ритъм на Чикаго. Обича хората, обича словото, поддържа енер­гийното ниво на своя тонус.
- Ако получа толкова възнаграждение, колкото удоволствие изпитвам от моята работа – аз ще бъда най-богатата жена – ми казва в края на нашия разговор Катя, която направи първия български буквар в Чикаго.

Очакваме повече деца да имат нужда от атрактивния буквар и той да стане любимо помагало в българските училища и домове в Чикаго.

Кина БЪГОВСКА

Назад


Катя Златкова

Катя Златкова

Катя Златкова - Чикаго

Букварът е не само оригинален и полезен, но и много атрактивен за настоящи и бъдещи ученици и майки


Интернет дизайн