10 юни 2008 г.
“Знание” срещна българите от Ню Йорк и Чикаго

Още през януари 2008 година 56-ма българи от Ню Йорк, деца и родители, си купуват самолетни билети до Чикаго, където техният хор “Гергана” се бил ангажирал с концерт, посветен на 24 май.
Явление, като това гостуване, не е нещо ново, но е толкова слабо застъпено сред българските общности в Америка, че на човек му остава само да се чуди защо е така. Помни се – веднъж футболен отбор отиде да играе от Чикаго в Лос Анджелис, друг път... Друг път... сега не мога да си спомня. Но направо се държим като бедуини в Сахара, които за да си гостуват трябва много камили да изхабят за дълъг преход през пустинята... Истина е – всеки има работа. Няма време за сантименти. Работим. Друг път, някога, ще се срещаме да видим жива ли е все още душата ни...
С такива мисли и с много позитивна нагласа към знаменития концерт, който децата на наши сънародници от Ню Йорк изнесоха в големия концертен салон на Български учебен център “Знание”, почваме разговора с директорката на това популярно българско училище в Чикаго.

- От края на миналата година наш музикален ръководител и учител по пиано е Даниела Стоянова, която дойде от Ню Йорк – разказва Лили Паслиева предисторията на събитието. – Тя е от създателите и пианистка на детския състав “Гергана”. Бяхме впечатлени от разказите й за дейността на хора и на училището, към Генералното консулство. Искахме да направим такъв хор и в Чикаго, та първо решихме да поканим директорката Нели Хаджийска, да се опознаем и да решим как да си сътрудничим. Тя дойде за Коледа, хареса нашата работа, което много ни окуражи и зарадва, и тогава преценихме, че концертът може да стане началото на едно трайно и полезно общение между двете училища. Върна се Нели в Ню Йорк и съвсем наскоро ни съобщи, че са направили точен план за подготовката и гостуването в Чикаго и са купили самолетните билети!
Нюйоркчани са били перфектни гости на Чикаго. Естествено е с децата от хора да дойдат техни родители и приятелски семейства. Организирали са се безупречно - всички са имали и своите резервации в добър хотел на добро място, с добро обслужване и транспорт.

- Бива ли ги тези наши сънародници от Източния бряг?
- Два дни бяхме заедно – деца и родители от Ню Йорк и Чикаго, две български училища, срещнали се в Новия свят... Часовете отлетяха като миг – щастливи часове, в които си разказахме и много полезни неща едни на други. Решихме, че едно работно и грижливо училище е много добре, но две такива училища заедно е още по-добре! А прекрасното е, че отново ще бъдем заедно – поканиха ни и сега вече Манхатън ще посреща Чикаго!

А какво беше станало на самото представление?
- Концертът, беше в две части – разказва Паслиева. – Първата - подготвена от нас, домакините. Започнаха нашите тригодишни артисти – чаровни деца, които говорят хубав български език. Казвам го специално, защото всичките са родени в Америка. И в къщи и в забавачки и училища имаме задължението да опазим родния им език. Радваме се, когато го направим успешно. Пяха “Родна реч, омайна, сладка...”. После възпитаниците на Даниела свириха на пиано, а на Владислава Карадалиева играха народни хора. Съпроводът на клавир и гъдулка – Константин Маринов и Ангел Добрев беше великолепен...
А в един миг залата гръмна от школуваните гласове на децата от Хор “Гергана”. Изпълниха “Химн на Светите братя Кирил и Методий” и още песни, посветени на нашата азбука, писменост и култура. Репертоарът им е изпъстрен и с весели песнички.
Диригент сега им е Красимира Иванчева , а самата Гергана Велинова - една от създателките на хора, вече преподава музика в Консерваторията на Виктория и пристигна специално от Канада за този знаменит концерт. С невероятно чувство тя изпълни “Я кажи ми, облаче ле бяло”, песен която заля препълнения салон с онова вечно, сладостно и силно чувство, което ни спохожда при спомена за родното място...

Децата от Ню Йорк представиха и две малки пиеси - ”Задушница “и “Мимито”. Цялата сценична изява премина в живо и стремително темпо, под умелото ръководство на водещата Биляна Йосифова.
На тържеството присъствуваха генералният консул на България в Чикаго г-н Иван Сотиров, консулът Александър Пейчев и Светлана Стойчева - български консул в Ню Йорк, които поздравиха малките артисти и присъствуващите. Г-н Сотиров раздаде свидетелствата за завършен клас на учениците в Център “Знание” и грамоти на нашите гости от Ню Йорк.
В Учебен център “Знание” се подготвяха от дълго време да посрещнат своите гости. Директорката сподели за това и следното:

- Нашата организация продължи няколко месеца. Ние имаме великолепен салон със сцена, който позволява да се правят в него всякакви концерти, театрални представления, срещи, беседи, кинопрожекции и пр. За концерта училището ни беше украсено с проекти, изпълнени от нашите възпитаници, под ръководството на Мария Кузманова – преподавател по рисуване към Арт-център “Знание”. Всяко дете бе представило своето родно място. Техните гостенчета дойдоха още в 11 часа и разгледаха снимки и рисунки, двете книги, издадени досега от учениците към Учебен център “Знание”, тетрадките по краснопис, които пазим в нашия школски музей. Родителите – домакини и гости – през това време се опознаха на добра приказка и спомени с хубаво кафе и похапване по български... После децата влязоха заедно в класовете, рисуваха и пяха, разказаха си за своите училища, за Ню Йорк и Чикаго, обядваха заедно и в 2 след обед представиха уменията си от сцената. Вечерта бяхме щастливи да покажем на гостите ни и най-хубавото от Чикаго и да прекараме незабравима вечер в ресторант “България”.


Приказка за един хор, който направил училище...

Оредяват днес хората, които сполучват да кажат за доброто у ближния, а не да изтъкват предимно себе си. Пианистката и преподавателка по музика в Българския учебен център “Знание” Даниела Стоянова го направи превъзходно, докато коментирахме концерта на българските деца от Ню Йорк, които представиха знаменития си майски концерт в Чикаго.

- Докато бях в Ню Джърси и Ню Йорк – казва Даниела, - се запознах с Гергана и Стефка, с консулите Ангел Карлов, после и Иван Милков, както и с още мнозина българи. Обзе ме и мен голямото им желание да направят българско училище. И тъй като това беше трудно за една общност, пръсната из огромната територия на двата щата, те бяха измислили нещо по-друго. Най-често хората правят първо училище, а после около тях изникват спортни отбори и школи по разни изкуства. Ние направихме обратното – създадохме детски хор, който обедини деца и родители, а после стана и училището...
Даниела, която е завършила Пловдивската музикална академия в класа по пиано на проф. Асен Кантарджиев, после и музикална педагогика, идва в САЩ през 1999 година. Работи като музикален педагог в американски училища, където преподава по модерния и ефективен метод на италианската певица и световно известна педагожка Мария Монтесори. Създава и своя школа в Ню Джърси с над 40 музикално надарени деца.
Знае много за нашите гостенчета защото е работила и с тях. През 2004 г. получава покана от известната джазова певица Гергана Велинова и оперната прима Стефка Евстатиева да се включи в работата по създаване на детски хор към Консулството. Разказва:

- Можете ли да си представите какви българи срещнах в Ню Йорк!? На една среща обявих, че ни е необходимо пиано за репетициите и буквално след броени дни те събраха помежду си 50 000 долара! Купихме много скъпо пиано – затова пък има невероятен звук! Консулството ни предостави своята зала напълно безплатно и пое разходите за репетициите. Там правехме всяка година по три концерта, канеха ни и на други места, като например в сградата на ООН. Почнахме с 8 деца, сега са 25...

Питам я как са избрали “Гергана” за име на хора?

- На името на Гергана Велинова. Тя получи много добра работа в Канада и отиде да преподава “Джаз” в Консерваторията на Виктория. Всички се радвахме много за успеха и, но ни беше и мъчно за раздялата. Когато заминаваше децата ревяха за нея. Това е човек, който освен музикалната си дарба и познания носи и необичайно голяма човечност у себе си. Сега на нейно място работи Красимира Иванчева, също много добър педагог. Тя включи и народни песни в репертоара и децата ги изпълняват с голям успех. Има малки певци и певици, които пътуват по час, час и половина, всяка неделя за да стигнат на репетицията или концерта. Разделени са на две групи – от 5 до 10 години и от 10 до 15... и малко повече. Но да видите и чуете само какви български гласове ехтят в центъра на Манхатън, когато вдигаме българското знаме в чест на националния ни празник!
От 2006 година с хора работи и актрисата Мадлен Чолакова – тя оформя сценично песните, поставя детски пиеси, още се занимава и с мениджмънт на концерти и театрални представления – благодарение на нея в САЩ гостуват и доста български състави и актьори
По стечение на обстоятелствата и Даниела е принудена да напусне Ню Йорк и да дойде в Чикаго. Тук среща директорката на Център “Знание” Лили Паслиева, с която се познават от по-рано. Сега преподава музика на българските деца в Чикаго.

Отговаря на въпроса ми как са тръгнали нещата тук:

- Дойдох миналото лято, обявихме че правим прием на малки хористи, но отзвукът беше слаб. Започнах да влизам в класовете по други часове и да уча по петнадесетина минути децата на български песни, учех ги и на пиано... Кандидати за детски хор в Чикаго още не са се появили, но сега, в началото на новата учебна година, очаквам... Сигурно ще започнем.

Естествено е Даниела Стоянова да се радва много на това знаменито гостуване на пеещите ню-йоркски българчета в Чикаго.

- Когато в Ню Йорк направихме, според плана, и училище към хора, учителка по български език и директорка стана Нели Хаджийска. Организацията е много оригинална. В Ню Йорк имаме пеещо училище. Докато групата на големите учи български и други предмети – малките пея. После се сменят... Това не е училищен хор, а направо хорово училище – шегуват се родителите. Но истината е, че само толкова грижовни към децата си родители могат да изпълнят докрай своя дълг... Има и още една добра страна – хорът обедини семействата, обедини българите в толкова разпръснатия български Ню Йорк! Децата обединиха големите...
Аз съм щастлива, че след хор и училище “Гергана” попаднах в същото по дух и невероятно със своята активна дейност училище към Учебен център “Знание”. Тук децата имат много добри условия за обучение и с тях работят високо професионални педагози. Смятам, че създадената сега връзка между двете училища ще се окаже много полезна.

Снимки: Крис КИРИЛОВА
“Старт BG Чикаго”


Назад

Чикаго - 24 май 2008 - “Знание”

Децата рецитираха българаски стихове

Чикаго - 24 май 2008 - “Знание”

Ангелските гласове на българските деца от Ню Йорк стоплиха Чикаго!


Чикаго - 24 май 2008 - “Знание”

Гергана Велинова, една от основателките на хора: “Облаче ле бяло...”


Чикаго - 24 май 2008 - “Знание”

Първолаци в Америка, които вече здраво четат Български!


Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago