8 май 2008 г.

ЧЕТВЪРТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
18-22 май, 2008 - Мадрид

Очакваме ви в Мадрид!

Тази година за екипа на “Нова дума” топлите (надяваме се!) дни в навечерието на 24 май ще бъдат по-различни. Радваме се, че след София, Чикаго и Рим дойде ред и на Мадрид да домакинства поредната - Четвърта - Световна среща на българските медии. Съзнаваме, че заслугата за това е най-вече на голямата българска общност тук, най-многочислената в Европа. Официалните статистики говорят за 130 хиляди души, но както знаем, те невинаги са съвсем точни. Най-вероятно броят на сънародниците ни на испанска земя е още по-голям.

Интересно е, че срещата в Мадрид е именно през тази година, която за нас тук е преходна - очаква се в края на декември да отпадне мораториумът (ограниченията) за българи и румънци да се трудят като наемни работници. Не че това е забранено - просто става по подобен начин, както и преди България да се присъедини към ЕС, само че с някои облекчения. Иначе пречки за който и да е българин да живее в Испания (но гладен ли да стои?) или да работи като самонаето лице или на свободна практика няма. Затова и мнозина се регистрираха като еднолични търговци, да кажем, в сферата на строителството и работят за други фирми, но не на заплата, а като частни предприемачи. Това е положение, при което - няма как - търсим пролуки в законите, министерските решения и заповеди, за да можем да излезем на светло и от работещи нелегално да се превърнем в истински граждани на страна от ЕС. Каквито, впрочем, голяма част от българите тук, особено новодошлите, все още не се чувстват. Поне това сочат нашите наблюдения.

През ноември 2007 г. “Нова дума” поде инициатива за събиране на подписка за предсрочната отмяна на този мораториум. Испания го въведе от 1 януари 2007 г. - за срок от най-много две години и с обещанието, че ще бъде преразгледан след изтичането на първата. През септември и октомври м.г. използвахме всяка пресконференция или събитие, на което присъстваха висши чиновници от Министерството на труда, за да зададем простичкия въпрос дали мораториумът ще бъде отменен в края на декември. Винаги получавахме един и същи отговор: още е рано, не е решено, краят на 2007 г. не е дошъл и т.н. В испанската преса все повече се прокрадваха мнения, че ограниченията няма да бъдат вдигнати сега, особено заради големият брой румънски граждани, които тук са над половин милион. Затова, макар да осъзнавахме, че решението може би е вече взето, но просто не се обявява, приканихме всички желаещи българи и наши приятели от други националности да се подпишат срещу мораториума и в защита на правата ни като граждани на държава от Общността. Искахме да се чуе нашият глас. Събирахме подписи на различни събития, но най-хубавото е, че читатели започнаха да правят това и ни изпращаха списъци - някои с по няколко имена, а други, дълги цели страници. Подкрепиха ни и много от българските асоциации. За няколко седмици събрахме 2500 подписа. Заедно с писмо до министъра на труда и социалните въпроси - към което е ресорът имиграция - ги внесохме в деловодството на това ведомство, ден преди правителството да запази мораториума и през тази година. Все още нямаме отговор на писмото.

А междувременно тук чужденците вече са 10% от цялото население на Испания, като в някои градове или квартали са дори 20%, че и повече. В съставеното преди дни ново правителство на Хосе Луис Родригес Сапатеро ресорното ведомство беше преименувано на Министерство на труда и имиграцията. Дали това ще подобри живота на хората от други националности, решили да потърсят работа и щастие в Испания, времето ще покаже. Ние за пореден път разчитаме мораториумът да бъде отменен, ако не по-рано, то поне в края на годината.

Надяваме се, че идването в Мадрид на толкова много български журналисти от цял свят и от всякакъв тип медии ще помогне да се опознаят повече българите в Испания, да се види истинският им живот, а не да се говори за тях с клишета.
От друга страна, присъствието на български държавници - като се започне от президента Георги Първанов - политици, общественици и културни дейци, ще събуди интерес към страната ни, която за по-голямата част от обикновените испанци е непозната. Срещата ще допринесе за двустранното сътрудничество в много области - медии, култура, туризъм, политика, икономика.

Така че... не ни остава нищо друго освен да кажем на всички колеги: очакваме в Мадрид, добре дошли сте!

Елина Керелезова
в-к “Нова дума”, Мадрид

Назад

ЧЕТВЪРТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

в-к “Нова дума”, Мадрид
в-к “Нова дума”, Мадрид

в-к “Нова дума”, Мадрид

Щандът на "Нова дума" на проведения миналата есен в Мадрид Първи панаир на стоките и услуги за имигранти -
ИНТЕГРА МАДРИД

Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago