8 май 2008 г.

БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ:
Пролетната сесия 2008 на “Български дни в Чикаго”

Нигерийската система за ловене на бели шарани с въдица,
маскирана като 2 000 000 долара

Кой каза, че Българо-Американската асоциация била като онзи знаменит футболист, който шутирал единствено с левия крак, а с десния само се подпирал? Шутиращият крак при нас, разбира се, е българският елемент, а американският понякога и за подпиране го няма.

Но ето, че на дългоочакваните “Български дни в Чикаго - Пролет 2008”, след които всички се разпускаме и тръгваме по Българии, Кариби, Аризони и пр. хубави места, сред нас се появи и известният американски адвокат с дългогодишна практика в Чикаго. Юджин или Еугени – може да се спори, но Klein е точната фамилия, която е безспорна. Двамата със София Знаймер, чиито адвокатски офис и дом със съпруга и Питър Знаймер също са фифти-фифти българо-американски, направиха такъв тандем на семинара, че просто да оплачеш онази категория хора, които ги нямаше в залата. А най-много – хората с природни дадености за измами, кражби и далавери. Разказаха се уникални случай от тази съвременна вакханалия, която вилнее у нас и по света. Можеше да научат нещо...

Но и ние, простите и обикновени хорица, без такива заложби, понаучихме това-онова.... Защо да не кешираме чекове от 200 000 долара, които сме спечелили като “щастливият победител” в някаква екзотична лотария. Как се е зародила и формирала Нигерийската система за ловене на бели шарани с въдица, маскирана като 2 милиона долара. Как да си пазим личните данни, щото в днешно време човек – това е банковата му сметка. Има банкова сметка – има човек. Няма банкова сметка – няма човек. А гепят ли ти един-два номера от личните и банкови човекообразуващи цифри – бързо и артистично те обезглавяват чрез някое виртуозно източване на посъбралите се парици... Накъсвайте на дребни парченца всякакви бумаги с данни преди да ги хвърлите в боклука - ровят се и ги взимат... В краен случай ги изяждайте... Не отвръщайте на никакви писма от институции по Е-маил – те са 110 процента вести от мошеници. Никоя банка или друга институция не кореспондира с клиентите си по Интернет!

Известен е случай, когато един човек е лежал в болница и се е излекувал щастливо, но сметката от много хиляди долара, която получил след това човекът с откраднатата личност довършила нищо не подозиращия “откраднат “човечец...

Много случиха неколцина, които бяха дошли специално да се информират как се взима пенсия в Америка и като колко ще ти струват тези 4 точки, които трябва да правиш годишно за да има един ден откъде да ти плащат.

Стана дума и за задаващия се на хоризонта безвизов режим, което било направо подкопаване на стабилитета на днешното положение. Тогава щяло да се влиза за 3 месеца, после трябвало да излизаш. Това да минеш по въже над Ниагара и да се върнеш, или до идеш до Мексико за червен пипер и си се върнеш, може да се прави веднъж. После те питат. И ти можеш да излъжеш още само един-два пъти. И бай-бай Америка.

Стана много качествен семинар. Научихме как и защо се правят различните фирми и корпорации и други полезни неща, които се въртят около парите. От цялото някога многобройно войнство на специалистите по недвижими имоти, бяха двамина. Русен Русев, който явно има какво да работи, защото скоро си отиде. Стоян Стоев, обаче, беше добре планирал времето си и ни разказа доста чудесии около сагата, когато човек разнасящ пици на парт-тайм е могъл да си осигури два-три заема от по стотици хиляди долара и да накупи къщи с басейни и други дреболии. Сега, разбира се, страда. А банките? Бог знае какво правят те пък сега...

Малко след средата на програмата пасторът на Евангелската църква “Нов живот” прочете молитва и с това минахме към духовното. Хареса ни неговата воля всички християнски църкви на българите да живеят един живот и вършат едно дело – въздигащо духовното у хората.

Кина Бъговска ни представи новия апостол на духовността в Чикаго – Българо-Американският център за културно наследство и първи концерт, организиран от Центъра и посветен на 24 май. Петър Стаматов похвали търсачката “Гугъл”, която пък разчита много на нашия чикагски сайт “Еурочикаго”. И действително – Българското Чикаго днес е по-добре познато по цял свят и ние дължим много за това на чудесния ни чикагски портал “Еурочикаго”. Елена от Българския музей в Чикаго ни показа такива прелестни фустани, елечета, чорапки и коланчета от Българско, че Долче и Габани и други тем подобни, би трябвало да помръкнат, ако ги видят. Казвам го много сериозно, без никаква смешка и с гордост, че има по България такива сръчни ръце и такива божествени очи, които са направили тези бисери от дрехи!

Най-интересен беше проф. Никола Чаракчиев, който ни разказа за чудесата на генеалогията и дори ни демонстрира как човек може да проникне назад – в историята на своя род и да научи кои са неговите прародители.

В сериозната част накрая трябва да отдадем отново дължимата благодарност на същия Никола Чаракчиев за брилянтната подготовка на Семинара! Както и на Динко Динев, който създаде преди години Българо-Американската асоциация и въпреки, че сега е потънал до уши в бизнеса, още работи за каузата... Често прави и още нещо, съгласете се, много съществено – беше и този път, заедно с д-р Виолета Симов, генерални спонсори на “Български дни в Чикаго – Пролет 2008”...

Климент ОХРИДЧАНИ

Назад

 

БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ - Чикаго
БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ - Чикаго


Интернет дизайн