8 май 2008 г.
P R E S T О

И така... Дали първият ми въпрос към собственичката на една от най-популярните в Чикаго институции, където човек може да получи своя писта в особено лидерската и престижна професия за Америка – трокдрайвър, да не бъде:
- Защо не избрахте друго поприще – да станете манекен и да ви гледаме по кориците на луксозните списания?
Но реших да спазя основното правило на шофьора – гледай напред и не се отвличай встрани – колкото и интересно да е там!
Това е Presto Driving School!

Да, училището е “Presto”, където преди години и мене и жена ми ни научиха как да си изкарваме хляба в Америка. Стои си на същото място – 646 W. Algonquin Rd., Des Plaines. От тук тръгват по пътищата на Новия свят стотици и стотици трокдрайвъри... Моя събеседничка е Аша, стопанката на Presto.

- Как избрахте името - е първият “загряващ”, встъпителен и шаблонен въпрос.
- “Престо” идва от музиката, избрах го защото се запомня лесно и е звучно – с усмивка отговаря Аша.

- И кога удари първият училищен звънец?
- Започнахме през 1995 година. Преди това покрих изискванията за лиценз. Не беше лесно, но това е част от предизвикателството.

- И вече 13 години вие давате възможност на много хора за добър старт, възможност да изкарват добри пари. Колко, приблизително, са студентите ви годишно?
- Със сигурност над 300 човека...

- От каки националности идват да учат при вас?
- Има хора от цял вят. Много са от Източна Европа – Полша, Чехия, България, Украйна. Има хора от Словакия, Испания. Напоследък идват от Индия и Близкия Изток. Разбира се и американци.

- Разкажете малко повече за обучението, което предлага вашето училища?
- При нас получавате професионални книжки във всички категории камиони, със или без ремаркета, също и книжки за управление на лека кола. Предлагаме и курс за тийнейджъри. Курсът за категория клас А – за камиони с полуремаркета е с продължителност четири седмици, което включва 160 учебни часа. Студентите първо се подготвят в клас за писмените тестове, след което се явяват на 3 писмени теста. Те са: “Кор нолич”, “Ер брейк”, “Комбинейшън”. След като получат въпросните разрешителни студентите пристъпват към практическия тест, за който ги подготвят нашите инструктори. Следващата стъпка е самият изпит. Той се провежда с наши камиони, на същото място, където е била практиката.

- Как помагате на вашите студенти по време на изпита?
- Въпреки, че изпитът е главно среща на изпитващия и студента, нашите инструктори помагат в комуникацията и провеждането на процедурите, а също така при попълване на съответните формуляри. Те са на разположение през цялото време.

- След като студентите завършат училище помагате ли им при намиране на работа?
- Повечето имат ясна идея къде ще работят, но за тези, които нямат такава – да, имаме фирми, които винаги се интересуват от нови кадри.

- Дайте ни малко повече информация за хората, които искат да вземат обикновени книжки…
- Те трябва да вземат първо писмен тест, ние ги подготвяме за това, после им предлагаме шофьорска практика, обикновено това са 6 или повече часа. За тяхно удобство инструкторът ги взима от дома им и ги връща след практиката обратно. По този начин не трябва да се придвижват всеки път до офиса, тъй като нямат още шофьорски книжки. Всичко това влиза в цената. В деня на изпита също ги вземаме от домовете. Обикновено преговаряме маршрута и ключовите моменти на изпита. Естествено, през цялото време за тях се грижи инструкторът. Жените, които предпочитат за инструктор жена имат избор – аз също съм инструктор. Това е особено важно за жените – мюсюлманки.

- Това значи ли, че вие изобщо не обучавате мъже?
- Не, не, аз се старая да бъда полезна за всички студенти.

- Разкажете ни нещо за услугите, които предлагате на тийнейджъри…
- Курсът за тях продължава пет седмици. Това са 30 часа в лекции, подготвени по специални програми, одобрени от Секретариата на щата. След писмения тест тийнейджърите са длъжни да карат минимум 6 часа. Ние предлагаме индивидуален график за всеки студент, съобразен с времето за училище. Когато приключат курса, младите получават т.н. “Синя форма”, чрез която могат да получат шофьорските си книжки. Разбира се има още много други правила за тях и нашата задача е да ги запознаем с всичко по време на курса.

- Благодаря ви за интервюто!
- Искам и да поздравя читателите на в. “Старт” и да ги уверя, че винаги са добре дошли в Училище “Престо”.

- Да им кажем тогава и най-добрата възможност за контакт – телефон 847 228 3888!

Тодор Паунов

Назад

Presto Driving School - Chicago
Едно интервю с Аша - стопанката на “Presto”

Presto Driving School - Chicago

Екипът на “Presto” е дал зелена светлина и добра професия на много хора!

Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago