1 май 2008 г.
13-та ИЗЛОЖБА НА БОЙКО ДИМИТРОВ В САЩ

Бойко Димитров, един оригинален български художник, който трудно се задържа на едно място, представя своята 13-та изложба в Америка в БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР “РОДИНА”. В САЩ е дошъл през 2001 година. Живее и работи повече в Източните щати. Първата си изложба прави в Кънектикът, където показва картини с почти същата тематика както тук – предимно икони. Преди време Арт Центърът в Ню Лондон дава една от своите първи награди в дългата си история на младия българин. На Бойко това му дава вяра и моралните сили да се впусне в трудната борба за място под слънцето в САЩ – особено що се отнася до изкуството на художника.

С много добри отзиви се ползува и следващата му изложба във Вашингтон
Разказва с добро чувство за хумор за експозицията си в историческия Гетисбърг, мястото за една от генералните битки по време на Гражданската война в САЩ. Това е и родното място на бившия американски посланик в България Хю Кенет Хил, който познава и цени изкуството на Бойко още от България. В Гетисбърг нашият съотечественик е личен гост в частното имение на американеца. След като Хил разглежда изложбата му, решава, че негов дълг е да покаже на гостенина си и онези безкрайни бойни полета край града, където са се водили сраженията. И го води по всяко кътче и край всеки спомен от историческото събитие в продължение на няколко дни. Сега Бойко Димитров може да стане дори гид на това историческо място – Битката край Гетисбърг! Но за нас е важно друго - че опитният и много видял дипломат е оценил у Бойко и художника и човека и се е постарал да му изрази уважението си с този жест...

От другите си изложби в САЩ има добри спомени още от Питсбърг, Норич – Кънектикът и Сиатъл.
Първата му изява като художник, обаче, е пълна с драматизъм и комизъм. Но завършва с “хепи-енд”, който пък му дава старт в изкуството.

В родния Благоевград семейството му живее на няколко крачки от блестящата и красива сграда на “Ансамбъл Пирин”. Една ранна утрин, когато шестгодишният художник Бойко Димитров усеща особено силния призив на своята муза да рисува, той се запасява с възможно най-голямото количество въглени и хубава жълта боя... После украсява с виденията си цялата парадна стена на прочутия Ансамбъл.
Не щеш ли, малко преди да довърши шедьовъра си, пристига и го спипва не кой да е, а самият ръководител на “Пирин” – Кирил Стефанов.
- Къде живееш? – го пита загледаният в творението маестро и го повежда към дома му. Бойко, възпитан в здрави народни традиции, където по онова време не можеше да се съдят родителите за “домашно насилие”, очаква в къщи напълно заслужен и добре изпълнен пердах.
- Вашето дете – казва обаче на смутените родители Кирил Стефанов, – има необикновен дар да рисува! Трябва на всяка цена да му дадем възможност да го развие.

Като своя най-добра художествена школа Бойко смята тригодишната си реставрационна работа по иконите на Рилски манастир. Участва още в реставрацията на църквите “Света Дева Мария” в Дупница и “Свети Никола” в Благоевград.
Свои експозиции в България е правил в Арт Галерия “Любимо”, през 1999 г в Народното събрание, в зала Универсиада... Сред хората избрали негови произведения за дома си, е и голямата българска лекоатлетка Йорданка Благоева.

В Чикаго излага и продава картини в галерията “Слай Мейкър”, която е на “Кларк”, в началото на Даун Таун.
В Чикаго винаги идва с изложба. Сега вижда добра перспектива в идеята на своя съсед – западняк по родина Емил Господинов, който е кюстендилец, да предоставя “Клуб Родина” и за художествени изложби.

В малкия представителен албум за художника Бойко Димитров, илюстрован с рисуваните от него икони и пъстри риби, които се отличават с подчертано индивидуалния му стил, пише за още негови живописни творби и икони, представяни в България, Македония и САЩ. Самият той – висок, слаб, с изпитателни очи, типичен представител на артиста-художник, който е не съвсем примирен със съвременния натурално-комерсиален свят, има добри чувства от срещите си с Чикаго и това му дава нови идеи и енергия да работи.

Чанита ПАУНОВА

Назад

Бойко Димитров
Бойко Димитров

Свети Георги Победоносец
Свети Георги Победоносец

Интернет дизайн