1 май 2008 г.
10 български деца от Чикаго представят Кирилицата
със свои картини в Япония и Филипините

КирилицатаКирилицатаКирилицата
КирилицатаКирилицатаКирилицата

КирилицатаСлед една впечатляваща експозиция на български деца от Чикаго в Сити Хол на Кук Каунти – 2007 година, които бяха нарисували буквите на току що приетата като официална писменост в Европа Кирилица, темата бе подхваната и по други места на планетата.

Тази година идеята, възникнала в “Арт Студио, Владимир Димитров – Майстора” получи ново развитие. В Чикаго се появи голямо декоративно пано с българската азбука и експозицията бе утвърдена като ежегодна проява. От друга страна и в Япония бяха забелязали интересните рисунки. И ето че сега и там, съвместно с Българското посолство, организират оригинална изложба. След Япония картините ще бъдат показани и във Филипините.

Така се стигна до малко неочакваното, но приятно събитие български деца, живеещи в Америка, да представят нашата азбука чрез своите картини на трети континент - в Азия.

Преди няколко дни ръководителката на “Арт Студио Владимир Димитров Майстора”, художничката Кина Бъговска изпрати за Япония 30 картини на рисуващи деца от нейната школа и от българските училища към православните църкви
“Света София”, “Св. Иван Рилски Чудотворец” и Български учебен център “Знание”.

Проявата е спонсорирана от новоучредената в Чикаго организация Българо-Американски център за духовно и културно наследство /Bulgarian-American Heritage Center/.

“Старт BG Чикаго”

Назад

Анди Георгиев

Най-малкият художник от Българското Чикаго, който изпраща своята картина-буква на изложбата в Япония и Филипините е четиригодишният Анди Георгиев



Картините са на 10 млади художници между 4 и 16 години:

Анди Георгиев /4/,

Томи Георгиев /7/,

Ана-Никол Георгиева /9/,

Десислава Стаматова /10/,

Даниела Христева/11/,

Кристина Антонова/11/,

Мира Стайкова /11/,

Александрина Русева /14/,

Дилян Цанев/16/,

Михаил Маринов /16/
.

 

Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago