25 април 2008 г.
ВЕЛИКДЕН ЧИКАГО 2008
Честит светъл празник на всички наши читатели и съотечественици в САЩ!

От къде започва Великден, български деца в Чикаго?
От Австралия, разбира се!
И ето австралийските българчета и техните родители от град Перт – Австралия, чрез своя сайт bgrodina.org, поздравяват и вас и всички българи по света с тези сладкозвучни български стихове и хубави великденски шарки!

ВЕЛИКДЕН


Великденско послание

Скъпи съотечественици,
Христос Воскресе!

В историческия път на днешната цивилизация, преди 2000 години, в тези дни, според Източно-православната ни вяра, Вечният град – Йерусалим, преживява страшни дни. Той е арена, бойно поле, център на голямата война между доброто и злото, между Бога и звяра в човека. Между светлината и тъмнината.
След изминалата неделя - “Цветница” и тържественото посрещана на Богочовека Иисуса Христа, след прославата “Осана”, Йерусалим е свидетел на нови силни сражения. Нови събития, едно след друго, се нижат със светкавична бързина. Извършва се страшно предателство - ученикът става предател! Настройва се тълпата, която вчера пееше “Осана”, а днес крещи “Разпни го”! Набързо се произнася съд. Христос е осъден на позорна кръстна смърт. Злото проявява всичката си сила и адска злоба.
Христос е мъртъв. Погребан. Гробът е закрит с голяма плоча! Запечатан и запазен от стража. Пълна е победата. Злото тържествува. Неговите агенти, книжници и фарисеи, се опиват от своите успехи. Надеждите на малката Христова армия рухват. Сърцата са разбити. Дълбока яма се открива в светлите души. “Говорейки си ние се надявахме, че той ще избави Израеля. Ние очаквахме да победи злото... Но... Ето какво стана с него”. Пълно разочарование разкъсва и трови душите...
И ето, че идва нова вест: Христос възкръсна!
Унизеният се издигна. Победеният победи. Мъртвият оживя. Злото е поразено.
Апостолите ставата смели борци, самоотвержени проповедници на Христовото Възкресение. На чистия, светъл живот в Христа.

И бистрият, прохладен поток на новото учение за братство и мир, за любов и правда, за чистота и святост, бързо се развива по измъчения от злото свят. Напоява зажаднелите за правда и мир човешки сърца и души. Освежава и ободрява разбитите сърца. Възкресява погребаните надежди. Издига и насочва погледа нагоре, към Небето, към Бога. Благодатните лъчи на новото слънце извикват нов живот. Създават нов идеал: съвършенство в Христа, издигане към Бога на любовта, правдата и мира. Към този идеал са призвани всички християни.
След победното знаме на Христа сме тръгнали.
Победоносният химн “Христос воз­кресе из мертвих” слушаме и пеем.

С “Христос Воскресе” и
“Наистина Воскресе” се поздравяваме.
Но вникваме ли в смисъла на тия думи? Не изговаряме ли ги механично? Празнуваме ли с пълна радост победата на злото в нас? Възкръснал ли е Христос в душите ни? Царува ли любовта му в сърцата ни? В обноските ни? Вярата в Христа обновява ли сърцата и душите ни?
Победата на Христа просвещава душата на вярващия християнин. Любовта Христова променя и облагородява обноските ни. Езическото отпада. Зверското замира. Човекът става нова твар. Заживява нов живот. Живот в любов, правда и мир. И бликват като прохладни извори духовните плодове, любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание.
Да воскресне Бог и разаточатся врази его!
Да воскресне Христос в сърцата и душите ни! Да изчезне злото!
Да запеем с чисти сърца, с пламенна любов и искрена вяра победната песен:
Христос Воскресе из мертвих, смертю смерт поправ и сущим во гробех живот даровав!
Амин!

Ваши във Възкръсналия Христос Господ:
Отец Валентин, Отец Божидар и Господа Църковните Настоятели
при Българската Православна Църква “Свети Иван Рилски – Чудотворец – Чикаго.

Назад

ВЕЛИКДЕН


ВЕЛИКДЕН


Интернет дизайн