15 април 2008 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
Colliers International:  МЕТРО ФИНИКС:  КЪДЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ

Ключовите райони в Метро (Голям) Финикс през второто десетилетие на 21-ви век за разрастването на търговския и смесения сектор са:
• административният център (downtown) на Финикс (city of Phoenix),
• коридорът около градската железница (light rail corridor),
•  административният център на Мейса (downtown Mesa), и
• новите райони в югозападната и югоизточната част на метро-територията.
В годишния си доклад озаглавен “Визия 2020” Colliers International, брокерска къща за търговски и промишлени имоти, се определят спецификите на всеки от изброените райони.
В най-близки срокове се очаква разрастването на търговската част около Центъра за биотехнологии в административния център на  Финикс (city of Phoenix), както и по продължението на градската железница (20 мили), чието откриване е насрочено за края на 2008-ма.
Градската железница (мотриса или трамвай) е първият по-значителен проект в развитието на обществен транспорт в Голям Финикс.  Линията свързва северозападен Финикс с административния му център, университетския център в Темпи и центъра на Мейса (city of Mesa).

Само в административния център на Финикс в момента се изпълняват обществени и частни проекти за развитие за над $3 милиарда долара. В близко време се очакват окончателни решения по проекти на фармацевтичните индустриалци от Флорида за откриване на регионален офис в downtown Phoenix.

 Привлекателна точка в административния център на Мейса е новият комплекс на местния колеж - Mesa Community College, който работи тясно с North Arizona University и с  държавните училища в града.  Академичният център ще засили значително търсенето на жилища на прилежащата територия от 20 акра, се отбелязва в доклада.


.

НАЗАД КЪМ РЕАЛНОТО БОГАТСТВО

Бюлетинът “РЕАЛНО БОГАТСТВО” на ЛАРИ ЕДЕЛСЪН е класиран като Номер 1 в САЩ услуга, предлагана на инвеститорите. Той е посветен изцяло на залагането на  природните богатства и на инвестициите в Азия. “Създадох бюлетина “Реално богатство” съзнавайки мисията си – да ви помогна да правите пари. За мен златото  и другите природни богатства си остават най-добрите инвестиции.  
В съвсем недалечното минало се смеехме, че “световна революция ще избухне, когато хората в Китай разберат, че оризът е само гарнитура”. И през ум не ни е минавало колко близо сме до истината.
Не сме допускали, че над 3 милиарда хора от Китай и останалата Азия ще излязат толкова скоро, както пише Лари Еделсън, “от тъмните времена… ще се приобщят към Западното общество… ще строят жилища, ще инсталират модерни водопроводи… ще купуват коли… ще пробват нови храни… ще следват разбудените си желания… и ще консумират природните ресурси както никога досега.”
В препоръките си към играчите на борсите Лари Еделсън аргументира позицията си с отслабващия американски долар,  с изумителния икономически растеж на азиатските гиганти, с повишеното търсене на суровини и акселериращото им поскъпване…

ЩАТСКИЯТ ДОЛАР СЕ ОБЕЗЦЕНЯВА, КОГАТО НАРАСТВА ПРЕДЛАГАНЕТО НА ПАРИ И НА КРЕДИТИ.
Започналото преди 3 години обезценяване ще продължи, смята авторът. Сривът му се засили от кризите на жилищния и на кредитния пазар. На Федералния резерв не му остава нищо друго освен да продължи да печата нови пари в опитите си да засили икономиката.
Проблемът е, че тези “funny money” не са подсигурени с нищо. Растат и количеството на тези странни пари, и задлъжняването. А валутата се обезценява, когато нараства предлагането на пари и на кредити.
Камарите от дългове са на път да се превърнат в блато за цялата нация:
• Корпоративните дългове нараснаха до внушителните $6.3 трилиона.
• Потребителската задлъжнялост в САЩ набъбва до почти $2.5 трилиона
• Дългът от кредитните карти също е рекордно висок – над $940 милиарда.
И дългът на Вашингтон: надхвърлящ $9 трилиона, расте с по $1.72 милиарда на ден.  Това е еквивалентът на $31, 136.44 щатски долара дълг за всеки мъж, жена и дете в САЩ, продължава Лари Еделсън.
При това, този дълг не включва неизплатените задължения на всякакви обществени и икономически нива; нито неизплатените корпоративни и държавни пенсии, и т.н.
На всичкото отгоре, падащият долар означава растящи цени на златото, петрола, природните ресурси…

 ИЗУМИТЕЛНИЯТ РАСТЕЖ НА АЗИАТСКИТЕ ИКОНОМИКИ
Китай:
По основните стоки – пшеница, месо, въглища и стомана Китай вече е изпреварил САЩ. Потреблението на петрол расте главоломно. Китай е третият в света вносител на петрол – по 4 милиона варела на ден.
Индия:
Бързо развиващата се икономика на Индия изисква годишно увеличаване на потреблението на енергия от 4.6% до 2010 г. – най-високият процент на планетата.

ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ И ЩЕ СЕ ЗАСИЛВА...
Поради главоломно растящото търсене цената на всяка суровина на земята вече достига заплашителни размери.
• Цената на варел суров петрол надмина “границата” от $110 долара и продължава да расте.
• Цените на алуминия вече са рекордно високи…. Медта поскъпна с над 456% от 2003-та … никел, цинк – поскъпват.
• Цените на храните летят по възходящата крива. Пшеницата “хвръкна” със 174% за две години, …царевицата – поскъпна със 102%, а соята – с 80%...


КАКВО ИНВЕСТИТОРИТЕ ЗНАЯТ ПО-ДОБРЕ ОТ НАС,
пита Кенет Харни и отговаря:

• Да намират ниски цени в райони, които бързо ще си възвърнат стойността
• Да се сдобиват с ниски лихви
• Да се възползват от данъците върху прихода.
Инвеститорите отново настъпиха на пазара за имоти, обяви Националната организация на Реалторите. През 2007-ма  инвеститорите са били 21% от всички купувачи. За сравнение, през най-силния период на  година на бума – началото на 2005-та – инвеститорите са били 28% процента от купувачите.
И така, през 2007-ма инвеститорите са закупили близо 1.35 милиона жилища с цел отдаване под наем; за разлика от 2005-та, когато те раздуваха цените и търсеха бърза печалба като препродаваха често. Средната цена през 2005-та бе 183,500, а през 2007-ма – 150,000. Закупилите миналата година възнамеряват да държат имотите от 3 до 11 години.
Най-активни са били инвеститорите под 35 години – около 40%; средният им приход е бил $93,000, в сравнение с прихода на купуващите за лични нужди от $71,700.
От всички инвеститори 13% са афро-американци, а 10% от азиатски произход.
57% са изразили намерение да продължат да купуват имоти през идните 24 месеца; същата готовност са изразили едва 44% от потенциалните купувачи за лично ползване.
“Времето е добро за купуване на имоти”, заявяват 80% от инвеститорите и 59% от купуващите за лични нужди.
(***Реалторите са агенти за недвижими имоти, възприели доброволно определен код на поведение).


“Писма с камбанка”

С напредването на кредитната криза езикът на ипотечната индустрия продължава да се обогатява. “Писмо с камбанка” (“jingle mail”) на жаргона на банкерите стана  синоним на поредната върната на банката къща.
Все повече собственици напоследък поставят в пощенския плик ключа от дома си вместо чек заедно с отрязъка за месечната вноска по жилищния заем.  Те предпочитат да напуснат имота вместо да се мъчат да погасяват непосилните вноски.
Банката регистрира заема като неизплатен, възстановява си собствеността върху имота по етапния законов ред и вписва възможно най-черната точка в кредитната история на длъжника.
Кой проверява кредитната ни история?
Освен за получаването на нов заем, 3-цифреният показател за кредитната ни история (FICO score) е от значение при наемането на жилище, купуването на застраховка, постъпването на работа, купуването на кола или дори на мобилен телефон.

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад

Metro Phoenix
Metro Phoenix

ДОЛАРА






Интернет дизайн