1 април 2008 г.
Първоаприлски лъжи за вашите уши

Нов закон в Алабама
През 1998 г. списанието New Mexicans for Science and Reason пише, че Сенатът на Алабама е гласувал за промяна на стойността на математическата константа пи от 3,14159 на “библейската му стойност” от 3.
Скоро статията се появява и в интернет, след което обикаля света, препращана по електронна поща. Щатският сенат на Алабама осъзнава какво се е случило, когато започва да получава хиляди възмутени писма и имейли. Статията, написана от физика Марк Бослоу, е нещо повече от първоаприлска шега.
Тя е пародия на опитите на законодателите от Алабама да забранят преподаването в училищата на Дарвиновата теория за еволюцията.
_______________________
Говори Чатануга!
През 2003 г. радиостанцията 98.1 KISS в Чатануга, Тенеси, подлъгва своите слушатели, че рапърът Еминем ще изнесе безплатен концерт на паркинга пред един от универсалните магазини в града.
Съобщението води до невероятно стълпотворение и задръствания в града, като цялата местна полиция е мобилизирана в борбата със задръстванията.
Когато истината излиза наяве, част от възмутените слушатели на радиото търсят саморазправа с двамата диджеи, отговорни за шегата. Полицията се оказва по-бърза и ги тиква зад решетките.
_______________________
Кимо Накаджими бяга в 26-дневен маратон
През 1981 г. “Дейли Мейл” публикува история за злощастен японски бегач на дълги разстояния на име Кимо Накаджими, който участвал в Лондонския маратон, но вследствие на грешка в превода разбрал, че трябва да бяга не 26 мили, а 26 дни.
Според “Дейли Мейл” Накаджими се намирал в момента някъде по пътищата на Англия, продължавайки да тича и изпълнен с решимост да спечели маратона. Според вестника мнозина го били виждали, но никой не успял да го спре.
Грешката в превода била приписана на Тимъти Брайънт, който дори заявил пред репортер на “Дейли Мейл”: “Преведох правилата и му ги изпратих. Но все пак уча японски едва от две години и явно съм допуснал грешка.”
_______________________
Вулкан подпалва Аляска!
Маунт Еджкум е спящ вулкан край Ситка - Аляска. На 1 април 1974 г. над кратера се издигат облаци черен дим, които хвърлят в паника местните жители, които се страхуват той да не избухне. Неколцина смелчаци пропълзяват до кратера, където виждат, че там... горят стотина стари автомобилни гуми, подпалени от местния шегаджия Порки Бикар.
_______________________
Акули плашат Чикаго
През 1981 г. вестник “Хералд Нюз” в Роскомън, Мичиган, съобщава, че в най-скоро време в езерото Мичиган ще бъдат пуснати 2000 акули. Това било част от програма за “задълбочено изследване на размножителните навици на няколко вида сладководни акули”. Вестникът цитира и представител на Националната биологическа фондация, според когото в езерата щели да бъдат пуснати и “големи бели акули, сини акули и акули-чук”, които първоначално щели да “изяждат по 10 кг риба дневно, а впоследствие и повече”. А когато няма риба акулите започвали да се хранят с човеци... “Хералд Нюз” получава стотици възмутени писма в отговор на тази първоаприлска шега.
_______________________
Не пийте синя кола!
През 1996 г. компанията Virgin Cola информира обществеността, че грижейки се за здравето на своите клиенти, е разработила революционна технология, която вече е вградена в кутийките с нейните безалкохолни напитки. Когато срокът на годност на колата изтичал, течността в кутийката реагирала с метала и цветът му се променял в яркосиньо. Затова от Virgin Cola предупреждавали клиентите да не купуват яркосини кутийки. На шегата яростно реагирали от Пепси. Кутийките на Virgin Cola са червени, а само няколко седмици по-рано “Пепси” лансирали на пазара новите си кутийки. Те били яркосини.
_______________________
Най-големите ругатни за първоаприлска шега
През 1977 г. британският вестник “Гардиан” публикува специално приложение, посветено на Сан Сериф, малка островна република в Индийския океан. Статиите описват географията и културата на тамошната екзотична нация. Но най-важното е че там търсели нови заселници, давали безплатно къща, земя, оборудване и първите заселници, които дойдат до края на годината, ще бъдат освободени от всякакви данъци до живот.
Телефоните на “Гардиан” прегрели. Най-напред от възторг, след това от горещи ругатни.
_______________________
Хамбургер за леваци
През 1998 г. Burger King публикува на цяла страница в “Ю Ес Ей Тудей” реклама на нов продукт - бургер за леваци (Left-Handed Whopper), предназначен за онези 32 млн. американци, които си служат по-добре с лявата, отколкото с дясната ръка. Според рекламата, новият бургер имал същите съставки като оригиналния Whopper, но те били завъртени на 1800 , така че центърът на тежестта на сандвича да се падне отляво за по-голямо удобство на леваците. На следващия ден Burger King публикува прес съобщение, което разкрива, че бургерът за леваци е първоаприлска шега, но това не пречи на хиляди американци да влизат в заведенията от веригата, търсейки новия сандвич. Успоредно с това много други клиенти започнали да искат “сандвич за десняци”.
_______________________
Новото Бе Ем Ве се управлява с поглед
Очевидният факт, че англичаните са най-лековерният народ, е оценен по достойнство от Бе Ем Ве. По традиция на всеки 1 април баварският производител на автомобили публикува на страниците на британската преса реклами, описващи несъществуващи технически нововъведения. Веднъж става въпрос за миниатюрна чистачка, която чисти емблемата на предния капак, друг път - за изобретяването на автомобил без волан, който се управлява с гласови команди и с поглед, за предно стъкло, от което насекомите отскачат, без да се размажат, за гуми, които се помпат от арматурното табло, за система, която лъже полицейските радари, че скоростта, с която се движи автомобилът, е по-ниска с 30 км/ч от реалната, или за технология, която изписва думите на водача на предното стъкло, така че шофьорите, движещи се отпред, да могат да ги прочетат.
_______________________
Шегаджиите печелят 26 милиона долара от една шега
На 1 април 1996 г. шестте най-големи американски вестника, включително “Ню Йорк Таймс” и “Вашингтон Пост” публикуват на цяла страница обява, според която веригата заведения за бързо хранене Taco Bell е купила Камбаната на свободата (Liberty Bell, един от най-святите символи за американците, камбаната, която на 8 юли 1776 г. призовала гражданите на Филаделфия да се съберат на площада и да чуят Декларацията за независимостта) и тя вече ще се нарича Taco Liberty Bell.
Стотици възмутени граждани се стекли към павилиона в Националния исторически парк във Филаделфия, където се пази камбаната, а журналистите атакували с въпроси Майк Маккъри, прессекретар на Белия дом.
Той обаче излязъл с чест от положението, заявявайки, че правителството е продало не само Камбаната на свободата, но и мавзолея на Линкълн, който вече щял да се нарича Ford Lincoln Memorial.
Най-голяма била печалбата на Taco Bell. Шестте реклами във вестниците стрували 300 000 долара, но генерирали отразяване, което се оценява на 25 млн. долара. Отделно от това, на 1 и 2 април продажбите на Taco Bell скочили с 1 млн.
_______________________
Сутиени смущават телевизори
Британският вестник “Дейли Мейл” отбелязва първия ден на април през 1982 г. със статия, озаглавена “Повредата не е във вашия телевизор, а във вашия сутиен”
В нея се обяснява как местен производител пуснал на пазара 10 000 сутиена с необичаен дефект. Банелите им били изработени от специална медна тел, предназначена за противопожарни аларми. Когато въпросната медна тел влезе в реакция с найлона и телесната топлина, тя създава статично електричество, което на свой ред смущава телевизионните и радиовълните.
В статията се казва още: “Смущенията в телевизионните предавания, от които през последните седмици се оплакват зрители от всички краища на Великобритания, са причинени не от необичайни атмосферни условия, а от 10-те хиляди сутиена”.
Вестникът призовава жените да се подложат на прост тест, за да установят дали техният сутиен е от въпросната партида: “След като носите сутиена поне половин час, свалете го и го размахайте над телевизора”.
Статията е илюстрирана със снимка на модел, която активно размахва сутиена си. След като прочел статията, главният инженер на “Бритиш Телеком” светкавично проверил колежките си какъв тип сутиен носят.

Start BG

Назад


Първоаприлски лъжи
Връзвания по първоаприлски

Първоаприлски лъжи

Предизвикателство...

Първоаприлски лъжи

“Цайс” е новият шампион на 3-та лига,
Оранжева дивизия, град Чатануга, щат Небраска, САЩ


Първоаприлски лъжи

Г-о-о-о-о-о-о-о-л...

Copyright 2005-2009 Bulgaria21.com Chicago