15 март 2008 г.
“От А до Я на пазара за недвижими имоти”
Money and Markets гостува на мартенския брой на “Български хоризонт”
ЦАРЕ НА ОТРИЧАНЕТО: КАКВО БУШ И БЕРНАНКЕ НЕ НИ КАЗВАТ…

Никога не подценявайте способността на политиците и на бюрократите да се вклинят в щаблона на отричането.
Съвсем неотдавна насред водовъртежа от страховити икономически новини, Буш и Бернанке, гледайки в очите милионите зрители и слушатели, съвсем искрено заявиха:
“Не мисля, че вървим към рецесия” (Буш). “Не очаквам стагфлация” (Бернанке).
Точно това направи и Грийнспейн в началото на това хилядолетие, докато съдействаше за най-големия “балон” на всички времена.

ТРИТЕ УДАРА СРЕЩУ ДОЛАРА

Намаляването на потреблението
Засилването на безработицата
Вялите, незаинтересовани действия на Федералния резерв


Това, според Jack Crooks  от Money and Markets,  са трите най-силни ударе срещу щатския долар.

Потреблението досега е създавало близо 2/3 от целия брутен вътрешен продукт на САЩ. Когато потребителите пазаруват американската икономика превъзхожда значително другите главни икономики в света.
Но днес средният американски потребител е затънал в дългове. Дългът като процент от брутния вътрешен продукт надхвърля вече 130%.
И колкото повече банките и фирмите за ипотечни кредити оглеждат загубите си от стотици милиони долари поради лошите кредити, толкова по-малко склонни са те да дават нови заеми преди да въведат ред в балансите си.

Безработицата. Здравият пазар на работна ръка е задължително условие за успешна икономика. Откриването на нови работни места засилва покупателната способност на потребителите и влияят положително на икономиката.
Напоследък статистиките са тъжни. Нещата вървят на зле.
По официални данни, средната безработицата за дадена седмица е с 20,000 по-висока от миналата година. Само през януари са били закрити 17,000 работни места, а през февруари – нови 63,000.
 
Федералният резерв. Примерът, който авторът дава за ролята на Федералния резерв е от бейзбола. И приравнено за прегледност към играта на един футболен отбор, сравнението изглежда приблизително така: когато централното нападение ти е слабо, а двете крила са деморализирани, не можеш да очакваш отбраната да извоюва победа.  
Ролята на тази институция е да реагира на данните за растежа (на икономиката) и цените и да ги държи под контрол.
Вместо да прилага силна монетарна политика Федералният резерв реагира несръчно и негъвкаво. А Бен Бернанке стои на игрището и твори комедия от грешки. Без да обръща внимание на инфлацията, той продължава да сваля лихвата макар, че банките нямат желание да позволят на потребителите да се възползват от нея.
Отношението му към валутата на страната е меко казано незаинтересовано.

Колабирането на ипотечното кредитиране през 2008-ма
Предаваме ви обзора на Мартин Вайс със съкрашения и обобщения

“Колабирането на ипотечната кредитна индустрия през 2008-ма започна. Къде? – Във всеки дом, бизнес и правителство”, така в “Money and Markets”  в средата на март Мартин Вайс обобщава фактите около безпрецедентното сриване на кредитния пазар.  
Този колабс не е обикновената рецесия в началото на всеки нов бизнес цикъл. Нито е призракът на Голямата Депресия изригнал от бездната на 30-те години на миналия век, за да ни преследва.продължава Вайс.
Кредитният колабс на 2008-ма е внезапно рязко нарастване на броя на собствениците на имоти, които не са в състояние да плащат вноските по заемите си...И на също толкова рязко ограничаване на отпускането на нови жилищни заеми.
Кредитният колабс е също безпрецедентно нарастване на броя на закъсалите собственици, губещи къщите си поради неплатежоспособност – т.е  на home foreclosures.
Изброените дотук явления предизвикват неочаквани корпоративни банкрути... и също толкова неочаквано изискване от банките за допълнителни гаранции.
Кредитният колабс създава релна опасност за срив на бизнеси, за парализиране на правителства по места, за унищожаване на инвестиционните портфолия на милиони американци.
Кредитният колабс започва вече да саботира най-добре скроените планове на федералното правителство:
• като неутрализира ефекта от намаляваните от Федералния резерв лихви,…
• като обезмислява заплануваните от Конгреса икономически стимули
• като заплашва да лищи Вашингтон от традиционната му способност за борба с рецесията.

След оповестяването на новите данни за състоянието на икономиката, Федералният Резерв изпадна в паника.  В средата на март в отчаян опит да предотврати пълномащабно колабиране на кредитните пазари ведомството на Бернанке обеща да отпусне
• $100 милиарда долара в дългосрочни заеми (срещу каквито и да са гаранции, вкл. и под формата на лоши заеми),
• други $100 милиарда в краткосрочни заеми, плюс
• още толкова допълнително финансиране, колкото е необходима за облекчаването на мъките на следващите жертви на кредитния колабс….

Така банковата система ще бъде наводнена с ново огромно количество хартиени пари…, които идват под формата на обезценени книжа, а не на богатство, продължава Вайс.
        $$$      $$$      $$$      $$$
При това американският долар, достигнал и без друго най-ниската си стойност  в историята, ше бъде ударен отново. Обезценяването му продължи за четвърта поредна седмица спрямо еврото,  вече достигна най-ниското си равнище за последните осем години спрямо йената и спрямо повечето валути от Третия свят.

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад

ЦАРЕ НА ОТРИЧАНЕТО




ДОЛАРА





Интернет дизайн