1 март 2008 г.
Фондация „Сълзица за Вас”
„ПРИКАЗКА ЗА ДОБРОТАТА”

Фондация „Сълзица за Вас” е българска НПО, която подкрепя млади дарования в нужда, независимо от тяхната расова, етническа или религиозна принадлежност.
Фондацията набира средства за дейността си като представя у нас и в чужбина творчески изяви на млади таланти, мултиплицира и разпространява техни продукти, като защитава авторските им и сродни права.
Основен интелектуален продукт на Фондацията е картинната книга за оцветяване –„ПРИКАЗКА ЗА ДОБРОТАТА”. Нейн автор-художник е 7 годишната Сълзица Борисова – Патрон на Фондацията, а стиховете са на Тоня Борисова.
Книгата е с черно-бяло книжно тяло и с пълноцветни корици. Предназначена е за деца от предучилищна и начална учищна възраст и е одобрена през 1999г. от Министерството на образованието и науката в България като УЧЕБНО ПОМАГАЛО. Носи послание за ТОЛЕРАНТНОСТ, МИЛОСЪРДИЕ И ДОБРОТА.
Книгата има четири издания с общ тираж 20 000 екземпляра. С лични средства на семейство Борисови, благотворително са осъществени три издания. От продажбите им, за периода 1996 г. – 2004 г. са дарени повече от 3 000 екземпляра и над 21 500 лв. в подкрепа на социални домове, учебни заведения, БЧК, благотворителни инициативи и млади дарования – в България, Западни покрайнини и Бесарабия.
Желанието ни е да бъде осъществено многоезично печатно и мултимедийно издание на книжката, което да се разпространи в цял свят, като български глас за мир, толерантност, сътрудничество и доброта между хората. Книгата би послужила за изучаване на български език от децата на сънародниците ни по света, както и за спечелване на нови приятели на България.

За повече информация:
e-mail: tonia_borisova@abv.bg мобилни телефони: +359877/ 005 111 и +359898/448854, Skype salsica_za_vas; www.salzitsazavas.free.bg


Председателката на Фондация “Сълзица за вас” - Тоня Борисова

Тоня Борисова е родена в Димитровград. Завършва Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново и Кино педагогика – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – София. Родственица е на видния писател и общественик Захари Стоянов и майка на три деца. Живее и твори в София. Председател на Фондация „Сълзица за Вас”.
Пише поезия, проза, публицистични материали, сценарии за филми и спектакли; занимава се с редакторска работа и литературна критика; прави преводи от и на руски език. Създава музика по свои произведения.
Има над 550 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е организатор, сценарист и режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от всички фолклорни области на България, както и на свои собствени композиции. Спектаклите й са различни по вид и продължителност: от тридесетминутен моноспектакъл до грандиозен концерт-спектакъл с участието на изтъкнати певци, инстументалисти, музиканти, оркестри, хорове, фолклорни формации и ансамбли, между които: Валя Балканска, Теодосий Спасов, Янка Рупкина, проф. Херма ван Шайк Ламбермонт (Холандия), Мариана Паунова ( контраалт – Метрополитен опера, Ню Йорк) и др.Стиховете й са превеждани на френски, немски, английски, украински, руски, потругалски, чешки, турски, есперанто и фарси.
Издала е книгите: Приказка за Добротата”, „Жива Памет”, „Царевград Търнов - Всеславният”.


Из проекта: Създаване културен, учебно-производствен екоцентър Родово имение „Сълзица” за развитие на екологичен, приключенски и културен туризъм и провеждане на активни природозащитни действия с цел възстановяване на екоравновесието и биоразнообразието.
Разработван е от Фондация „Сълзица за Вас” – гр. София

Проектът цели създаване на пръв по рода си Културен, учебно-производствен екоцентър „Родово имение „СЪЛЗИЦА””, разположен в с. Люти дол, Община Мездра. Има амбицията да развива широка и разнообразна дейност: образователна, природозащитна, съхраняваща биоразнообразието и попуряризираща природните, исторически и културни забележителности на региона и България.
Екоцентърът ще популяризира природосъобразния начин на живот и стимулира местното население да развива екологичен и културен туризъм.
Идеята е да бъде изградено и приведено в действие Родово имение „Сълзица”, което да представлява ефективен модел на изпитаното през вековете българско родово, самозадоволяващо се, безотпадъчно стопанство.
Родовото имение ще предлага на своите гости настаняване в къща, изградена в традиционен архитектурен стил по забравена вече в региона, технология на старите български майстори, използваща естествени, екологично чисти материали.
В имението ще се прилагат традиционни способи и методи за производство и употреба на разнообразни екологично чисти храни и продукти. Ще се акцентира върху възобновяване и въвеждане в малките лични стопанства на позабравени и съвременни добри практики в сферата на екологичното земеделие и животновъдство.
Цел на Екоцентъра ще бъде да заинтригува младите хора – работещи в центъра и гостуващи в него, да потърсят своята реализация в селото – като стопани на земята или в сферата на туризма.
Предвижда се възможност туристите, гости на Екоцентъра, да вземат участие в природоизследователски, научни и приключенски излети, походи и конни преходи до природни и исторически забележителности в землището на селото и региона; в разнообразни спортни състезания по туристическо и звездно ориентиране.
Широкоспектърната културна и екологична програма на Екоцентъра ще включва провеждане на разнообразни семинари, срещи, открити екофоруми и конференции; на зелени и бели училища; пленери по фотография, видеооператорство, изобразително изкуство, керамика и каменоделство, дървостругарство; по българска бродерия и тъкачество… Ще се организират народни събори, съобразно Българския обреден и църковен календар, включващи - надпявания и надигравания; фолклорни фестивални изяви, експониране на изложби и базари за екологично чиста продукция.

Назад

Ден на България в Чикаго


Интернет дизайн