1 март 2008 г.
3-ти март за 3-ти път
Ден на България в Чикаго

      За трети път Трети март – Националният празник на България става и Ден на България в Чикаго. Традицията е белег за българския авторитет и благодарност за приноса, който нашата общност влага в просперитета на града, щата и Америка.
      Ето и думите на Генералния консул на България Иван Сотиров, който има особени заслуги за учредяването на този Български ден в Чикаго:
      “Издигането на българския национален флаг бе официализирано със специална Прокламация на кмета на град Чикаго Ричард М. Дейли. В тази прокламация 3 март бе обявен за Български ден в Чикаго. Това е още едно признание за равнището на отношенията между България и САЩ и за готовността на местните власти да работят за задълбочаването на икономическите и културните връзки с нашата страна. Същевременно това е и знак за отношението на местната власт към българската общност в Чикаго, която дава своя принос в този мултиетнически град за развитието му като съвременен преуспяващ икономически и културен център на Средния Запад.
      Всички трябва да се радваме и може да се гордеем, че с общи усилия успяхме да издигнем българското национално знаме на централния площад в града. И няма никакво съмнение, че това е събитие, което вече се вписва в историята на Чикаго.”


Но ний знаем!

...Но ний знаем, че в нашто недавно
свети нещо ново, има нещо славно,
що гордо разтупва нашите гърди
и в нас чувства силни, големи плоди;
защото там нейде навръх планината,
що небето синьо крепи с рамената,
издига се някой див, чутовен връх,
покрит с бели кости и със кървав мъх
на безсмъртен подвиг паметник огромен;
защото в Балкана има един спомен,
има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей...
---------------------- Иван Вазов

Казват, че в един от трудните моменти на България, когато се чула страшната новина, че България е онеправдана, разкъсана, унизена от несправедливостта на силните на деня, народът тръгнал сам, без някой да му прави плакати и измисля протестни лозунги, тръгнал от различни краища на малката тогава София, без хората да се договарят помежду си или някой да ги събира, към едно място... Към къщата на Иван Вазов. Пред дома на народния поет почерняло от хора. Вазов излязъл пред тях. Мълчаливо. Народът също мълчал. Постояли така и се разотишли. После той написал стиховете, които крепели и крепят народния дух десетилетия, столетие...
Днес, и винаги, българите знаем, че свободата ни не е била подарък и знаем още, че нашите деди и прадеди са я извоювали с кръвта си. Знаем, че в живота на хората и в историята на една страна има и добро и лошо, и правда и неправда, но в нашия дух винаги трябва да опазим онази величава искра, с която някога предците ни са отвоювали за нашия род и родина скъпата свобода!
Затова и сега, пред 130-тият български ден на свободата, ние се събираме в нашата църква “Света София” на тържественото чествуване на Националния ни празник, организирано от вестник “България”. Ще бъдем всички заедно. Българите в Чикаго, заедно с нашите православни свещенослужители и от двата православни храма “Свети Иван Рилски – Чудотворец” и “Света София”, работници, студенти, шофьори, доктори, вестникари, адвокати, учители... От всички професии и от всички възрасти, с различно образование, различни по характер, често и по стремежи или начин на живот, но еднакви по нашата българска същност.
Събрани. Разпиляни не струваме за нищо. Отдавайки почит на тези, които с подвиг, и с живота си дори, са ни завещали устоите на днешния живот. Сега от нас очакват същото бъдните българи – тук, в Америка, в старата Родина и на всякъде по света...

“Старт BG Чикаго”

Назад

Ден на България в Чикаго
Ден на България в Чикаго


Шипка
Шипка


Интернет дизайн