15 февруари 2008 г.
АМЕРИКА ПРЕД ИЗБОРИ
И ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРОБЛЕМИ
“Страхът печели най-много гласове на изборите в Америка” - така “Таймс” обобщи неотдавна политическата картина в САЩ през 2008-ма.

Преди година всички очакваха, че външната политика ще центрира вниманието на политиците и на избирателите върху войната в Ирак, борбата срещу тероризма, кризата в Близкия изток и други абстрактни за американците събития. Но в началото на 2008-ма сякаш разумът надделя.
Темите на деня станаха сриващите се цени на имотите, поскъпващата енергия, кризата в ипотечната индустрия, както и отражението им върху заетостта, доходите, финансовата сигурност, здравното и пенсионното осигуряване - реални проблеми, които пряко засягат всички.
Икономическите проблеми на страната почти изцяло засенчиха външната политика, а претендентите за кандидат-президенти на основните политически партии се оказаха въвлечени в реална надпревара с трудно предсказуем резултат.
Специалистите си задават и друг въпрос:

В СЪСТОЯНИЕ ЛИ Е ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПРЕДИЗВИКА ОБРАТ ПРИ ПАГУБНИЯ КУРС НА ИКОНОМИКАТА?

В годината на изборите не липсват предложения и популярни пакети за стимулиране на тежко поразената икономика. Какво ще е въздействието им - ще покаже Бъдещето.
В конгреса на САЩ се обсъждат мерки, целящи да засилят ефекта от намаляването от Федералния резерв на основната лихва, за да се задвижи отново икономическата машина.
Според бившия министър на финансите Лорънс Самър, Конгресът трябва да приеме закон за стимулиране на икономиката до $150 милиарда долара. Но каквото и да се прави има вероятност всичко да се окаже “прекалено малко и прекалено късно”, а изобщо не става въпрос за “прекалено много и прекалено рано”.
Едва ли някой се съмнява днес, че икономиката на САЩ рязко забавя темповете си. Мненията се раздвояват относно рецесията “дали е започнала или още предстои”. През последните седмици икономическите показатели се влошават непрекъснато.
“Историята на Конгреса е доста разнородна относно успеха на мерките за стимулиране на задъхващата се икономика”, споделя бивш високопоставен служител от Федералния резерв. “Причината е, че за одобрение от Конгреса се изисква прекалено много време. И когато законът започне да действа, рецесията е отминала”, продължава той.
Два са правителствените “източници” на мерки за стимулиране на икономиката: Федералният резерв, Конгресът и Белият дом. Първият намалява основната лихва, а вторите “могат да намаляват данъците или да увеличават отпусканите средства за постигане на положителен шоков ефект” (“шокова терапия”).

Надя Милчева

Назад

USA President 2008

Интернет дизайн