15 февруари 2008 г.
От «А» до «Я» на пазара на недвижими имоти
“Балоните на Грийнспейн: Ерата на Неведение във Федералния Резерв”
от Бил Флекенщайн

“New York Times” нарича Алън Грийнспейн “Господин Сапунен балон” (“Mr. Bubble”) за ролята му в двете най-големи кризи на американската икономика напоследък и в пукането на двата най-големи “балона” през последните десетилетия: на стоковия пазар и на пазара за имоти. Бил Флекенщайн от MSN Money разкрива истината зад “ерата на безразсъдство” на Грийнспейн. Като сваля рязко лихвения процент, за да извади инвеститори от тежко положение, Грийнспейн помага на много хора да забогатеят, но действията му водят до срива на dot-com-индустрията през 2000-та година и до бъркотията на ипотечния пазар през 2007-а.
  Но като се върнем назад, безразсъдството на Грийнспейн е допринесло за срива от 1987, кризата на Savings & Loan, за провала на Long Term Capital Management, и дори за Азиатската криза.
Тази тъжна равносметка очертава Грийнспейн като най-лошият Председател на Федералния резерв на САЩ в цялата му история и допринася за “икономическото разбуждане” на инвеститори и заинтересовани.


ОФОРМЯ СЕ НОВО ПРИВИЛЕГИРОВАНО МАЛЦИНСТВО – “НА ОНЕЗИ, С КОИТО БАНКИТЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ”

Та както се казва във вица: “Коя новина искате да чуете първо - добрата или лошата?”

Добрата е, че лихвите паднаха почти до нивото на 2004-та: за 15 год. фиксирана лихва и добра кредитна история може да се вземе заем дори под 5% - напр. 4.85%, а за 30 год. - 5.5% (както се казва - ако се класирате по всички критерии).

Лошата е, че онези, които могат да се възползват от тези добри лихви стават все по-малко; и техният брой непрекъснато намалява, а критериите стават все по-строги.
“Отказвам на 60% до 75% от заинтересованите да рефинансират”, споделя президентът на Americana Mortgage Group от Лонг Айлънд, Ню Йорк. Част то тях нямат достатъчно equity (собствени пари - т.е. разликата между пазарната стойност на къщата и заема към банката). Останалите нямат достатъчно добра кредитна история”, добавя той.

През първата седмица на февруари броят на молбите за заеми са били със 73% повече в сравнение с 2007-ма, и 69% от всички подадени молби са за рефинансиране, обяви Mortgage Bankers Association (MBA).

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад

Mr. Bubble



Инфлация

Интернет дизайн