15 февруари 2008 г.
“Старт БГ Чикаго” – интервю с
Валентин Йорданов,
спортният лидер, който има всичко!

Валентин Йорданов е сред онези световни суперзвезди, които са постигнали всички възможни победи, отличия и награди в своя спорт. Неговото име като гражданин на обществото и състезател е кристално чисто, а спортното му трудолюбие, дух, характер и чест, неговата скромност и джентълменско поведение са пословични.
Спортният му живот е ярък и изпъстрен с победи.
Роден е през 1960 г. в с. Сандрово – Русенско.
Завършил е спортно училище в Русе и Националната спортна академия в София със специалност “Треньор по борба”.
Състезава се в категорията до 52 килограма в свободната борба.
Многократен шампион на България в състезаниятя за деца, юноши и възрастни.
7 пъти европейски шампион, 1 път сребърен и 1 път бронзов медалист.
7 пъти световен шампион, 2 пъти сребърен и 1 път бронзов медалист.
1 път олимпийски шампион и 1 път носител на бронзов олимпийски медал.
Световен шампион е бил в Киев 83, Будапеща 85, Клермон Феран 87, Мартини 89, Торонто 93, Истанбул 94, Атланта 95.
Олимпийски шампион – Атланта 96 , бронзов медалист – Барселона 92.

Валентин Йорданов е зам.председател на Българския олимпийски комитет и отговаря за олимпийската подготовка на българските спортисти.
Той е и председател на Българската федерация по спортна борба и под неговото ръководство този спорт вече възвръща позагубени през деветдесетте години позиции.
Неговият дом, съпругата му Здравка и двете им вече големи деца Ирина и Янчо са във Филаделфия, Пенсилвания, но той лично прекарва повече от времето си в България, където влага всичките си сила за благото на българския спорт.
Спортният кореспондент на “Старт БГ Чикаго” се срещна и разговаря с него на международната среща по класическа борба между САЩ и България в началото на февруари 2008 г. в Чикаго.


- Г-н Йорданов, благодаря Ви за това интервю, което ще предоставим с особено удоволствие на нашите читатели. Българите в Чикаго никога не престават да се интересуват и обичат спортистите, които представят страната ни, и нас в това число, по най-добър начин! Вие сте един от най-изтъкнатите спортисти на България и в света и за нас е чест, че сте тук , при нас в Чикаго! Разкажете ни как и кога започнахте да се занимавате с борба?
- Началото беше през 1970 г. в родното ми село Сандрово – Русенско. При нас има традиции в този спорт и всички момчета се бореха. Моят брат – също. Той е първият, който ме заведе в спортната зала.

- На колко години сте били тогава?
- На 10. Започнах доста успешно – побеждавах на селските първенства, които имаше тогава. После дойде Георги Ачев от Русе, треньорът, който ме забеляза и насочи към Спортното училище в Русе. И така през 1975 г. бях вече в този добър спортен център, занимавах се сериозно с борба, тренирах двуразово, и това е един от големите шансове, който ми помогна да се представя добре в този спорт. Това са първите ми стъпки.

- Някой друг от семейството ви тренирал ли е борба?
- Брат ми, макар че не достигна високи резултати. Той нямаше шанса да попадне в Спортното училище. Даже тук в Чикаго има и един друг борец - Стоян Райков, с когото заедно са излизали на тепиха. Понякога Стоян го е надвивал и аз му казвам сега, че той е “виновен” брат ми да прекрати състезателната си кариера! А това момче тук /показва го на трибуната/ е синът на моя треньор Георги Ачев.

- Като млад състезател имахте ли идол, на когото сте искали да приличате?
- Идоли ми бяха тогава Огнян Николов, той също е от моя край, Иван Илиев, който беше световен шампион... Като малък съм слушал за Продан Гарджев, Еньо Вълчев, Петко Сираков, Боян Радев. Това са спомените ми от онова време...
Интересното е, че винаги съм излизал с една мисъл – да победя. Струваше ми се, че всички големи борци, които гледах като млад състезател, имат точно това чувство в себе си през цялото време на схватката...

- А срещали ли сте се с някой от тях?
- Не, те са доста по-големи от мен.

- Имате невероятните 685 изиграни срещи, от които сте загубили само 12. Кои са победите, които пазите в сърцето си и кои са разочарованията ви?
- Наистина загубите са малко за сравнително дълга кариера като моята... Най-ценните ми победи са през 1983 г на световното първенство в Киев. Това беше първата световна титла за мен. Там, на стълбичката, сме 4 световни шампиона. 52- килограма беше категория, в която никога не се знаеше кой кого ще победи. Аз съм горд, че победих Белоглазов, един от най-известните борци по това време, олимпийски и многократен световен шампион, също така и световния шампион Сакура, а и всички останали. Това е един от добрите ми спомени Тази титла ми е най-скъпата.
Интересното при мен е, че в нечетните години винаги съм бил без загуби, а в четните - винаги имах по една загуба!

- Суеверен ли сте?
- Да, може да се каже... Всички спортисти сме малко или повече суеверни. Зависим твърде много и от шанса. Всеки си мисли, че нещо може да му създаде или отнеме самочувствието и куража, че някаква случайност може да го лиши от победата. Спазвал съм мои лични традиции и ритуали. Не са кой знае какво. Не носех талисмани, но имах любими упражнения, с които загрявах – винаги по един и същи начин преди срещите.

- Притежавате и рекорд от 10 медала на световни първенства – 7 златни, 2 сребърни и 1 бронзов, Златен олимпийски медал от Атланта 96 и Бронзов от Барселона 92, 7 европейски титли и доста сребърни и бронзови медали от тези първенства, европейска титла за младежи...
Има ли някакъв секрет за постигането на тези забележителни победи?
- Всичко това е резултат от нагласата ми да изляза победител от всяко първенство. Никога не съм бил разколебан на тепиха. Изправям се срещу противника за да го победя! Това винаги ми е носило успех. Това точно казвам сега и на момчетата. За да побеждаваш трябва МНОГО ДА ИСКАШ да побеждаваш! Победиш ли веднъж някого - следващия път той излиза по-разколебан срещу теб. Има една такава наша приказка: “Бий, за да те уважават!”.
Е, само с искане не става, разбира се! Големият спорт е изключително тежък труд – и това е място, където никой друг не може да свърши твоята работа...

- Как удържахте спортното си тегло в категорията толкова години?
- Това е много уместен въпрос. Аз имах доста проблеми с тегловия режим, много килограми трябваше да свалям. Както сте забелязали тук на някои момчета направо не им се говори... Аз също бях така. На някои първенства трябваше да свалям много килограми. И това е най-трудното – да победиш себе си.. Да победиш противника е по-лесно. Всеки път съм казвал – един път да мине това състезание – втори път няма да се стига до този ад... Но после се забравя, почва пак отначало... и така 15 години.

- Чикаго е сред градовете - кандидати за олимпийските игри през 2016 година. Голямата българска общност искрено се надява кандидатурата да е успешна. Според вас какви са шансовете ни?
- Аз също поддържам кандидатурата на Чикаго. Не случайно сме тук за тази среща./Срещата по борба - класически стил САЩ – България в Чикаго, б.а./ В тази поддръжка не съм само аз. И българската спортна общественост поддържа кандидатурата на Чикаго. Ще се радвам много ако е успешна.

- Вие сте зам.председател на Българския олимпийски комитет и президент на Българската федерация по борба. Бихте ли споделили какво е състоянието на българската борба днес?
- Българската борба не е изключение от общото състояние на българския спорт, който беше в много трудно положение. Сега вече има малко оживление. Знаете, че борбата у нас има големи традиции, това е най-успешният български спорт, с най-много медали. Миналата година чествахме 75 години организирана борба. В последно време отново имаме световни шампиони, не се връщаме без медали от големите първенства. По-миналата година имахме две световни титли, през 2007 – също - Явор Янакиев и Станка Златева. Тя стана и спортист на годината. Появиха се и много надеждни млади момчета. През 2007 г. имаме световен шампион и сребърен медалист на световното първенство. Имаме и европейски шампион. Така че има надежда - борбата ще продължи да носи слава на България.

- Виждате ли по-нататъшно добро развитие в сътрудничеството между българската и американска борба?
- Ние имаме от доста време връзки помежду си. По моя преценка – над 10 години... Американците идват у нас на съвместни лагери, ние също участвуваме в такива лагери в олимпийската база в Колорадо. Участвуваме винаги и в турнира “Дейвид Шулц”. Американците идват на нашия турнир “Дан Колов” и на други състезания. Тази година правим във Варна международен турнир, където очакваме и американските борци - повече от 25 човека. Контактите ни са добри и се развиват.

- Г-н Йорданов, вие сте един от най-честите пасажери по трансатлантическия полет България – САЩ и обратно. Как съчетавате времето между работата и семейството си?
- Това е труден въпрос. И като спортист и сега – много време отсъствувам от дома. Бих искал да благодаря на семейството ми, което ме подкрепя. Дори и сега жена ми и нашият син са тук – дойдоха и те в Чикаго да сме малко повече време заедно. Понякога се виждаме по-дълго в залата, отколкото вкъщи... Отсъствува само дъщеря ми - все пак някой трябва да пази къщата...
Работата ме задължава да бъда често отделен от семейството си. Ние имаме 8 национални български гарнитури по борба - мъже, жени, кадети, юноши, свободна и класическа борба... Така че и вътрешния и международния спортни календари са доста натоварени. Имаме съвместни лагери – очакваме отбори от Франция, Италия, Монголия и Турция. Тази година е особено важна – предстоят Олимпийските игри в Пекин. Имаме квалификационни олимпийски турнири, европейско първенство за мъже. Ще бъде изключителна година.

Г-н Йорданов, много ви благодарим за вниманието към нашите читатели. Пожелаваме на игрите в Пекин българските борци, водени от вас, да се представят отлично! И на вас лично – много успех и отличен шанс!

Тодор Т. Паунов

Назад

Валентин Йорданов
Валентин Йорданов е сред онези световни суперзвезди, които са постигнали всички възможни победи, отличия и награди в своя спорт.

Валентин Йорданов
Валентин Йорданов е сред щастливите лидери в българското общество –
къде другаде страната ни има такъв мощен световен елит?
/Снимката е от тържественото честване - 75 години българска борба/


Валентин Йорданов
Висока награда от Спортна България,
връчена от председателката на ДАМС Весела Лечева


Валентин Йорданов
С Боян Радев –
две звезди на световния спортен небосклон!


Валентин Йорданов
Съпругата Здравка и синът Янчо –по-често заедно в спортната зала, отколкото у дома, във Филаделфия...

Райков и Ачев
Заедно... Някога в Русе и България, сега в Чикаго и САЩ: Стоян Райков (състезавал се заедно с брата на Валентин Йорданов) и Георги Ачев (син на първия му треньор).

Назарян
Армен Назарян беше най-добрият майстор в борбата и на срещата в Чикаго.


Снимките към материалите и интервюто с Валентин Йорданов са от сайта на Българската федерация по борба и на фотоотдела на “Старт БГ Чикаго” от срещата между националните отбори на САЩ и България през февруари 2008 г. в Чикаго.

Интернет дизайн