31 януари 2008 г.
Българо Американска Асоциация, Чикаго
Една, за съжаление, много актуална тема...

На последната за януари 2008 година Семинарна сесия на Българо Американската Асоциация беше поставена на обсъждане една, за съжаление, много актуална и наболяла тема – измамата. И, пак за съжаление, стана ясно, че в България и общностите ни по света това явление е не само теоретично познато, но направо си е влязло в широка употреба.

Измамата обикновено се хваща заедно на хорото с такива приятели като корупцията, рекета, заграбването на имущество и власт, пладнешкия грабеж на който силните на деня подлагат хората около себе си и пр. Но измамници могат да бъдат и нищо и никакви хорица, които се представят за специалисти, надарени със свръхестествени сили, тарикати с връзки и пр.
Присъствуваха хора от различни професии и възрасти, сред тях и от бранша на търговията с недвижимости, където продължават последиците от една неразумна печалбарска истерия, свързана също с доста конкретни измами при купуването и продажбата на къщи и апартаменти.

Председателят на БАА адвокат Цветелина Бойновска запозна семинара със случаи от съдебната практика и какво би трябвало да знаят и обмислят нуждаещи се от съвет и помощ хора, които рискуват да се доверят на слабо познати и користни хора.

Динко Динев представи, така да се каже, историческото развитие на това явление и подчерта как сложната обвързаност в живота на хората създава много възможности за измами.

В Семинара участвува и варненския съдия Дончева, която се включи по телефона и разказа за своята книга с примери и коментарии от измамите, битуващи в днешното съвремие на България.

В спринтьорско темпо, но продължило все пак цели три часа, водещият срещата проф. д-р Чаракчиев успя да даде думата на почти всички участници. Щеше да бъде приятна констатацията, че се получи много богата на примери дискусия, ако не е омерзението, с което човек слуша за измамите, за човешката алчност и престъпност. В която все повече хора взимат участие. И се поставя въпросът – не е ли вече измамата една от най-разпространените професии на днешния ден?

Във всеки случай със сигурност може да се каже, че присъствуващите получиха достатъчно информация за да станат поне малко по-неуязвими за лепкавите пипала на измамниците.

Текст: “Старт BG Чикаго”
Снимки: Eurochicago.com


Назад

Българо Американска Асоциация, Чикаго
Динко Динев, учредител и член на борда на директорите на БАА, представи темата и отношението на общството към това негативно явление в исторически и нравствен аспект.

Българо Американска Асоциация, Чикаго
Председателят на БАА Цветелина Бойновска запозна семинара със случки от съдебната практика.


Интернет дизайн