31 януари 2008 г.
Снимки в старата галерия

На своята първа за 2008-ма година изложба в Чикаго Кина Бъговска се представи с картини, изпълнени в нова и малко позната техника, която придава впечатляваща релефност на произведенията. Тази атрактивност, както и вече добре познатото име на художничката, привличаха много от нейните арт-колеги и други посетители от чикагската културна общественост в ARC Gallery през целия януари, дори и българското национално радио беше впечатлено и посвети специално предаване на събитието.

Повечето картини, показани на тази спонсорирана от Illinois Arts Council изложба бяха продадени. Но в последната събота на януари дойдоха отново наши сънародници - да ги видят и поздравят авторката на специално организираната за българската общност заключителна среща.

Посветила изложбата си на неизчерпаемия извор на вдъхновение и теми, какъвто е българското народно творчество, Кина Бъговска беше приобщила отново към своята “Легенда за хляба” изкуството на “Ансамбъл Хоро”, както и съдействието на Българския музей в Чикаго.

Получи се прекрасна вечер на българското изкуство, дух и култура! В центъра на един от най-големите световни културни центрове, какъвто е Чикаго!

“Благодаря сърдечно на всички, които ми помогнаха да направим всичко това заедно. Това не само оживява нашите български корени и традиции, но показва на мултикултурна Америка красивата страна на нашия народ, това, което го е спасило от забрава в години на робство" – каза Кина Бъговска.

"Благодаря на прекрасните момичета от ансамбъл „Хоро” и тяхната сърцата ръководителка Иринка Гочева, които създадоха истински празник и за които вече всички врати са отворени като истински професионалисти.

Благодарна съм и на Елена Табакова, етнограф и основател на българския музей в Чикаго за вдъхновението и съпричастността, на Петранка Стаматова за медийната поддръжка, на Деси Стаматова за изключителното операторско майсторство зад кадър, на всички мои приятели и поддръжници и на Мария от „Вкусен свят” за апетитните, български хлябове, които ще се помнят дълго.

Радостна съм, че нашата култура и изкуство, нашето творчество, черпещо вдъхновение от необятното богатство на българския артистичен гений, вече се вписват така успешно в американската културна среда. Нашият дух и таланти не само се интегрират, но и обогатяват с пулсиращата си енергия и достижения с американската, значи и световната култура."

Климент ВЕЛИЧКОВ
Фоторепортаж за АRC gallery, Nancy Bechtol
и Деси Стаматова

Назад

БЪГОВСКА - Arc, Chicago
Кина БЪГОВСКА - ”Мистерията на живота”

БЪГОВСКА - Arc, Chicago
Етнографката от Българския музей в Чикаго Елена Табакова: “Тази вечер видяхме как художничката е вплела магията на българското народно изкуство и дух в своята релефна живопис”

БЪГОВСКА - Arc, Chicago
Ръководителката на “Хоро” Ирина Гочева и Петранка Стаматова от “Еурочикаго” и Bulgarian American Heritage Center вече замислят нови идеи за развитие на българската култура в САЩ.

БЪГОВСКА - Arc, Chicago
Русен Русев, “Пилот № 1” на българските ВВС в близкото минало, заедно с Ники – младши, се чувствуват уютно и в картинната галерия.

БЪГОВСКА - Arc, Chicago
Сред гостите на изложбата бе и Валентин Георгиев със съпругата си Яна и двете им деца

БЪГОВСКА - Arc, Chicago
Сестрите Ели и Биляна са най-младите танцьорки на Ансамбъл Хоро. Заедно с Персиана те впечетлиха посетителите, не само с българския фолклор, но и с красотата си.

БЪГОВСКА - Arc, Chicago
Станимира, чиито корени са от Родопите и съпругът й Стайко - семейство на художници, с дъщеря си Мира, заедно с Яна и Деси са тук, за да видят българските картини в Чикаго.

БЪГОВСКА - Arc, Chicago
Председателката на Българо Американската Асоциация в Чикаго, адвокат Цветелина Бойновска с Виктор и Дарий - млади ценители на изкуството.

Интернет дизайн