15 януари 2008 г.
От «А» до «Я» на пазара на недвижими имоти
СБОГОМ, 2007! – ДОБРЕ ДОШЛА, 2008!

Goldman Sachs: САЩ - Кратка и лека рецесия

Ако вземем пред вид всички основни показатели, излиза, че рецесията е вече в САЩ или ще дойде съвсем скоро, отбеляза Ед Макели от Goldman Sachs, инвестиционна фирма, известна с точните си прогнози.
Поради продължаващата криза на имотния пазар, растящата безработица, намаляващото потребителско търсене, Goldman Sachs очаква Федералният Резерв на САЩ да свали основната лихва до 2.5% до края на 2008 г. Сега основната фондова лихва е 4.25%.
Очаква се рецесията да продължи 6-7 месеца, белязани с нулев или отрицателен икономически растеж; а има вероятност растежът да е положителен, макар и слаб – около 0.5%. До края на годината безработицата ще достигне 6.25%.
Доларът ще продължи да е слаб като по този начин продължи да обезценява всички задължения на САЩ и да стимулира все по-конкурентоспособното зад граница американско производство. Вече има данни за подобряването на отрицателното икономическо салдо на страната.
Силното завръщане на американската икономика се очаква през 2009, когато редица показатели ще започнат да възвръщат загубените си стойности.

Британският “The Independent”: Мрачни прогнози за развитието на икономиката през 2008, сътресения през 2009

Евентуална рецесия в САЩ ще забави икономическия растеж на Европа, но Азия ще продължи да се засилва, отбелязва вестникът.
Ще се намали до нормална разликата между лихвата за 3-месечните междубанкови доларови кредити и лихвения процент на Федералния Резерв на САЩ. Но банките по цял свят ще се въздържат да отпускат кредити – по-точно – ще отпускат само при много стриктни условия. Най-вероятно кредитът ще стане по-евтин, но не и по-достъпен.
Силата ще се пренесе към онези, които имат много кеш – ликвидни фирми, суверенни инвестиционни фондове и др. В регионално отношение силата ще се пренесе от САЩ към Близкия Изток и Азия.
През новата година възникващите икономически гиганти, и особено Азия, ще засилят усилията си за по-голяма или пълна независимост от задъхващите се икономики на развития свят.
Вестникът определя като алармиращо събитие на 2007 покачването на цените на храните. Използването на зърното за производство на гориво, повишеното търсене на Китай и др. страни на зърно и месо засилва търсенето, но и глобалната инфлация. Социални и икономически сътресения по цял свят ще са първата последица от покачването на цените на храната.

Jubak’s Journal:
Иде стагфлация!

Изненадата на 2008 може да стане връщането на силния американски долар, споделя Джубак. Причина за догадката: Когато чужди инвеститори влагат големи пари в американски фирми, е по-малко вероятно тези чужди страни да дъмпингират долара.
Ще се повтори ли стагфлацията от 70-те години? – е реторичният въпрос на Джим Джубак. Стагфлация – като сложна дума от “стагнация” и “инфлация”.
И следва отговорът: “Инфлацията расте и икономиката забавя скорост, но тези проблеми все още не са равнозначни на мръсната комбинация от почти (или изцяло) замрял растеж и безконтролно хвръкване на цените.
Все повече инвеститори гледат с тревога към 2008, опасявайки се да не се повторят проблемите от 70-те години. През 60-те години средногодишната инфлация се движи около 2.5%.
Средногодишната инфлацията през 70-те години е била 7.4%. И ето как варира:
1970 - 5.5%: 1974 – 12.2%; 1979 – 13.3% до 1982, когато падна под 4%.
Средният икономически растеж от 1970-1979 е 3.27%, което е значително по-слабо от 60-те години с 4.4% средно на година.

Завръща ли се голямата инфлация? Отговорът е “ДА!”

Накъдето и да се обърнеш – от всякъде идва инфлация! Обикновено Федералният Резерв и Европейската централна банка биха вдигнали лихвата, за да спрат инфлацията. Сега поради заслабващата икономика на САЩ и бъркотията на ипотечните пазари, Федералният Резерв намалява лихвата; и двете банки “наводняват” финансовите пазари с краткосрочен кеш.
Китай, Русия и други възникващи пазарни икономики … печатат пари, за да купуват долари, обезценявайки собствените си валути, и тези пари внасят оживление на стоковите и на имотните пазари. През ноември миналата година, напр. инфлацията в Китай достигна 6.9%. И тези страни изнасят собствената си инфлация под формата на по-високи цени за клиентите си от развития свят, като напр. Wal-Mart.
Търсените от тези бързо растящи икономики суровини вдигат цените на въглищата, желязната руда, царевицата, пшеницата, петрола – на всички стоки. А отслабващия американски долар вдига цените на всичко, което САЩ внасят – от петрол до детски играчки, продължава Джубак, преминавайки към първата част на думата стаг-флацията, произлизаща от “стагнация”.
Стагнацията още не е настъпила, рецесията също, макар сянката им да е надвиснала над страната. За “рецесия” говорим, когато икономическият растеж е отрицателен за две последователни тримесечия. Джубак не очаква рецесия през 2008. При “стагнация” отрицателният икономически растеж е по-продължителен.
Стагфлацията кара с години.
Според последните статистически данни, икономиката на САЩ бързо губи ускорение, икономическият растеж се забавя, но все още го има.
Последната капка, за да прелее чашата, ще е разпростирането на кредитната криза и върху корпоративните заемополучатели с добра кредитна история. Засега кризата е обхванала само купувачи на жилища, които не могат да получат заем, или собственици, които не могат да ре-финансират лошите си заеми.
Но когато фирмите не могат да получават кредити при прилични условия, те започват да орязват разходите си за нови съоръжения и строителство, елиминират планове за наемане на нови работници, после започват да съкращават работни места и да уволняват; прекратяват всякакви разходи, освен съвсем неизбежните.
Ако това стане, САЩ ще се окажат изправени пред нещо много по-лошо от 2-3 слаби тримесечия.
Засега, кредитната криза и увеличаването на лихвите предизвикаха само забавяне на икономическия растеж, но не рецесия, не и стагнация. Но според него това развитие няма да свърши с 2008-ма.

Рубриката се води от Надя МИЛЧЕВА
HomeSmart Real Estate
(602) 695 2111
www.Buying-Home.net

Назад

Jim Jubak

Инфлация

КАК ДА ОСТАНЕМ МЛАДИ И ДА БЪДЕМ ЩАСТЛИВИ

1. Изхвърлете несъществените неща. Това включва годините, теглото и височината. Оставете докторите да се безпокоят за тях. Затова им плащате.
2. Поддържайте връзки само с весели приятели. Сърдитковците ви събарят. Помнете това, ако Вие сте от тези сърдитковци.
3. Не спирайте да се учите:
Научете повече за компютрите, занаятите,градинарството или за каквото Ви дойде на ума. Никога не оставяйте мозъка да бездейства.
“Незаетият ум е работилницата на дявола.” А името на дявола е Алцхаймер!
4. Радвайте се на простите неща.
5. Смейте се често, дълго и високо. Смейте се докато се задъхате. И ако имате приятел,който ви кара да се смеете, прекарвайте повече и още повече време с него\нея.
6. Случват се и тъжни неща:
Преживейте ги, потъгувайте и продължете нататък. Единственият човек, който е с нас през целия ни живот, сме ние самите. ЖИВЕЙТЕ докато сте живи.
7. Заобиколете себе си с това, което обичате. Няма значение какво е то – семейство, домашни любимци, спомени, музика, растения, хоби – каквото и да е. Вашият дом е вашето убежище.
8. Ценете здравето си:
Ако е добро, запазете го.
Ако е нестабилно, подобрете го.
Ако е извън възможностите ви да го подобрите, потърсете помощ.
9. Не предприемайте “пътувания” към вината. Разходете се до алеята в парка, дори до съседния окръг, до чужда страна, но НЕ до там, където е вината.
10. При всяка възможност казвайте на хората как Ви харесва, че ги обичате. И ако не изпратите това на поне четири човека – на кого му пука? Но споделете това с някого.



Интернет дизайн