15 януари 2008 г.
Срещите на министър Калфин с българите в САЩ

Приемната зала на Българското посолство във Вашингтон беше препълнена от хора, въпросите също така – многобройни. При първата среща с министър Калфин миналата година се говореше главно в бъдеще време, а при втората с българската общност в столицата на САЩ външният министър и посланикът отбелязаха колко от големите национални задачи са изпълнени: България е пълноправен член на Европейския съюз, медиците ни са в родината, “евро” се изписва с кирилица, инвестициите на САЩ в България през 2007 г. са 1 милиард долара. В близко време предстои да работи търговска мисия на САЩ в София, чието откриване министър Калфин обсъди на срещата си със секретаря по търговията Карлос Гутиерес.

От началото на 2008 се прилага подписаният вече договор за избягване на двойното данъчно облагане. Ще бъде зачетено искането български фирми да участват активно в изграждането на инфраструктурата на американските бази у нас, както и по-голямо участие на български фирми в икономическото развитие на Ирак.

Предстоят нови проблеми за решаване – политически, икономически, въпроси на отбраната и сигурността. Отново министър Калфин е обсъдил с Кондолиза Райс отпадането на американските визи за българи, но това е свързано с изграждането на американската система за биометрични данни и за връзката на системата с Посолството на САЩ в София.

Ситуацията на Балканите и обстановката в Косово са били основна тема на следващите срещи с държавния секретар Кондолиза Райс.Тя нарече нашата страна “силен глас за демокрация, просперитет и мир”. САЩ високо ценят България като стабилизиращ фактор на Балканите и позицията ни за намиране на решение за Косово.

Динамичната програма на министър Калфин продължи в двудневното му посещение на Западния бряг, в Лос Анжелис, Сакраменто и Сан Франциско. Той беше официално представен в Сената на Калифорния, срещна се с бизнесмени, посети американски фирми, които работят в областта на високите технологии. Българите от културно-просветното дружество в Лос Анжелис проявиха голям интерес към срещата. За всички наши сънародници скоро ще има връзка с Външно министерство в София по всички интересуващи ги въпроси. Сайтът на министерството е www.mfa.bg.

Лада ГАЛИНА, Вашингтон
Специално за в. “Български хоризонт” - Аризона

Назад

Калфин в САЩ
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин с американския държавен секретар Кондолиза Райс.

Калфин в САЩ
Сакраменто. Официалното представяне на министър Ивайло Калфин и посланик Елена Поптодорова в Сената на Калифорния.

Интернет дизайн