15 декември 2007 г.
Изключителен успех и висок престиж за българския волейбол

Българският национален отбор по волейбол се класира на трето място в Турнира за световната купа, игран през ноември в Япония. С това спечели и квалификационната квота, даваща право на трите челни отбора в това изключително съревнование да участвуват на Олимпийските игри в Пекин от 8 до 24 август 2008 година.
- Изпълнихме обещанието си да отидем на Олимпиада и затова съм щастлив - заяви старши-треньорът на националния отбор по волейбол Мартин Стоев. - Изиграхме 11 мача за 14 дни с най-силните отбори в света и това наистина беше един огромен труд – допълни треньорът, които преди дни навърши 36 години.
Той определи загубата от САЩ като „случайна”.
- Нямахме късмет. Просто накрая, при тяхното изпълнение на сервис, топката два пъти падна на линията и ни победиха. Смятам, че при малко повече шанс за нас, те щяха да загубят мача”.
Според него основен ключ към успеха е бил ранният лагер, който националният тим направи в Япония и бе категоричен, че 12-те дни, в които отборът тренира преди Световната купа на японска земя са се оказали решаващи за успеха на тима.
България загуби още само от Бразилия – един състав, който в последните четири години няма равен на себе си. Затова пък спечелихме решителния мач с Русия и това накара руския тим да напрегне всичките си сили и да спечели жестоката битка за третото място.
Българските волейболисти са играли за последно на олимпийски турнир преди 11 години – в Атланта през 1996 г. Най-големият им успех е през 1980 г. на Московската олимпиада, където спечелиха сребърните медали. Пекин ще бъде седмо участие на мъжкия ни волейболен тим на Олимпийски игри.

Крайно класиране:
1. Бразилия 21 точки
2. Русия 20
3. България 20
4. САЩ 19
5. Испания 18
6. Пуерто Рико 16
7. Аржентина 16
8. Австралия 15
9. Япония 14
10. Египет 14
11. Република Корея 13
12. Тунис 12

Start BG

Назад

Волейбол - България

 


Интернет дизайн